islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4643
EURO
34,7320
ALTIN
2.435,54
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Cennet sonsuz güzellikler yurdudur

Cennet sonsuz güzellikler yurdudur

Başta, Cennet olmak üzere bütün Âhiret Hayatı Mutlak Ğayb’tır. Akıl ve duyu organlarıyla bütünüyle kavranılamaz. Biz Cennet’i ancak Rabbimizin bize bildirdiği kadarıyla tanıyabiliriz.

Yüce Rabbimiz, insanlığa yönelik son mesajlarını içeren Kurân-ı Kerîm’de şöyle buyurur:

Rabbinizin mağfiretine, Allah’a ve Peygamberlerine îman edenler için hazırlanmış olup genişliği gökle yer arası kadar olan Cennet’e koşuşun. İşte bu, Allah’ın lütfudur. Onu dileyene verir. Gerçekten de Allah büyük lütuf sahibidir.” (Hadid 21)

Cennet: Ebedî hayattır. Sonsuz mutluluktur. Bitmez tükenmez nimetlerdir. Câzibeli eşlerdir. Tasavvur edilemez güzelliklerdir. Başta Peygamberler olmak üzere insanlığın yıldızları olan yüce şahsiyetlerle beraberliktir. Bütün varlıkların yaratıcısı olan Allah’ın güzelliklerine bakmaktır. Onun sevgisiyle zirvede yaşamaktır. Bütün arzulara kavuşmaktır.

Başta, Cennet olmak üzere bütün Âhiret Hayatı Mutlak Ğayb’tır. Akıl ve duyu organlarıyla bütünüyle kavranılamaz. Biz Cennet’i ancak Rabbimizin bize bildirdiği kadarıyla tanıyabiliriz.

.

Peygamberlerin sonuncusu ve evrenseli olan Peygamberimiz Hz.Muhammed’e indirilen ve onun tarafından insanlığa tebliğ edilen Kur’an’da, Cennet’in maddî ve manevî nimetleriyle ilgili doyurucu bilgiler verilmektedir. Biz sadece özetin özeti bilgiler sunacağız.

Cennet’in Manevileştirilmiş Maddi Nimetleri/Güzellikleri

Sahip olunacak dolunay ve yıldızlar gibi parlak yüzler, bağlar, bahçeler, köşkler, su- süt – bal-ve içki nehirleri, pınarlar, ağaçlar, gölgelikler, inciden otağlar, tahtlar, ipekten perdeler-halılar-giysiler, altın ve gümüşten takılar, meyveler, kuş etleri, özel kaynağından doldurulup mühürlenmiş misk kokulu leziz içecekler, altın ve gümüşten servis takımları ve benzerleri.. Ayrıca sedeflerindeki inciler misali genç erkek ve kadın görünümündeki Vildan ve “Hûr’un ‘În” isimli hizmetçiler…

Bütün bunlar Cennet’in manevîleştirilmiş maddî nimetlerini oluşturacaktır.

Cennet’in Manevî Nimetleri/Güzellikleri

Allah’ın zatî güzelliklerine bakmak, O’nun ebediyen sürecek sevgisi altında bulunmak, O’nun Selâmı ve konuşmalarına muhatap olmak, başta Peygamberimiz ve diğer Peygamberler olmak üzere yüce şahsiyetlerle birliktelik kurmak, içten arzularla hamd ve senalar etmek, Meleklerle selâmlaşmak ve dostluklar oluşturmak, Cennetliklerle sohbetler yapmak, karşılıklı ziyarette bulunmak, Hûrilerin sunduğu mûsiki oturumlarına katılmak, Cehennemliklerle konuşarak kurtuluşun ve sahip olunan nimetlerin büyüklüğünün hazzını yaşamak ve Cennet’te ebediyen yaşanacağı bilincinde olmak… Cennet’in mânevî nimetleri olacaktır.

Asıl büyük nimetler de bunlardır. Mânevîleştirilmiş de olsa diğer nimetler bunlarla mukayese edilemezler. Mânevîleştirilmiş maddî ve de mânevî nimetler içinde yaşayacak olan Cennetliklerin sahip olacağı nimetler sınırsızdır. Açıklananlar temsîlidir, bir diğer anlatımla örnek türündendir.

Bütün bunların ötesinde istenilen her şeyin verileceği de şöylece müjdelenmektedir:

[“…Cennet’te canların çektiği, gözlerin hoşlanacağı her şey olacaktır.ve siz orada ebedî kalacaksınız.”

“ Orada onların istedikleri her şey vardır. katımızda fazlası da mevcuttur.”] (Zuhruf 71, Kaf 35)

Sonsuz olan Cennet’teki nimetlerin ve zevklerin dünya hayatındaki nimetler ve zevklerle yalnızca isim benzerliği vardır.

Cennet, bilemeyeceğimiz çok çok yükseklerde, zaman ve mekân üstü bir âlemdedir. Dereceleri/nimetleri birbirinden farklı Firdevs, Adn, Ne’îm ve Me’va çeşitlerine ayrılmıştır. Özgün vücut yapılarımızla yaşayacağımız Cennet ebediyen de var olacaktır.

Evrenimizde tek hücrelilerden galaksilere kadar trilyonlarca varlığı yaratan, yaratmakta olan ve Cennetlere çağıran Allah her bir kişiye verilecek Cennetleri yaratmaya da gücü yetendir.

Yazımızı Cennete ilişkin âyetlerle bağlayalım:

Hiçbir kimse Cennetlikler için yapmış oldukları amellere karşılık olarak gizlenmiş olan mutluluk verici nimetleri bilemez. Hiç mü’min ile Yaratan’a baş kaldırmış olan bir olur mu? Îman edenler ve güzel ameller yapanlara, yapmış olduklarından dolayı, konak olarak Me’vâ Cennetleriverilecektir.”(Secde 17-19)


Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.