islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4569
EURO
34,6514
ALTIN
2.391,20
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Dijital Devlet ve Despot!

Dijital Devlet ve Despot!
26 Temmuz 2022 13:20
A+
A-

Suudi Arabistanlı gazeteci- yazar Mişari Zeydi’nin kaleme aldığı “Dijital Devlet ve Despot!” yazısını siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz..

Suudi Arabistan Görsel-İşitsel Medya Genel Otoritesi, YouTube’un son zamanlarda yayınladığı uygunsuz reklamlarla ilgili tutumunu açıkladı.

Bu otorite ve İletişim ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu, YouTube’dan bu reklamları kaldırmasını ve düzenlemelere uymasını talep etti. Aksi takdirde gerekli yasal tedbirlerin alınacağını vurguladı.

YouTube’un bu yöndeki fiiliyatına dair çeşitli düşünceler mevcut. Bazıları, bu platformun Suudi Arabistan’da müstehcenliği yaymayı amaçladığı düşüncesinde. Bazıları ise yalnızca maddi amaçlar güttüğünü, insanları, özellikle de aileleri reklamların olmadığı YouTube ücretli aboneliği almaya zorlamayı hedeflediğini öne sürüyor.

Bir diğer haberimiz ise şoke edici. Google mühendisi, Google’ın üzerinde çalıştığı, şirketin sohbet robotu oluşturmak için kullandığı Dil Modeli (LaMDa) teknolojisinin tehlikeli olduğunu söyledi. Şirketi öfkelendiren mühendis Blake Lemoine, geçtiğimiz ay Google’ın dil teknolojisinin bilinçli olduğunu, bu nedenle isteklerine saygı gösterilmesi gerektiğini açıklamıştı. Google’ın sorumlu yapay zeka ekibinde çalışan Lemoine, Washington Post’a verdiği demeçte, LaMDa’nın öz bilinç gösterdiğini, din, duygular ve korkular hakkında konuşmalar yapabildiğini öne sürdü. Bunun kendisinde LaMDa’nın etkileyici sözel becerilerinin arkasında bilinçli bir zihnin yatıyor olabileceği kanaatini doğurduğunu vurguladı.

Lemoine’nin ifadelerini derhal reddeden Google, bu iddiaların tamamıyla asılsız olduğunu öne sürdü. Aynı zamanda söz konusu mühendisin şirketin gizlilik politikasını ihlal ettiğini, bunun üzerine ücretli izne çıkarıldığını bildirdi. Peki şirketin ifşa olduğu için kızdığı gizlilik nedir? BBC, geçtiğimiz ay bir başka Google çalışanının The Economist ile benzer fikirleri paylaştığına dikkat çekti.

Kanaatimce, dijital teknolojilerin insan kontrolü üzerindeki üstünlüğü yahut gerçek insani yetenekler ve standartlar ile dijital robotlar arasında patlak veren çatışma, iki haber arasındaki bağlantıyı teşkil ediyor. Oldukça korkutucu. Zirâ bu henüz bir başlangıç.

YouTube ve diğerleri, yapay zeka algoritmalarına başvuruyor. Kullanıcılar bu algoritmalar yoluyla kendisine uygun olduğu düşünülen içeriklerle buluşturuluyor. Google bunları kullanıcılardan gizlemiyor. Yalnızca Suudi Arabistan’ın değil, diğer ülkeler ve toplumların da YouTube, Facebook, Twitter gibi mecralar ile mücadelelerine tanıklık ediyoruz.

İkinci haber, bilim kurgu filmlerinde makinelerin insanlar üzerindeki kontrolüne, kendisini üreten insana isyanına dair izlediklerimize benzeyen ekstrem bir görüntü. ‘Gerçek’ bir insan, en nihayetinde kendisini bu dijital durumdan nasıl koruyabilir?

turkish.aawsat.com/ Mişari Zeydi 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.