islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Ebeveynlerin Yeni Beğeni Konusu: Çocuklar

Ebeveynlerin Yeni Beğeni Konusu: Çocuklar
29 Kasım 2022 17:00
A+
A-

Dijitalleşmenin etkisi hayatın her alanında giderek daha yoğun bir şekilde gerçekleşiyor. İletişim kurma modellerinden, haber ve bilgi edinme biçimlerine; düşünce, inanç, davranış ve kültür formlarına kadar hızlı bir değişimin ve dönüşümün etkisi altındayız.

Dijitalleşmenin faydalarını göz ardı etmeden, fertler olarak yaşanan bu değişim karşısında sosyokültürel ve psikososyal olarak nasıl etkileniyoruz, neleri feda ediyoruz, neleri kazanıyoruz, nereye doğru gidiyoruz?! Bütün bu soruların yanıtları, en az teknolojik ilerlemelerden nasıl yararlanacağımız kadar önem kazanmış durumdadır.

Günümüzde çocuklar İnternet ortamlarında değişik yollarla; gizliden veya açıktan, fiziksel, zihinsel, ekonomik ve cinsel olarak çok çeşitli istismarın ve ihmalin kurbanı olabiliyorlar. Çocuğun ebeveyni, yakını veya bir yabancı tarafından yapılabilen istismarlardan, zaman zaman basına yansıyan üzücü olaylarla da haberdar oluyor ve dijital platformlar yoluyla gerçekleşen bu istismarları daha net görebiliyoruz.

Sosyal medyanın yoğun bir şekilde kullanılması ile hayatımıza giren “fenomen” kavramı bilinen pek çok ezberi de bozdu. Genç nesiller veya popüler tanımı ile Z Kuşağı için öğretmen, ebeveyn, arkadaş ve neredeyse “her şey” yerine geçen “fenomenler ve influencerlar” bugün, gelecek nesilleri şekillendiren önemli rol modellerden biri haline geldi. Dijital platformlarda ürün tanıtımı-ürün reklamı ile “para” ve “şöhret” kazandıran “sosyal medya fenomenliği” günden güne büyüyerek, gençlerin hayallerini süslemeye başladı.

Fenomen olma büyüsüne kapılanların arasında “anneler” de bulunuyor. “Instamom” olarak kavramsallaşan ve literatüre geçen bu anneler, çocuklarının doğdukları andan itibaren her anını, sosyal medyada fotoğraf, hikâye, video vb. yollarla kamuya açık olarak paylaşıyorlar. Sosyal medya platformlarında “fenomen” olma ve çocukları üzerinden ekonomik gelir elde etme yoluna gidiyorlar. Kendi çocuklarının fotoğraflarını paylaşarak, çocuk bedeni, sevimliliği üzerinden kolay yoldan para ve ün kazanmanın peşine düşen bazı ebeveynler, bilerek veya bilmeyerek çocuklarını ekonomik olarak istismar ediyor ve onları daha büyük ve başka tehlikelerin içine atıyorlar.

Ebeveynler Evlerinin teşhirinden o kadar çok beğeni aldılar ki yeni beğeni konusu bulmalıydılar. Aradıkları beğeni konusunu çocuklar oldu..

Çocuklar siz istiyorsunuz diye yahut daha çok tıklanıp beğeni alacaksınız diye size bahşedilmiş eşyalar değil.Dinimizce çocuklar, anne babasının kimliğine bakılmaksızın İslâm üzere doğarlar.

Çocukların mahremiyetine dikkat etmeksizin yapılan bu paylaşımlar için çocuklarınız yarın bu haklarını sizlerden talep edecekler. Talep edilen Bu hakları ödeme kabiliyetiniz olacak mı? Dolayısıyla kendi izeeti nefsini muhafaza ettiği gibi çocuğun insanlık, şeref ve haysiyetini daha fazla muhafaza etme gayreti içinde olmalıyız.

Sizler elden ayaktan düşüp bakıma muhtaç olduğunuzda belki onlar da hazırladıkları temalara sizleri yerleştirip fotoğraflarınızı çekerler ve tıklanmak için beklerler…

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.