islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5192
EURO
34,9079
ALTIN
2.423,37
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Eski Google CEO’sundan Büyük İtiraf: Yapay Zeka, Nükleer Silah Kadar Güçlü!

Eski Google CEO’sundan Büyük İtiraf: Yapay Zeka, Nükleer Silah Kadar Güçlü!
2 Ağustos 2022 12:49
A+
A-

Eski Google CEO’su Eric Schmidt, yapay zekanın nükleer silahlar kadar güçlü olduğunu söyledi.

Schmidt, ABD’nin Colorado eyaletinde düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu’nda 22 Temmuz’da yaptığı konuşmada, devletler arasında yapay zeka alanında, geçmişte nükleer silahlarla ilgili anlaşmalara benzer anlaşmalar yapılabileceğini belirtti.

67 yaşındaki yazılım mühendisi, “1950’lerde ve 60’larda, nükleer silah testleriyle ilgili ‘sürprize yer yok’ kuralıyla bir dünya kurmayı başardık ve testler de nihayetinde yasaklandı. Şimdi bir ülke test için füze fırlatmak istediğinde diğerlerine haber veriyor. Diğer ülkeler de füze savunma sistemlerini kullanarak test edilen füzeyi takip ediyor ve böylece sistemlerini buna göre eğitebiliyor. Bu ‘sürprize yer yok’ kuralı, karşılıklı güven ya da güvensizlik dengesi meselesi” ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre; Schmidt, gelecekte ABD ve Çin arasında yapay zeka konusunda karşılıklı caydırma anlaşmalarının yapılabileceğini savundu.

Mühendis, “ABD’nin Çin’i yozlaşmış komünistler olarak gördüğünü, Çin’in de ABD’nin başarısız olduğunu düşündüğünü” söyleyerek, bu tutumun ileride bir açmaza neden olabileceğini iddia etti.

2001 ila 2011’de Google’ı yöneten Schmidt, bu açmazda her iki devletin birbirine karşı şüpheli ve güvensiz tutumunun artacağını ve karşılıklı olarak silahlandıklarını düşünebileceğini savundu.

Schmidt, nükleer silahlarla ilgili “sürprize yer bırakmayan” karşılıklı caydırıcılığın gelecekte yapay zeka için de oluşturulabileceğini savunarak, “Şu anda kimse bununla ilgili çalışmıyor fakat yapay zeka buna yol açacak kadar güçlü” dedi.

Soğuk Savaş döneminde ön plana çıkan “nükleer caydırıcılık”, nükleer silahlara sahip bir devletin, sürpriz bir saldırıyla yok edilmemek için düşmanını caydırmaya çalıştığı askeri bir doktrindi. Devletlerin büyük yıkımla sonuçlanabilecek saldırılar gerçekleştirilmemesi için karşılıklı farklı caydırma politikaları geliştirmesi, bu doktrinin temel amaçlarından biriydi.

Nükleer caydırıcılık, ABD’nin II. Dünya Savaşı’nda 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya, üç gün sonra da Nagasaki’ye atom bombası saldırısı düzenlemesiyle önem kazanmıştı.

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.