islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5885
EURO
34,8412
ALTIN
2.508,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Fıtrat Bayramınız Mübarek Olsun

Fıtrat Bayramınız Mübarek Olsun
27 Nisan 2022 10:05
A+
A-

Ramazan ayı, Allah’a kulluğu, takvayı, infakı, sadakayı, ibadeti, kendi içinde muhasebeyi ve hesaplaşmayı öne çıkardığı gibi, yaratana isyanı, günahı, zulmü, bencilliği, kapitalizmin adaletsiz üretimini ve ahlaktan bağımsız tüketimini yasaklar. Kemalizmden, laiklikten ve bütün beşeri ideolojilerden uzaklaşmayı gerekli kılar. Bu yüzden Ramazan ayı fıtrata dönüş ayıdır. İslam Düşüncesi Ramazan ayı sonunda Müslümanların fıtrata dönüş sevincini “Iyd-ı Fıtr”, Fıtrat Bayramı olarak kabul etmiştir.

Allah bütün insanlara Hak Din olarak İslam’ı seçmiş ve bu dine mensup olanları da Müslüman olarak isimlendirmiştir. Müslüman demek, yüzünü fıtrata dönen yani İslam olan demektir. Yeryüzünde yapıp edeceği her şeyi, Allah’ı hesaba katarak yapan anlamına gelir.

Müslümanlık söylemi en baştan bir iddiayı ve İslam’a uygun oluşması gereken farkındalığı ifade eder. Bu sebepten Müslümanlık, mevcut olandan ayrışmayı, kendi değerlerinde bir düzen fikri inşa etmeyi mecburi kılar. İşte Mübarek Ramazan, bu iddianın ispatı, aynı zamanda oluşması gereken farkındalığın ete kemiğe bürünmesine vesile olacak sebeplerde biridir.

Allah için yaşamanın, Allah için vermenin, Allah için sabretmenin, Allah için davranmanın ve dahi her meselede Allah için var olmanın ameli boyutunu temsil eder. Müslümanlar Ramazanda sadece aç kalmadılar, sadece aç kalmak için oruç tutmadılar, sadece açların fakir fukaranın halini anlamak için gece yarısında kalkıp gün batımına kadar aç susuz durmadılar.

Müslümanlar Ramazanda fıtratlarına döndüler, esas ve hak olana yöneldiler. Şirkten, günahtan, riyadan, beşeri tahakkümlerden, laik seküler İslamsız ve Allah’sız yapılardan, düşünce ve eylemlerden, beri olduklarını ispat ettiler. Allah için sabretmenin ve Allah için zalimlere uzaklaşmanın provasını yaptılar.

Dinin siyasi, iktisadi, hukuki ve içtima alandan soyutlanmasına, oruç tutarak itiraz ettiler. İnsanları Allah ile aldatan siyasetçilerle, iktisatçılarla, hukukçularla ve yasa koyucularla, aralarına asla kapanmayacak mesafeler koydular. Ve onlar Bir olan Allah’a iman edinceye kadar” onlarla asla dost ve onlara yakın olmayacaklarını beyan ettiler.

Müslümanların Ramazan ayında tutmuş oldukları oruçlar, yapmış oldukları ibadetler, küfre karşı olan itirazlarının en önemli tecellisidir. Bu itiraz hem kal diliyle hem hal diliyle, somut olarak ortaya konmuştur. Ve Müslümanlar bu tavırlarıyla fıtratlarına dönmüş, Müslümanlıklarını ve Müslüman kalacaklarını bütün yeryüzü müstekbirlerine, zalimlerine, hak yiyicilerine, dünyevi iktidarlarına yüksek sesle haykırmıştır.

Fıtrat, insanı Allah’ın neden yarattığının karşılığıdır. Bu sebepten Ramazan Fıtrat ayıdır ve Ramazan Bayramı Fıtrat bayramıdır. Müslümanım diyenin kendisi olduğu, kendisi olmak için çaba gösterdiği bir zaman dilimidir. Yeniden dirilmenin, yeniden bağlanmanın, dünyevi kirlerden, şirkten, pislikten, dünyevi menfaat karşılığı uzlaşıdan uzaklaşma zamanıdır. Allah Müslümanların bu çabaları karşılığında, Ramazan ayı sonunda kullarını bayramla mükâfatlandırmış, kendisine kulluk edenleri hiçbir zaman yalnız bırakmadığını, bırakmayacağını kullarına göstermiştir.

Bir Mübarek Ramazan ayını daha geride bırakmak üzereyiz. Bu Ramazan Ayında da, kalbimiz zalimlere, münafıklara, insanlar üzerine tasallut eden sahte ilahlara, onların sömürü düzenlerine, Allah’sız Peygambersiz, İslamsız siyasetlerine, iktisatlarına, hukuklarına karşı kalbimizle ve orucumuzla buğuz ve onlardan biraz daha uzaklaştık. Tek ve Hak olan İlah’ın Allah olduğunu, İslam’ın insanlığı selamet yurduna götürecek tek din olduğunu, orucumuzla ve ibadetlerimizle yeryüzü insanlığına haykırdık.

Fıtrat Bayramınız mübarek olsun.

YAKUP DÖĞER  

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.