islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4256
EURO
34,4563
ALTIN
2.486,52
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Fransa, Afrika’da Suni Çatışmalar Çıkartıyor

Fransa, Afrika’da Suni Çatışmalar Çıkartıyor

Kuzey Afrika’daki komşu ülkeler Fas ve Cezayir arasındaki kriz, büyükelçileri geri çekecek derecede derinleşti. İlişkilerdeki gerginliğin sebebine bakıldığında öne çıkan en büyük neden ise Afrika’daki hegemonyasını sürdürmekte zorlanan Fransa olarak görülüyor.

Kuzey Afrika’nın iki güçlü komşu devleti Fas ve Cezayir arasında süren kriz, geçtiğimiz Ağustos ayında karşılıklı büyükelçileri geri çekecek ölçüde derinleşmiş, sonrasında da sert açıklamalar ve suçlamalarla sürdürülmüştü. Krizin yakın zamanda sona ermesi beklenmiyor. Krizin sebebi olaraksa öne çıkan tek neden Fransa oluyor. Cezayir’in kendi ekonomik, kültürel ve siyasi bağımsızlığını güçlendirme çabalarına karşılık Fransa’da yönetim, eski sömürgesinden intikam almak için Fas’ı Cezayir’e karşı kışkırtıyor.

Cezayir Ne Yapmıştı?

Cezayir geçtiğimiz yıllarda acı dolu sömürge döneminin izlerini silmek için önemli adımlar attı. Fransa’dan resmi özür dilemesini isteyerek Fransa yönetimini şaşkına çeviren Cezayir, devlet dairelerinde Fransızca yerine yeniden Arapçanın kullanılacağını bildirdi. Kültürel tahribi telafi etmeyi amaçlayan bu adımlar Fransızların dikkatini çekti.

İspanya da Duruma Müdahil Oldu

Fransa’yla beraber İspanya’nın da Kuzey Afrika’daki gerilimden fayda sağlamak ve durumu kendi lehine çevirmek için harekete geçtiği kaydediliyor. Fas Kralı Altıncı Muhammed’in sürdürdüğü girişimler sonrasında Cezayir’le bozulan ticari ilişkilerin etkisini azaltmak ve ekonomik zararı gidermek için İspanyolların devreye girdiği belirtiliyor. Fas’ın kuzey sahilindeki birtakım bölgeleri hala kontrol eden İspanyolların krizde Cezayir’e karşı Fas’a destek vermesi siyasi gözlemcilerin de dikkatini çeken önemli bir noktayı oluşturuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.