islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4454
EURO
34,7775
ALTIN
2.442,56
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

Rusya, Avrupa ve Yeni Dünya!

Rusya, Avrupa ve Yeni Dünya!
22 Ekim 2022 11:03
A+
A-

Yazar Sevil NURİYEVA İSMAYILOV’un kaleme aldığı “Rusya, Avrupa ve Yeni Dünya!” yazısını siz değerli okuyucularımıza sunuyoruz..

Yeni “dünya” düzeni, “sancılı” olarak kuruluyor. Küresel “virüs” salgını ile gelişen şekillenme; Ukrayna savaşı ile yeni “etaba” geçti. “Rusya’nın kendisi bu savaşı çıkarmaz…” diyorduk; ama anlaşılan bu savaş, Rusya’ya yaptırıldı…

Nasıl mı? Şartlar zorlanarak.

Peki nasıl bir “süreç” karşımıza çıkacak?

Evvela; bu savaş sonrası ne Rusya, ne de Avrupa, artık eski “paradigmalar” üzerinden anlaşılmayacak.

İki aktör de, genişleme planlamasını “revize” etme durumunda. Rusya, Orta Asya ve Kafkasya’da “perçinlenmek” siyasetini, “kalıcı” yapmak için, yeni ortaklar ile hareket etmeyi hedefliyor. Türkiye bu konuda esas “ortaklardan” biri olarak yorumlanıyor…

Avrupa, özellikle Almanya; eski “cazibesini” yeniden pekiştirmenin peşine düşecek gibi…

Almanya’dan çıkan seslere “kulak” verdiğimizde, yerini orta vadede Türkiye’ye “kaptırmamak” için yol arayışına girecek. Rusya’nın Türkiye üzerinden “enerji” merkezi fikri; tam da Almanya için elindeki fırsatı Türkiye’ye kaptırma “kabusu” olacak nitelikte…

Fransa, Ermenistan ile Kafkasya’da, Yunanistan ile ise Kıbrıs’ta sürece dahil olmanın peşinde. Türkiye’den hep “rol” çalıyor ya, o minvalde “oyunbazlığa” devam edecektir. Lakin ne Almanya, ne de Fransa; ABD’den bağımsız siyasete “muktedir” olamadıkları için, bu “çabaları” sonuç verir mi? Verseydi, Ukrayna “krizi” patlar mıydı?

Savaşa “direnseler” bile, sürecin başlaması ile taraflar ve saflar yerlerini tutmuş oldu. Sanırım süreci “geciktirmek” istemeyerek, “tehlikeyi” ülkesine gelmeden Ukrayna’da yakalama kararı veren Putin, “yazılmış” oyunu durduramadı. Ama kendi “üslubuna” göre şekillendirdi. Israrla “Başka yol yok idi…” derken, kendisi süreci başlatarak “saldırılan” ülke olmaktan çıktı ve “saldırgan” olmayı tercih etti.

“Kırım köprüsü patlaması” ile ise Rusya kendi “senaryosunu” devreye soktu. Aslına bakarsanız iç dengesini “toparlamayı” başardı. Kaybediyor “algısını” önce kendi içindeki kamuoyunda “tersine” çevirebildi Putin!

Nasıl mı? Kiev merkezli ve artı diğer şehirdeki “stratejik” ağları vurarak.

Dışarıya ise neler yapabileceklerinin “kapasitesini” göstermiş oldu.

Biden’ın “söylem” değişimindeki kullandığı cümlelerden anlıyoruz ki, Putin kendinin kurguladığı hedefe ulaştı.

Şimdi Avrupa kendi içinde “hesaplaşma” sürecine girdi. Burada Doğu ile Batı Avrupa arasındaki restleşmeleri de göreceğiz. Şimdi mahallenin “kabadayısı”, Polonya gözüküyor. ABD, Polonya; Rusya ise Belarusu “açık savaşa” sürerse ne olur?

Doğal ittifakların meydana çıkması için, bu “restleşme” kaçınılmaz gibi. İlerisi var çünkü…

Pasifik ve akıbeti; ABD, kendi gücünü Ukrayna’da devreye sokmaktan çekindi. Daha ziyade onun adına vekil devletlerin, devreye girmesini sağladı. Neticede bu devletlerin de sınırları içinde küçülmesi ve direk ABD’ye bağlı olması böylece “sağlanmış” oldu.

Nihayi hedefte, Pasifik ve Arktika gibi bir “gerçeklik” var masada. Bunun üzerine şimdiden kafa “yormamız” gerekiyor.

 

https://www.star.com.tr/yazar/rusya-avrupa-ve-yeni-dunya-yazi-1744366/

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.