islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5430
EURO
34,8814
ALTIN
2.430,98
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Günümüzdeki Tarım Uygulamalarının Vazgeçilmesi Olan Pestisit İlacı Böbrek Hastalığını Tetikliyor

Günümüzdeki Tarım Uygulamalarının Vazgeçilmesi Olan Pestisit İlacı Böbrek Hastalığını Tetikliyor
4 Ocak 2022 16:36
A+
A-

Queensland Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, yaygın olarak bulunan bir pestisit, artan kronik böbrek hastalığı (KBH) riski ile ilişkilendirilmiştir.

Araştırmacılar, ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi’nden (NHANES) elde edilen verileri kullanarak 41.847 kişide pestisit maruziyeti ile böbrek fonksiyon bozukluğu riski arasındaki bağlantıları analiz etti.

Halk Sağlığı Okulu’ndan Doçent Doktor Nicholas Osborne, araştırmanın Avustralya’da Maldison olarak bilinen Malathion adlı böcek ilacına daha fazla maruz kalan kişilerde böbrek fonksiyon bozukluğu riskinin yüzde 25 daha yüksek olduğunu bulduğunu söyledi.

Dr Osborne, “Yüksek gelirli ülkelerde yaklaşık 10 kişiden biri, kalıcı böbrek hasarı ve böbrek fonksiyon kaybı olan KBH belirtileri gösteriyor” dedi.

KBH geliştirme risk faktörleri arasında yaş, hipertansiyon ve diyabet bulunur.

Dr Osborne, Hindistan, Sri Lanka ve Mezoamerika gibi düşük-orta gelirli ülkelerde nedeni bilinmeyen KBH’nin arttığını söyledi.

Dr Osborne, “Başlangıçta, durumun ısı stresi, dehidrasyon, pestisit püskürtme, ağır metaller ve zirai kimyasallara maruz kalma yoluyla tarımsal işyerleriyle ilişkili olduğundan şüpheleniliyordu” dedi.

“Ancak, çevresel kontaminasyon, pestisit kalıntıları ve potansiyel olarak ağır metaller içeren bitkisel ilaçlar da KBH’a katkıda bulunabilir.”

Artan KBH’ın nedeni bilinmemekle birlikte, kişisel koruyucu ekipman olmadan pestisitlerin püskürtülmesi ve kontamine toprakla çalışılması muhtemel maruz kalma yolları olarak önerilmiştir.

Dr Osborne, UQ çalışmasının Malathion’u insanlarda kötü böbrek sağlığı riski ile ilişkilendiren ilk kanıt olduğunu söyledi.

Dr Osborne, “Bulgular, kronik maruziyet olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabileceğinden, pestisitlere maruz kalmamızı çok küçük dozlarda bile sınırlamamız gerektiğini gösteriyor” diyor.

“Başka pestisitlerin dahil olup olmadığını araştırmaya devam edeceğiz ve tarlada pestisit kullanırken maruz kalma düzeylerini incelemek için Sri Lankalı çiftçi davranışları hakkında veri toplamayı planlıyoruz.”

Malathion, sivrisinek ve meyve sineği yok etme programlarının bir parçası olarak tarım, ev ve kamu rekreasyon alanlarında kullanım için lisanslanmıştır ve ayrıca bazı topikal saç biti tedavilerinde de bulunabilir.

 

MİHRAÇ GÖRÜNMEK

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.