islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5566
EURO
34,8396
ALTIN
2.431,83
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Her Kesin Kazanması İçin Enerji Fonu

Her Kesin Kazanması İçin Enerji Fonu
14 Ocak 2022 14:35
A+
A-

Vatandaşların birikimlerini değerlendirmeleri için 4 seçenek bulunuyor. Parayı bankaya yatırmak, gayrimenkul, borsa ve devlet tahvili. Bu 4 seçenek de çoğumuzu tatmin etmiyor. Çözüm olarak enerji fonu kurula bilinir. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde enerjideki ilave yatırımları 40 milyar doları bulacak. Bunu yastık altındaki döviz ve altın ile yapmak, vatandaşları da kurulacak enerji fonuna ortak edip yıllık yüzde 15 kazandırmak gayet mümkün.

AHMET KEREM YILDIZ / EKONOMİST

Bugün toplumumuzun yaklaşık yüzde 80’lik kısmını ücretli çalışanlar ve/veya emekliler oluşturmaktadır. Yani ticaret yapmayan sabit gelirli insanlardan oluşuyor. Bu insanlar çalışırken tasarruf ederek yaptığı birikimleri değerlendirirken mevcut durumda ağırlıklı olarak aşağıdaki seçeneklerden birinde bu yatırımlarını değerlendiriyorlar:

4 YATIRIM ARACI VAR

1-Ellerindeki parayı mevduat veya katılım fonu olarak bankalara yatırmakta, karşılığında kar payı veya faiz geliri elde etmektedirler. Fakat elde edilen kazanç enflasyonun altında kaldığı için reelde paranın alım gücü düşmekte ve karlı bir yatırım yapılamamaktadır.

Son dönemde getirilerin düşük olmasından dolayı paranın değerini korumak için insanlar ya döviz alıyor veya altına yatırım yapıyor. Aslında burada yapılan bir yatırım ve ilave gelir elde edilmesi söz konusu değildir sadece paranın değeri korunmaktadır. Çok fazla döviz alımı da enflasyonun yükselmesine neden olmakta, bu kısır döngüde TL’den dövize kaçışı artırmaktadır.

2- Gayrimenkule yatırımı (daire veya dükkan almak) yapmak; mevduatın getirisi düşük olduğu için gayrimenkul yatırımları alternatif yatırım aracı olarak ön plana çıkmaktadır. Fakat gayrimenkul yatırımları da çok düşük getiri sağlamaktadır.

Bugün büyükşehirlerde en düşük daire fiyatı 500-600 bin TL’den başlamaktadır. 500-600 bin TL’ye alınan bir dairenin aylık kirası 2 bin liradır. Yapılan yatırımın geri dönüş süresi 25 yılı bulmaktadır.

3- Borsada hisse senedine yatırım yapmak. Borsa, şirketlerin değerlerini analiz edip karar verecek bilgiye sahip olmadığımızdan genel olarak insanımız uzak durduğu bir yatırım aracı. Borsadaki mevcut birikimin düşük olması bunu göstermektedir.

4- Devlet tahvili, bono ve sukuk gibi sabit getirili finansal araçlara yatırım yapılması; buradaki getiri de reel olarak enflasyon ile karşılaştırıldığında getirisi çok düşük kalmaktadır.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.