islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4954
EURO
34,9187
ALTIN
2.437,70
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Hindistan “taciz edilen kadınları” yüz ifadelerine yapay zeka yorumuyla belirleyecek

Hindistan “taciz edilen kadınları” yüz ifadelerine yapay zeka yorumuyla belirleyecek
Mirat Haber Ajansı

Dijital haklar uzmanları, Hindistan’ın kuzeyindeki bir şehirde sokak tacizini önlemek için kadınların yüz ifadelerini tanıma teknolojisiyle izleme planının, izinsiz polis uygulamalarına ve mahremiyet ihlallerine yol açacağı konusunda uyarıda bulunmakta. Polis komiseri DK Thakur, Hindistan’ın en kalabalık Uttar Pradesh eyaletinin başkenti Luknov’da, kadınların sık sık ziyaret ettiği ve şikayetlerin çoğunluğunun bildirildiği yaklaşık 200 taciz noktası tespit ettiğini ifade etti. En yakın polis karakoluna uyarı gönderebilecek beş yapay zeka tabanlı kamera kuracaklarını bildirdi. Kullanacakları sistemin yapay zeka tabanlı bir gözetim teknolojisi olduğunu ifade etti. Thakur bu hafta gazetecilere, hangi ifadelerin bir alarmı tetikleyeceğine dair daha fazla ayrıntı vermeden, bu kameraların sıkıntı içerisindeki bir kadının yüz ifadeleri değişir değişmez aktif hale geleceğini söyledi. Yüz tanıma teknolojisi, Hindistan genelinde havalimanlarında, tren istasyonlarında ve kafelerde giderek yaygınlaşmakta. Polis teşkilatının bilgi toplaması, suç tespit süreçlerini modernize etmesi için ülke çapında sistemler için planları da bulunuyor.

Ancak teknoloji analistleri ve gizlilik uzmanları, bu sistemde henüz faydaların net olmadığını ve insanların mahremiyetini ihlal edebileceğini veya daha fazla gözetime yol açabileceğini söylüyor. Teknolojinin nasıl çalıştığı, verilerin nasıl saklandığı ve verilere kimin erişebileceği konusunda çok az netlik var. Aktivistler, polis devriye sayılarını artırmanın daha uygun bir çözüm olacağını savunuyorlar. Ayrıca, teknolojinin test edilmediğini, uyarıları tetikleyen kadınların tacizine yol açabileceğini söylüyorlar.

Her 15 dakikada bir tecavüz

Hükümet verilerine göre Hindistan, her 15 dakikada bir gerçekleşen tecavüzle kadınlar için dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri. Uttar Pradesh, 2019’da kadınlara karşı en çok suç bildirilen en az güvenli eyalet. Polis genellikle şikayetleri kaydetmeye giden veya harekete geçmeyen kadınları geri çevirir. Bu, vatandaşların AI gözetleme programının gerçek amacının kadınların korunması olduğuna inanmalarını çok zorlaştırıyor. Hindistan, seks suçlarını bildirmek için daha kolay mekanizmalar, hızlı mahkemeler ve ölüm cezası ile daha sert bir tecavüz yasası dahil olmak üzere 2012 ölümcül bir toplu tecavüz olayından sonra bir dizi yasal reform başlattı, ancak mahkumiyet oranları hala düşük.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa’da yüz tanıma teknolojisine karşı artan bir tepki varken, Hintli yetkililer, ciddi şekilde polisin kontrol altına alınmadığı bir ülkeyi desteklemek için bu teknolojilerin gerekli olduğunu iddia ediyor. Ancak dijital haklar savunucuları, AI gözetiminin bir veri koruma yasası olmadan kullanımının sorunlu olduğunu söylüyor. Ayrıca, 2017’de önemli bir kararla Hindistan Yüksek Mahkemesi tarafından temel bir hak olarak ilan edilen mahremiyet hakkına da aykırıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.