islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5320
EURO
34,7717
ALTIN
2.401,96
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

HURAFECİLİĞE KARŞI ÇIKILIR DA NEDEN LAİKLİĞE KARŞI ÇIKILMAZ?

HURAFECİLİĞE KARŞI ÇIKILIR DA NEDEN LAİKLİĞE KARŞI ÇIKILMAZ?
7 Şubat 2024 10:00
A+
A-

 

(Hurafe: İslam’a sonradan girmiş olan, akla aykırı, uydurma, laiklik, boş inanç.)

Sosyal medya bir felaket oldu. Cehaleti kişinin yüzüne vurulup vurgulanamadığı için ağzı olan konuşuyor, saldırgan eller de tuşlara uzanıyor.

İsra ve Mirac’ın bu yıl döneminde de ölçüsüz laflar edilmekte, aşırılık kol gezmekte ve hurafe zirve yapmaktadır.

GELENEKSEL HURAFECİLİK

Kur’ân’ın, kendisini de anlama aracı olan akla vurgu yaptığı ve aklı kullanmanın tefekkür, tedebbür, tezekkür  ve fıkhetme gibi yollarına yönlendirdiği bir gerçektir. Kur’ân’da açıkça veya özü ile yer almayan konuların iman konusu edinilemeyeceği de bir hakikattir.

Konumuza güncelimiz olan Recep ayı, İsra ve Mirac olayı bağlamında giriş yapalım.

a.) Recep ayında bir gün oruç tutmanın yüzlerce yılda kazanılabilecek sevaplara erdirebileceği şeklindeki hürafelere karşı çıkalım, tamam. Ama Recep ayının Kur’ân’da yer alan ve Sünnet’te açığa çıkarılan Haram/Barış aylarından biri olduğuna ve Reğaib’in de barış duası ve aktivitelerine yer verilmesi gereken bir gece olduğuna vurgu yapılmasına aklî ve vahyî bir engel var mıdır? (Bak. Tevbe 36)

b.) İsra sûresinin birinci âyetinde açıklanan İsra olayına ve Mescid-i Aksa’ya akıl, vahiy ve tarih dışı anlamlar yüklemek, Kur’ân ile çatışmak manasına hürafe değil midir?

c.) Mirac’ı ret etmek Kur’ânî bir yaklaşım olabilir mi?

Mirac’la ilgili hadisleri akıl ve vahiy eleğinden geçirebilirsiniz. Toptan ret veya kabul aşırılığına düşmeksizin  olumlu veya olumsuz tercihlerinizi belirtebilirsiniz.

Necm suresinin ilk 12 âyetini Cibrîl ile Peygamberimiz arasında cereyan eden ilişki olarak anlayabilirsiniz. Sakınca yok. Ama ortada aynı sûrenin 13-18. Ayetleri varken Kur’ân’da Mirac olayına değinilmiyor veya işaret edilmiyor demek, inkâr kokan bir modern hurafecilik değil de nedir?

d.) İsra ve Mirac olayını kutlamanın din değil bir kültür olduğunu açıklayalım. Mahzuru yok. Ama bu iki olayı vesile yaparak Kurân’ın SEMA/SEMAVAT ile ilgili âyetlerine dikkat çekmenin, uzay bilimi ve uçak teknolojisini edinmenin gereğine vurgu yapmanın ve bu alanlardaki geriliğin utanç verici olduğuna değinmenin din adına ne sakıncası olabilir?

GELENEKSEL VE MODERN HURAFECİLİĞİN LAİKLİKTE  BİRLEŞMESİ

e.) Burada yazımıza vesile olan bilinçsizlik ve samimiyetsizliğe değinmek istiyorum:

Ana vasfı İslam’ı bir hayatı düzeni olarak anlamak ve seçilecek mümin kadrolar yönetimiyle uygulamak olan Ehl- i Sünnet’in pek çok uzağında bulunan Cübbeli  gibi  geleneksel hurafeciler,  Kur’ân adına cahilce gürültü koparan modern dönem hurafecileriyle  bir noktada birleşebiliyor.

Birleşilen nokta da Kur’ân vahyini ve Hz Muhammedin Elçiliğini tanımayan ve bir asırdır ülkemize egemen olup Müslüman vatandaşımıza resmen  İslam’a göre evlenme-boşanma imkânını bile vermeyen  laik düzeni fiilen kabul edişleridir.

Hadi ifadeyi hafifletelim baskıcı, dışlayıcı ve ötekileştirici inkârcı laik düzene karşı dilsizleşmeleridir.

Peki Laiklik Yaratan’ı ve yasalarını ret ile insanı tanrılaştıran geleneksel temelli modern  bir hurafe değil midir?

İslam’ı bütünlüğü içinde  kabul etmedikten ve bunun mücadelesini vermedikten sonra hurafeciliğin gelenekseli ile modernini savunmak  arasında ne fark vardır?

Sözü Kur’ân’a bırakalım:

KUR’ÂN’DAN MESAJLAR

{Doğrusu Kur’an, İslamî iman ve yaşam çizgisine bağlılar için bir öğüttür.

İçinizde  Kur’ân’ı yalan sayanlar bulunduğunu şüphesiz bilmekteyiz.

Muhakkak o, kâfirler için bir iç yarasıdır. Ve o, gerçekten kat’î bilginin ta kendisidir.

O halde, sen yine de Rabbinin yüceliğini, sınırsız kudret ve kemalini övgüyle an.} (Hakka 48-52)

ALİ RIZA DEMİRCAN

MİRATHABER.COM – YOUTUBE –

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.