islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5940
EURO
34,8052
ALTIN
2.497,31
BIST
9.438,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

İKA teknolojisinde Türkiye ABD’ye rakip!

İKA teknolojisinde Türkiye ABD’ye rakip!
25 Kasım 2021 11:43
A+
A-

Türkiye, son yıllarda yaptığı çalışmalarla İHA ve İKA teknolojisinde adından söz ettirmeye devam ediyor. Forbes dergisine göre, Türkiye, Amerika’nın bu piyasadaki en önemli rakipleri arasında olduğunu açıkladı.

Son zamanlarda insansız hava araçları (İHA) üzerinde çalışmalar yapan David Hambling, Forbes dergisi için yazdığı yazıda,  ABD üretimi insanız kara araçlarını (İKA) inceledi.

ABD İKA’larının gücünden bahseden Hambling, bu askeri araçların tatbikatlarda kullanılmaya başlandığını da yazdı.

ABD’NİN İKİ ÖNEMLİ RAKİBİ

Amerikan ordu mensubu subayların İKA’lar hakkındaki görüşlerine de yer veren yazar, ABD’nin en önemli iki rakibinin Rusya ve Türkiye olduğunu açıkladı. Hambling, Türkiye’nin Silahlı insansız hava aracında (SİHA) olduğu gibi önümüzdeki süreçte bu piyasanın önemli ve etkin bir gücü olacağını vurguladı:

“Geçen yıl Türkiye, roketler dahil olmak üzere bir dizi silah seçeneğine sahip silahlı İKA’lar üreteceğini açıkladı. Türkiye son derece başarılı bir İHA ihracatçısı. Bu Türk yapımı silahlı robotlar da (İKA) yakında Kuzey Afrika ve diğer yerlerdeki savaş alanlarında ortaya çıkmaya başlayabilir. ABD’ninki kadar sofistike olmayabilirler. Ancak yine de karşı koymak için taktikler geliştirilmesi gereken tehlikeli yeni rakip olabilirler.”

İKA’LARDA SERİ ÜRETİM BAŞLIYOR

‘Türk Savunma Sanayisi’ bünyesinde geliştirilmeye başlanan orta ve ağır sınıf İKA’ların seri üretimine yönelik imzalar, 9 Kasım’da atılmıştı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı; “Muharebe ortamında amacımız kuvvetlerimizin hasımlarına korku salan ve onları alt eden bir imkana kavuşması, görünmeden gören, sezilmeden sezen, vurulmadan vuran bir yapıya kavuşması.”

TÜRKİYE’NİN ÜRETTİĞİ İKA’LAR

Üretilen insansız kara araçları 3 sınıfta toplanıyor. Bunlar; Hafif Sınıf İnsanız Kara Araçları, Orta Sınıf İnsanız Kara Araçları ve Ağır Sınıf İnsanız Kara Araçları.

HAFİF SINIF İNSANSIZ KARA ARAÇLARI: Merkezi yerleşim operasyonlarında kullanılmak üzere, zor durumlarda da taktik harekat kabiliyetine sahip, keşif gözetleme, kolay taşınabilir, haritalama, silah modülü, EYP tespit, patlayıcı taşıma bırakma amacı ile kullanılabilen, gelişmiş haberleşme özellikleri sayesinde uzaktan kontrolleri mümkün olan farklı yapılandırmalardaki Hafif Sınıf İnsansız Kara araçları, zorlu arazi şartlarında güvenlik güçlerinin çalışma etkinliğini artırıyor.

Hafif Sınıf İnsanız Kara Araçları üreten bazı firma ve üretilen modeller şu şekildedir;
Esetron Firması’nın ürettiği araçlar; KOMANDO, GEKO, EJDER, KAMİKAZE İKA

Hoytek Firması’nın ürettiği araçlar; NAGA, ABRA

Altınay Firması’nın ürettiği araçlar; VAŞAK, KARAKULAK

Arox Firması’nın ürettiği araçlar; FCR-360 İKA

Elektoland Firması’nın ürettiği araçlar; ZAFER, TEOMAN, TMR-I DİNÇER, TMR II KUTLU, TMR CEYLAN, ACROB

ASELSAN Firması’nın ürettiği araçlar; ERTUĞRUL

ORTA SINIF İNSANSIZ KARA ARAÇLARI: Her tür arazi koşuluna uyum sağlayabilen, silah sistemleri ve ihtiyaç duyulan farklı yüklerin takılabildiği, uzaktan kontrol paneli sayesinde uzaktan manuel sürüş özellikleriyle birlikte, yarı otonom da kontrolü mümkün  ve üstün hareket kabiliyetine sahip, yapay zekâ sayesinde hedefi tanımlama, sınıflandırma ve önceliklendirme algoritmaları sayesinde tehditleri tespit edebilen ve takip etme yeteneklerine sahip, stabilizasyon yetenekleri sayesinde hareket halinde ve hareketli hedeflere atış yapabilen araçlar, zorlu arazi koşullarında görev yapabiliyor.

Orta Sınıf İnsanız Kara Araçları üreten bazı firma ve üretilen modeller şu şekildedir;

ASELSAN ve Ulusal Makina Firmaları’nın ürettiği araçlar; ASLAN

ASELSAN ve Katmerciler Firmaları’nın ürettiği araçlar; UKAP

Best Grup Firması’nın ürettiği araçlar; FEDAİ

Elektoland Firması’nın ürettiği araçlar; HANÇER, BOĞAÇ

HAVELSAN ve Tekatron Firmaları’nın ürettiği araçlar; BARKAN

turk-yapimi-insansiz-kara-araclari-barkan

HAVELSAN ve Tekatron Firmasının ortak üretimi; BARKAN

AĞIR SINIF İNSANSIZ KARA ARACI: “Gölge Süvari” aracı uzaktan komuta özelliğine ve hareket kabiliyetine sahip, göreve uygun yüklerin entegrasyonuna imkân veren tasarım özelliği ile ateş desteği başta olmak üzere keşif ve gözetleme, taktik aldatma, lojistik destek, haberleşme rölesi, istihkam keşif, askeri tahliye gibi bir çok görevi karşılayabilecek otonom insansız kara aracıdır. “Gölge Süvari” araç ailesi, aynı zamanda, insanlı kullanım imkanına da sahip. “Gölge Süvari” aracında termal kamerada dahil farklı kamera sistemleri entegre edebilme özelliğine sahip STM TOGAN Döner Kanatlı Gözcü İHA Sistemi bulunuyor. İHA, 50 metre yükseklikte otonom olarak Gölge Süvari aracını takip edebilme ve takip sırasında alınan eş zamanlı görüntüyü Yer Kontrol İstasyonuna aktarabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.