islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 8

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 8
9 Mart 2022 08:52
A+
A-

Otobüsler ve Yumurtalar

Diğerleri daha az üzücü deneyimler hatırlıyor.

87 yaşındaki Ghulam Haider, 1957’de Londra’daki Imperial College’de mühendislik alanında yüksek lisansını sürdürmek amacıyla bulduğu bir bursla İngiltere’ye geldi. Mezuniyetinden sonra Pakistan’ın Pencap eyaletinde bulunan Gujranwala’ya döndü ve orada Pakistan Petroleum için çalıştı. Fakat 1962’de mühendislik kariyerini sürdürmek, yol ve köprüler inşa etmek amacıyla Birleşik Krallık’a geri döndü.

İlk geldiğinde Londra’daki Russell Square’de bir otelde kaldığını ve o sırada İngiliz akıl hocasından alternatif bir eğitim aldığını hatırlıyor. “Otobüse nasıl binileceğini gösterdi… Beni bir bara da götürdü ve ‘bira sipariş etmek zorunda değilsin… Portakal suyu isteyebilirsin.’ dedi.”

Haider’in domuz pastırması yemediğini öğrenerek, ona “kaynamış yumurtalaya sarılmasını” tavsiye etti.

“Ben de öyle yaptım” diye hatırlıyor Haider, “uzun bir süre her yerde sadece haşlanmış yumurta sipariş ederdim.”

Haider Birleşik Krallıkta rahat bir hayat sürdü fakat onunki pek çok kişinin deneyiminden uzaktı.

Birleşik Krallık’taki sosyal ve azınlık tarihlerine odaklanan bir tarih araştırmacısı olan Fatimah Amer, Kahire Üniversitesi’nden sınıf birincisi olarak mezun olan ve farklı devlet dairelerinde çalışan babasının 1970 senesinde “çalışmalarını sürdürmek umuduyla” Mısır’dan Londra’ya taşındığını söylüyor.

Ancak “kısa sürede kira ve fatura yükü canını sıktı” ve iş aramaya başladı. Amer, “Önyargı ve ayrımcılığın hala yaygın olduğu bir dönemde onun vasıfları ve deneyimleri Birleşik Krallık’ta hiçbir şey ifade etmiyordu ve küçük Mısır topluluğu arasında iş aramaya başladı.” diye açıklıyor.

Yemek sektöründe, başlangıçta British Rail’de Amer’in annesiyle tanıştığı birinci sınıf restoran vagonunda ve daha sonra Londra’daki Park Lane’deki beş yıldızlı otellerde iş buldu.

“Burada İngiltere’de bir hayat kurmaya çalışırken babam, bir gün – başta İngiltere’ye gelme amacı olan – eğitime geri dönmeyi hayal etmekten asla vazgeçmediğini söylüyor.” diyor. “1993’te İngiltere’ye geldikten 23 yıl sonra buraya geliş amacı olan yüksek lisansını tamamladı.”

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2021/5/3/a-muslim-history-of-the-uk

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.