islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İNKÂRCILAR

İNKÂRCILAR
24 Nisan 2023 09:33
A+
A-

 

Kur’an-ı Kerimin ikinci suresi olan Bakara Suresinin ilk ayetlerinde, özet bir şekilde mimin, kâfir ve münafıkların vasıfları anlatılmaktadır. Bu surenin ilk beş ayetinde anlatılan müminlerin vasıflarını, başka bir çalışmamızda izah etmiştik. Aşağıdaki iki ayette de inkârcı/kâfirlerin vasıfları anlatılmaktadır.

METİN VE MEAL

خَتَمَ اللّهُ عَلَى قُلُوبِهمْ وَعَلَى سَمْعِهِمْ وَعَلَى أَبْصَارِهِمْ غِشَاوَةٌ وَلَهُمْ عَذَابٌ عظِيمٌ {7} وَمِنَ النَّاسِ مَن يَقُولُ آمَنَّا بِاللّهِ وَبِالْيَوْمِ الآخِرِ وَمَا هُم بِمُؤْمِنِينَ

6 – Hiç şüphesiz ki sen, inkâr edenleri uyarsan da, uyarmasan da, onlar için fark etmez; onlar inanmazlar.

7 – Allah, onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir. Onların gözlerinin üzerinde bir perde vardır. Ve onlar için büyük bir azap vardır.

YORUM

Bu iki ayette, inanmayan inkârcıların durumu veciz/özet bir şekilde ortaya konmaktadır. İnanmayan insanlara hakkı ne kadar anlatırsanız anlatın, onlar inanmamakta ısrar ederler. Her şeye rağmen hakkı ve doğruyu insanlara anlatıp tebliğ etmek gerekir. İnanan insan görevini yapacak. İnanmayan insan inkârda ısrar ederse, hesabı kendisi ile Allah arasında olacaktır.

HAKİKAT VE MECAZ

Burada inkâr eden kâfirlerin kalpleri ve kulaklarının mühürlendiği, gözlerinin üzerine de perde olduğu anlatılmaktadır. Bu ayetlerde kalp ve kulağın mühürlenmesi ile gözün perdelenmesi olayı, edebi açıdan mecazi anlamda kullanılmaktadır. Belagat açısından herhangi bir kelimenin kendi hakiki anlamında kullanılmasına hakikat, hakiki anlamının dışında başka bir anlamda kullanılmasına da mecaz denmektedir. Örneğin vahşi hayvan için aslan dediğimiz zaman, aslan kelimesini hakiki anlamında kullanmış oluyoruz. Bir adam için aslan dediğimiz zaman ise, aslan kelimesini hakiki değil, mecazi anlamda kullanmış oluyoruz. Bu ve benzeri ayetlerde geçen kalbin ve kulağın mühürlenmesi ile gözün perdelenmesi de hakiki değil, mecazi anlamda kullanılmaktadır.

KALP VE KULAĞIN MÜHÜRLENMESİ İLE GÖZÜN PERDELENMESİ

Âlimler, kalbin ve kulağın mühürlenmesi ile gözün perdelenmesi hakkında çeşitli yorumlarda bulunmuşlardır. Özet olarak kalbin mühürlenmesi, insanın inkâr, küfür, zulüm, haksızlık, adaletsizlik, ahlaksızlık ve benzeri kötü davranışlarda ısrar etmesi neticesinde kalbinde meydana gelen vicdansızlık, merhametsizlik, acımasızlık ve katı yürekliliktir. Nitekim rivayet edildiğine göre Hz. Muhammed (sav.) şöyle buyurmuştur:

“Mümin/inanan insan günah işlediği zaman, onun kalbinde siyah bir nokta meydana gelir. Eğer o işlemiş olduğu bu günahtan dolayı tövbe ederse, kalbinde meydana gelen o siyahlık kalkar. Eğer o günah işlemeye devam ederse, onun kalbinde meydana gelen siyahlık artar ve neticede siyahlık onun bütün kalbini kaplar. Yüce Allah’ın, “Hayır, doğrusu onların işleyip kazandıkları şeyler, kalplerinin üzerine pas olmuştur[1] mealindeki ayette haber verdiği pas, günah işlemekte ısrar eden zalim insanların kalbinde meydana gelen bu pastır.”[2]

Bu ve benzeri ayetlerde anlatılan kulağın mühürlenmesi de, kulağın manevi yönden anlatılan hak ve doğru bilgilere karşı kapalı olması, insanın, kendisine söylenen doğruları dinlemek istememesi demektir. Gözün perdelenmesi ise, gerçekleri görmek istememek demektir.

Anahtar kelimeler: Kur’an, kafir, mecaz, kalbin mühürlenmesi.

 

[1] el-Mutaffifîn 83/14.

[2] Tirmizî, tefsir 75, hadis no: 3334; İbn Mâce, zühd 29, hadis no: 4244.

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.