islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

İran, ABD ve İngiltere’de üretilen Covid-19 aşılarının ithalatını yasakladı

İran, ABD ve İngiltere’de üretilen Covid-19 aşılarının ithalatını yasakladı
Mirat Haber Ajansı

İran, Amerikan ve İngiliz Covid-19 aşılarının ithalatını yasakladı. Fetva, Tahran’daki hükümete Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından verildi. Hamaney, canlı bir televizyon konuşmasında bu aşıların içeriğine güveninin olmadığını söyledi. Ayrıca aşıları kendi ülkelerinde değil de başka ülkelerde denemek istediklerini de tutarsız buldu. Amerikalılar bir aşı üretebilselerdi, kendi ülkelerinde böyle bir korona virüs fiyaskosuna sahip olmayacaklarını belirterek yasak kararını savundu. Hamaney, Fransa’nın 1980’ler ve 1990’lardaki enfekte kan skandalı nedeniyle Fransız aşısına da güvenmediğini sözlerine ekledi. Ancak dini lider hükümetin aşıları güvenilir bir yerden ithal etmesi halinde aşı kavramıyla bir sorunları olmadığını belirtti.

Üç aşı da mRNA aşısı

Şimdiye kadar, dünyanın dört bir yanında birçok ülkenin, özellikle kilit çalışanlara ve yaş ve sağlık nedeniyle en savunmasız olanlara dağıtmasıyla, üç ana aşı kullanıma sunuldu. ABD Pfizer Company tarafından ortak üretilen Alman BioNTech aşısı, yine ABD’de üretilen Moderna aşısı ve İngiltere’de üretilen Oxford Üniversitesi-AstraZeneca aşısı, üçü arasında daha ucuz seçenekler olarak kabul edildi. Bu aşılar ölü veya etkisiz virüsler yerine haberci nükleik asitleri, kısaca mRNA’ları kullanmakta.

Alternatif aşılar

İran, bölge ülkeleri arasında pandemiden en kötü etkilenen ülke. Geçen ayın sonlarında ilk yerli aşısının insan denemelerine başladı, ancak bazı vatandaşlar etkinliği konusunda şüphelerini dile getirdi. İran Kızılay Derneği de hükümetten ayrı olarak bir Çin aşısı ithal etmeyi planladığını belirtti. İranlı lider, ülkeye uygulanan yaptırımların yalnızca yetkililer üzerinde değil, İran halkı ve onların ilaç ve tıbbi cihazlara erişimini de etkilediğini yineledi. İranlı yetkililer geçen ay, ABD Hazinesinin Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisinin, aşıların dünya çapında eşit dağıtımını kolaylaştırmak için uluslararası bir program olan COVAX için bir İsviçre bankasına fon transferini onayladığını söyledi.

Diğer Sağlık haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/saglik/

Diğer Bilim haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/bilim/

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.