islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5622
EURO
34,7286
ALTIN
2.486,36
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

İran’dan Macron’a sert cevap, nükleer anlaşmada değişikliğe, Suudi katılımına red

İran’dan Macron’a sert cevap, nükleer anlaşmada değişikliğe, Suudi katılımına  red
Mirat Haber Ajansı

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzade hafta sonu yaptığı açıklamada, İran’ın 2015 nükleer anlaşmasına herhangi bir yeni ortak dâhil etmeyi reddettiğini açıkladı. Nükleer anlaşma, BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı Kararı ile onaylanan çok taraflı bir uluslararası anlaşma ve pazarlığa açık değil. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan’ı 2015 nükleer anlaşmasıyla ilgili yeni bir görüşmeye dâhil etmeye çağırmıştı. Macron, bölgedeki diğer ülkeleri tartışmalardan dışlama hatasını tekrarlamaktan kaçınılması gerektiğini de vurguladı. Anlaşmayla ilgili her türlü yeni müzakerenin “çok katı” olması gerektiğini sözlerine ekleyerek, İran’ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için çok az zaman kaldığı uyarısında bulundu.

Macron’a cevap gecikmedi

Fransız cumhurbaşkanının sözlerine yanıt veren İran dışişleri bakanlığı sözcüsü, Macron’un kendine hâkim olması gerektiğini ifade etti. Fransız yetkililer, Basra Körfezi Arap ülkelerine yaptıkları büyük silah satışlarından endişe duyuyorlarsa, politikalarını yeniden gözden geçirmeleri daha iyi olur dedi. İran dışişleri bakanlığı sözcüsü, Fransız silahlarının ve diğer Batı silahlarının yalnızca binlerce Yemenlinin katledilmesine neden olmadığını, aynı zamanda bölgesel istikrarsızlığın da ana nedeni olduğunu vurguladı.

Biden yönetimi anlaşmaya katılıyor

ABD Başkanı Joe Biden’in yeni yönetimi, Tahran’ın anlaşma kapsamındaki taahhütlerine tam olarak uyması şartıyla anlaşmaya yeniden katılacağını açıkladı. Tahran geçtiğimiz günlerde ABD’nin tek taraflı anlaşmadan çekilmesine ve Tahran’a ekonomik yaptırımların yeniden uygulanmasına cevaben nükleer anlaşma kapsamında belirlenen uranyum zenginleştirme sınırlarını aşacağını duyurdu. Suudi Arabistan ve BAE, Körfez ülkelerinin İran’ın nükleer programıyla ilgili her türlü görüşmeye dahil olması gerektiğini vurguluyor. Görüşmelerde ayrıca İran’ın balistik füze programı ve Tahran’ın Orta Doğu’daki vekalet savaşlarına verdiği desteği de ele almasını istediler.

ETİKETLER: Emmanuel Macron
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.