islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5282
EURO
34,8785
ALTIN
2.435,87
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İSLAMSIZ YAŞAMAK SU ALTINDA NEFES ALMAK GİBİDİR

İSLAMSIZ YAŞAMAK SU ALTINDA NEFES ALMAK GİBİDİR
14 Ocak 2022 09:11
A+
A-

Yüce Allah dinini göklerde ve yerde olanların teslim olduğu sistem olarak tanımlamıştır:

Allah’ın dininden başka bir din mi arıyorlar? Oysa göklerde ve yerde kim varsa, isteyerek veya istemeyerek ona teslim olmuştur. Hepsi hayata döndürülüp O’nun huzuruna çıkarılacaktır.(Âl-i İmrân 3/83)

Ayette istesek de istemesek de Allah’ın dinine teslim olduğumuz belirtildiğine göre Allah’ın dini tamlaması ile kast edilenin kainattaki ve kendimizdeki temel kanunlar olduğu anlaşılmaktadır. Yani istesek de belli şartların dışında yaşayamayız. Örneğin su altında nefes alamaz, 70 derece sıcaklıkta yaşayamayız. Çünkü Allah’ın bu konuda koyduğu kurallara istemesek de teslim olmuş durumdayız.

Ancak yine bu ayete göre, isteyerek teslim olmamız gereken, diğer bir ifade ile istemezsek teslim olmamayı seçebileceğimiz bir şey daha olmalıdır. Üstelik Allah bu teslim olmayı tercih etmeyebileceğimiz şeye de Allah’ın dini adını vermektedir. İşte tüm kainatın teslim olduğu sistem ile aynı adı yani “Allah’ın dini” adını alan bu din bir sonraki ayette ortaya konmuştur:

De ki “Biz Allah’a inandık ve güvendik. Bize indirilene, İbrahim’e, İsmail’e, İshak’a, Yakup’a ve torunlarına indirilene, Musa’ya ve İsa’ya verilene; Nebilere Rableri tarafından ne verilmişse hepsine inandık. Hiçbirini diğerinden ayırmayız. Biz ona (Allah’ın indirdiğine/dinine) teslim olmuş kimseleriz.”(Âl-i İmrân 3/84)

O halde Kur’an’da Allah’ın, tüm kainata koyduğu, istemesek de zaten teslim olduğumuz kuralları ile nebilerine indirdiği din aynı sistemin parçalarıdır. Rabbimizin “Allah’ın dini” dediği din, bizim için soluduğumuz hava, yaşadığımız ve teslim olmak zorunda olduğumuz iklim ve doğa şartları olduğu gibi aynı zamanda kitaplarında bildirdiği kurallar bütünüdür. Nasıl ki Allah’ın belirlediği doğal koşullara teslim olmadan yaşamamız bizim için söz konusu değilse, Allah’ın indirdiği dine teslim olmadan yaşadığımız şeyin de hayat olarak adandırılması mümkün değildir. Ona olsa olsa canlılık denebilir.

Ayetin sonunda meale “teslim olmuş kimseler” şeklinde yansıyan ifadenin orijinali “müslimûn” kelimesidir. Yani “müslim” (Farsçası müslüman), Allah’ın tüm nebilerine indirdiği tek dine isteyerek teslim olan kişinin adıdır. Dolayısıyla müslim olabilmek için Allah’ın indirdiğine teslim olmak gerekir; birilerinin Allah’ın dini sayarak söyledikleri ve yaptıklarına değil.

Allah’ın indirdiği bu tek dinin adının İslam olması da göklerde ve yerde olanların istemese de teslim olduğu doğru bir hayat yaşamak istiyorsa isteyerek de teslim olmak zorunda olduğu sistem olmasındandır. Bir sonraki ayet Allah’ın bu tek dininin adını bildirmektedir:

Kim İslam’dan başka bir din arayışına girerse asla kabul edilmez. O, ahirette kaybedenlere karışır.(Âl-i İmrân 3/85)

İslam teslim olunması gereken Allah’ın tek dininin adıdır. Bedenimizin bu dine yani sisteme teslim olmaması mümkün değildir. Ancak yaşantımızı Allah’ın dinine göre sürdürüp sürdürmemek bizim kendi tercihimize bırakılmıştır. Bu tercihi Allah’ın dini yani İslam olarak belirlemediğimizde suyun altında nefes almakla aynı şeyi yapmış olacağız. Hayatımız o son nefes kadar kısa, acı verici, akılsızca ve anlamsız olacaktır.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.