islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

İsrail’den Kamudaki Filistin Bayraklarını İndirme Emri

İsrail’den Kamudaki Filistin Bayraklarını İndirme Emri
10 Ocak 2023 09:28
A+
A-

Aşırı sağcı güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir, Filistin bayrağını dalgalandırmanın ‘teröre’ destek eylemi olduğunu söyledi.

İsrail’in aşırı sağcı yeni Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, polise Filistin bayraklarını kamusal alanlardan kaldırması talimatını verdi ve Filistin’in ulusal sembolünü “terör eylemi” olarak nitelendirdi.

İsrail yasaları, Filistin bayraklarını yasaklamıyor ancak polis ve askerler, kamu düzenini tehdit ettiğini düşündükleri durumlarda bayrakları kaldırma hakkına sahip.

Binyamin Netanyahu’nun yeni aşırı sağcı hükümetinde aşırı milliyetçi Yahudi İktidarı partisine başkanlık eden ve ulusal güvenlik bakanı olarak polisi denetleyen Ben-Gvir’in Pazar günkü talimatı, Filistinlilerin kimliklerini ifade etmelerine, ifade özgürlüğüne ve Filistin yanlısı gösterilere karşı sert ve tavizsiz bir tavrın sinyalini veriyor gibi görünüyor.

İsrail’de Filistin bayrağının sergilenmesi, pratikte İsrail makamları tarafından uzun süredir engelleniyor, Filistinliler de bu tür hareketleri Filistin kimliğini bastırma girişimiyle ilişkilendiriyor.

Ben-Gvir’in emirleri, cumartesi günü Tel Aviv’de bazı göstericilerin Filistin bayrağı salladığı hükümet karşıtı kitlesel bir protesto sonrasında verildi.

Protestocular, kısa süre önce Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yemin eden hükümetini “faşist” olarak nitelendirdiler ve Filistinliler ile İsrailliler arasında eşitliği ve bir arada yaşamayı savundular.

Pazar günü Twitter’da yazan Netanyahu, Tel Aviv protestosunda Filistin bayrağının varlığının “vahşi bir tahrik” olduğunu söyledi.

Ben-Gvir’in talimatı ayrıca, 1983’te bir İsrail askerini kaçırıp öldürmekten suçlu bulunan ve uzun süredir hapiste olan ve Filistinli bir mahkûmun -İsrail’in kuzeyindeki köyünde bir kahraman gibi karşılanırken Filistin bayrağı sallayan- geçen hafta serbest bırakılmasını takip ediyor.

Ben-Gvir yaptığı açıklamada, Filistin bayrağını dalgalandırmanın “terörizme” destek eylemi olduğunu söyledi.

Ben-Gvir, “Kanunları çiğneyenlerin terör bayrağı sallaması, terörü kışkırtması ve teşvik etmesi olacak şey değil, bu yüzden terörizmi destekleyen bayrakların kamusal alandan kaldırılmasını ve İsrail’e karşı tahrikin durdurulmasını emrettim.” dedi.

İsrail’in Filistinli vatandaşları, nüfusun yaklaşık beşte birini oluşturuyor ve onların çoğu, Filistinlilerince Nakba veya felaket olarak bilinen bir olay olan 1948’deki kuruluşundan sonra devlet içinde kalan Filistinlilerin torunları.

1948 öncesi tarihi Filistin nüfusunun çoğunluğu Filistinlilerden oluşuyordu.

İsrail siyasetindeki yerlerini uzun süredir tartışıyorlar, Filistin miraslarını İsrail vatandaşlıkları ile dengeliyorlar ve büyük çoğunluk kendilerini Filistinli olarak ya da Filistinlilerle tanımlıyor.

Hem İsrail’de hem de işgal altındaki topraklarda bulunan birçok Filistinli, özellikle Ben-Gvir’in daha önce Araplara karşı ırkçılığı kışkırtmaktan hüküm giymesiyle, aşırı sağcı yerleşimci grupların güçlü varlığında, yeni hükümetin kendilerine yönelik politikalarından korkuyor.

İsrail hükümeti son birkaç gündeki ilk hamlelerinden bazılarında Pazar günü Filistin dışişleri bakanı Riyad el-Maliki’nin seyahat iznini iptal etti ve Cuma günü, Filistin Yönetimi’nden elde edilen 39 milyon dolarlık geliri alıkoymaya karar verdi.

Kararlar, uluslararası hukuka aykırı olan İsrail işgali hakkında Uluslararası Adalet Divanı’ndan görüş bildirmesini isteyen Filistinlileri cezalandırma çabasının bir parçasıydı.

Çeviren: Zehra Kaya

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.