islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Kazakistan halka yeni bir Latin alfabesi sunuyor

Kazakistan, Latin kökenli Kazak alfabesine geçiş planlarını yeniden teyit etti.

Kazakistan halka yeni bir Latin alfabesi sunuyor

Kazakistan, Latin kökenli Kazak alfabesine geçiş planlarını yeniden teyit etti.

Mirat Haber Ajansı

Kazakistan, Latin kökenli Kazak alfabesine geçiş planlarını yeniden teyit etti. Ülke bu yıl bağımsızlığının 30. yıldönümünü kutlamayı planlarken, duyuru, geniş kapsamlı dil reformu planında ileri bir adım olarak geliyor. Ülkenin dilbilimcileri, ülke 1991’de bağımsızlığını kazandığından beri Latince’ye geçiş ihtiyacından defalarca bahsetti. Kazak, kendi tıslama hecelerine ve farklı Kazak ünlülerine sahip bir Türk dilidir. Yeni alfabe, 28 Kazak sesinin tümünü içeren 31 harften oluşur ve ә (ä ), ө (ö), ү (ü), ұ (ū) и ғ (ğ), ш (ş), Türkçede olduğu gibi.

 Alfabenin son hali bugün yayınlandı ve halk 6 Mayıs’a kadar değişikliğe oy verebilir. Orta Asya ülkesi 2023 yılına kadar yavaş yavaş Latin harflerine geçmeyi planlıyor. 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandığından beri Kazakistan kuruldu Milli Alfabe Komisyonu ve yeni alfabeye geçiş çalışmaları başlatıldı. O zamandan beri devlet binalarının, caddelerin, dükkanların ve eczanelerin adlarının Latin alfabesi kullanılarak Kazak dilinde yazılması yaygınlaştı. Ancak kesme işaretinin yoğun olarak kullanıldığı yeni alfabe daha sonra Kazaklar tarafından eleştirildi ve görevdeki Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev alfabenin yeniden geliştirilmesini tavsiye etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.