islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5861
EURO
34,8450
ALTIN
2.418,27
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

‘KİM MİLYONER OLMAK İSTER?’DE SORULARI BİZ SORSAYDIK CEHALETİ/KORKAKLIĞI O ZAMAN GÖRÜRDÜK

‘KİM MİLYONER OLMAK İSTER?’DE SORULARI BİZ SORSAYDIK CEHALETİ/KORKAKLIĞI O ZAMAN GÖRÜRDÜK

Önce haberi okuyalım:

Kenan İmirzalıoğlu’nun sunumuyla ATV ekranlarında yayınlanan ‘Kim Milyoner Olmak İster?’ programında “1924 Anayasası’nda ve 1961 Anayasası’nda Türkiye’nin başkentinin hangisi olduğu yazar?” sorusunun cevabını  yarışmacı bilemediği gibi, seyirci oylamasında seyircinin yüzde altmışı da cevabın Ankara olduğunu bilemedi. Bu cehalet şaşkınlık yarattı.

 Yorumumuz

Aziz Peygamberimizin dilinde ilim faydalı ve faydasız olmak üzere ikiye ayrılır ve faydasızından Allah’a sığınılır.  ” Kim Milyoner Olmak İster “ programında yöneltilen soruların cevapları  büyük kısmıyla Kur’ân’ın LEĞİV  dediği faydasız bilgiler oluşturur. (Müminûn 3)

Bizim  Milli Eğitim Sistemi!,  radyo ve televizyon programlarında olduğu gibi insanlara gereksiz bilgileri yüklerseniz bilinmesi gerekenleri de bilemezler. Ankara’nın başkent olduğunun bilinemeyişi gibi.

Kim Milyoner Olmak İster  “ programının sorularını İslam’ın öğrenilmesini farz/gerekli kıldığı bilgileri içine alacak ” şekilde  biz hazırlasaydık ancak özel eğitimle! kazanılabilecek   cehaletin bırakınız üniversite öğrencilerini, koca koca akademisyenleri de kuşattığını açıkça görürdük.

İddiamızı Kanıtlamak İçin Soralım

İhtiyaçlar mı sınırsızdır yoksa arzular mı?

Taammüden insan öldürmüş caniye af ve tazminat seçenekli ölüm cezası verilmesi mi daha adildir yoksa katili bir ferdini öldürdüğü topluma ekonomik yük haline dönüştüren  hapis cezası mı?

İnsanların inançları ve yaşam tarzları ile  tabiat olayları arasında olumlu veya olumsuz bir bağlantı var mıdır, yok mudur?

Ana-babaya  çocuğunun mirasından  pay verilmemesi adalet midir yoksa zulüm mü?

Sindirim aygıtının son halkasını, cinsel organ olarak kullanmaya/kullandırmaya kalkışmak olan eşcinsellik tedavisi gereken  pislik bir hastalık mıdır, yoksa saygı duyulması gereken bir hak mıdır?

Bir oyuncaktan kurşun kaleme, bir tablodan mumya heykele kadar hiçbir madde, hammaddesi, tasarımcısı ve üretim atölyesi olmaksızın yapılamıyorken  insanı, yerküresini – gökleri  yaratıcı olmaksızın var olmuş kabul eden  ilkel  kafa,- akedemisyen de olsa-  bilimsel mantığa sahip olabilir mi olamaz mı?

Hayatı konumlandırmak ve amaçlandırmak için ölüm nedir, iradeli sözlerimiz ve işlerimiz için  sorgulama, Cennet veya Cehennem var mıdır gibi ana konuları düşünmemiş olmak  akıl tutulması  olarak görülebilir mi görülemez mi?

Bill Gates,  Rockefeller ve Rot Şiller gibi beş on tane kişi ve aileyi milyarca insanın mal varlığına denk mallara sahip kılan borca dayalı  ve faize müstenid sömürü düzeni olan vahşi kapitalizmi sürdürmek, – Cumhuriyet aydınlarının tümü kabul etse bile- mücadele edilmesi gereken siyasi ve ekonomik bir beka sorunu mudur değil midir?

Bir materyalist  ve deist için insanlık değerlerinin/ ahlakî ölçülerin aklî bir temeli olabilir mi?

IMF, Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü  gibi kurumlar  emperyalistlerden bağımsız, ülkeler lehine çalışan kurumlar olarak kabul edilebilir mi, edilemez mi?

İslam’ın toplumsal nitelikli hayat yasalarını dışlayan sekülarizm/ laisizm, Allah’a inanan insanlar için Cehennemlik günah olan Allak Ortak Koşmak mıdır, değil midir?

COVİD 19 dilediğine bulaşabilen, istediğini  öldüren yaratıcı bir varlık mıydı, yoksa Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu aracılığı ile dehşet saçılan, yan etkileri olup olmadığı bilinmediği ve devletin sorumluluk üstlenmediği halde milletimizi aşılarını  kullanmaya mecbur bıraktığı bir tür grip miydi?

Cünüplük nedir,  nasıl oluşur ve nasıl yıkanılır?

Siyaset adamlarının kendileri için seçtikleri liyakatsiz adayları millete dayatmaları, normalde ve seçimler sırasında birbirleri hakkında su-i zanda bulunup aşağılayıcı ifadeler kullanmaları, birbirleri aleyhine belgesiz  iddia ve  iftirada bulunmaları ve de projesiz  vaatler yapmaları hangi açıdan bakılırsa bakılsın tam bir ahlâksızlık mıdır, değil midir?

Toplumun acizleri, işsizleri, dulları ve yetimlerine Allah’ın belirlediği hakları vermeyenlerin ve aldıkları faizli kredilerle mallarına mal katarken,  faizlerini ürettikleri mallara yükleyerek milletimize ödeten kişiler ötekileştirilmesi gereken zalimler midir değil midir?

Sorular Çoğaltılabilir

Bilgisayarın başından kalkmadan bir çırpıda belirlediğimiz ve benzeri yüzlercesi belirlenebilecek olan bu soruları entelektüel Kemalistlere  ve aydın! Muhazakârlara-ilahiyatçılara ve  yöneticilere yön veremeyip onlardan emir alan akademisyenlerimize sorsaydık o zaman görürdük yetiştirdiğimiz cehele ve acezenin hal-i pür melalini…veya korkaklığını…

Beni de Sorgulayabilirsiniz

Kendilerine her sabah günlük evradımda dualar ettiğim okuyucular hemen kötü zanda bulunmasın. Hakka ve hayra gereğince çağıramadığım için beni de sorgulayabilirler. Ama önce İslam’a inanan ve güvenen haza Müslüman olmak gerek.

Ali RIZA DEMİRCAN