islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5051
EURO
34,8523
ALTIN
2.440,19
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Kırgızistan seçmenleri referandumda Cumhurbaşkanlığı yönetimini destekliyor

Kırgızistan, referandumda cumhurbaşkanlığı daha fazla yetki verilmesini destekleyerek halkın, popülist devlet başkanı Sadyr Japarov’a güvenini teyit etti.

Kırgızistan seçmenleri referandumda Cumhurbaşkanlığı yönetimini destekliyor

Kırgızistan, referandumda cumhurbaşkanlığı daha fazla yetki verilmesini destekleyerek halkın, popülist devlet başkanı Sadyr Japarov’a güvenini teyit etti.

Mirat Haber Ajansı

Kırgızistan’daki seçmenler, bir referandumda cumhurbaşkanlığına daha fazla yetki verilmesini destekleyerek, katılımın düşük olmasına rağmen halkın popülist devlet başkanı Sadyr Japarov’a olan güvenini teyit etti. Oyların yüzde 75’ine dayanan Ön Merkez Seçim Komisyonu verilerine göre seçmenlerin çoğunluğu, yüzde 79’u reformu destekledi. Ancak, referandumu geçerli kılmak için gerekli olan yüzde 30 barajının hemen üzerinde toplam katılım gerçekleşti. Japarov ve destekçileri ayrıca, güçlü isyanların liderlerini devirdiği 2005, 2010 ve 2020’de, Japarov’un bir hapishane hücresinden fırlatılıp göreve geldikten sonra, güçlendirilmiş bir cumhurbaşkanlığının ülkeyi daha istikrarlı hale getireceğini umuyorlar. Amerika Birleşik Devletleri merkezli Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü tarafından yaptırılan ve bu ay yayınlanan bir ankette, Japarov’un ülkedeki en güvenilir politikacı olduğu ortaya çıktı. Anket verilerine göre, Kırgızistan’ın doğru yönde ilerlediğine inanan seçmen yüzdesi, Japarov’un selefi Sooronbai Jeenbekov’un görevde olduğu geçen Ağustos ayında yüzde 41’den Şubat ve Mart aylarında yüzde 70’e sıçradı.

Japarov reformu, geçen Ekim ayında Ceenbekov yanlısı partilerin bir parlamento seçimlerinde heyelan zaferinin ilan edilmesiyle tetiklenen şiddetli protestolarla iktidara gelmesinin ardından önerdi. Eski bir parlamento üyesi ve üst düzey yetkili olan Japarov, siyasi bir protesto kapsamında bir bölge valisinin kaçırılmasındaki rolü nedeniyle hapis cezasına çarptırılıyordu. Cezası o zamandan beri bozuldu. Komşularının aksine, Kırgızistan 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandığında, hem parlamentonun hem de cumhurbaşkanlığının önemli yetkilere sahip olmasına izin veren bir siyasi sistemi benimsedi. Liderlerini daha geniş seçkinlerin desteğini aramaya zorladı. Anayasa reformu, Orta Asya ulusunun siyasi sistemini Kazakistan ve Özbekistan gibi eski Sovyet komşularına yaklaştırarak Japarov’un politikalarını uygulamaya koymasını kolaylaştıracak. Ancak çoğu gizlice ve açıkça harekete karşı çıkıyor. Yerel eleştirmenler, aceleyle hazırlanan belgeyi, yüzyıllar boyunca Orta Asya’yı yöneten güçlü patrikleri çağrıştıran bir Hanlık olarak adlandırdılar. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu, temel yasa halka sunulmadan önce parlamentoda anlamlı ve kapsayıcı kamuoyu istişarelerinin ve tartışmaların olmamasını eleştirdi. Mart ayında yayınlanan ortak bir görüşte, iki organ, cumhurbaşkanının aşırı öne çıkan rolü ve ayrıcalıkları konusunda da korku uyandırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.