islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
35,4614
EURO
36,6322
ALTIN
3.081,30
BIST
9.757,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C

KIŞ MEVSİMİ MÜ’MİNİN BAHARIDIR

KIŞ MEVSİMİ MÜ’MİNİN BAHARIDIR
8 Aralık 2024 09:00
A+
A-
Yüce Allah zamanı yaratmış ve onu insanın istifadesine sunmuş, verimli bir şekilde kullanabilmesi için bölümlere ayırmıştır. Geceyi-gündüzü, sabahı-akşamı, yazı-kışı, ilkbaharı-sonbaharı var etmek suretiyle, ilâhî bir denge oluşturmuştur. Her şey zaman içinde var olmakta, gelişmekte ve yine zaman içinde yok olmaktadır. İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan ilim, amel, servet ve diğer birçok değer ve kazanım, zaman içinde elde edilebilmektedir. Zamanı iyi değerlendirebilenler hem dünyada hem de ahirette huzuru ve mutluluğu yakalayacaklardır. Sevgili Peygamberimiz (sav): “İki nimet vardır ki insanların çoğu bunların değerinden habersizdirler. Bunlar, sağlık ve boş zamandır” (1) buyurmak suretiyle, iki nimetten biri olan zamanın önemine dikkat çekmiştir.
Zaman, insan için en kıymetli hazinedir. Zamanın her ânı, sadece bir defaya mahsus kullanılmaktadır. Zamanı durdurmak, zamanı geri almak, hiçbir mahlûkatın haddine değildir. Her an, bir kere yaşanıyor ve geri dönmemek üzere geçip, gidiyor. Akıllı insan; kendisine sunulan zaman hazinesini israf etmeden, her gününü, her saatini, her dakikasını ve her ânını, Allah’ın razı olacağı amellerle süsleyerek, bu eşsiz nimetin kıymetini bilmelidir.
Sevgili Peygamberimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde: “Kış mevsimi mü’minin baharıdır: Gecesi uzundur namaz kılar, gündüzü kısadır oruç tutar” (2) buyurmaktadır. Maalesef insanoğlu kış mevsimini hep olumsuz olarak algılar zihninde. Fakat Rahmet Peygamberimiz (sav) bu mevsime; mübarek hadisleriyle farklı bir bakış açısı ve yaklaşımı sunar ki, artık mevsimlerin en kıymetlisi gözüyle bakarsınız ona: “Kış mü’minin baharıdır”. Nasıl ki baharda, yeryüzü yeniden dirilerek ağaçlar çiçek açar, dallar tomurcuklanır, kuşlar, arılar, kelebekler ortaya çıkar, türlü hoş kokular etrafı kaplar ise, müminin de dünyasına bahar, kışın gelir ve manevi âleminde yeniden dirilişi yaşar. Kış mevsiminin olumsuzluklarını, olumlu hale dönüştürebilmelidir mü’min kul. Olaylara daima pozitif bakmalı, aynı zamanda etrafındaki olumsuzluklara takılmamalı, olumlu taraflarından düşünmeli ve değerlendirmelidir. Müslüman, yaşanan şartların zorluğuna rağmen, güzel neticeler çıkarabilmeyi, zorlukları, sıkıntıları fırsata ve kazanca çevirebilmeyi bilmelidir. Her bir olaydan, zorluk ve sıkıntıdan olumlu neticeler elde edebilmek mümkündür. Nitekim yüce Allah: “Her zorluğun yanında bir de kolaylık vardır.” (3) buyurmaktadır. Akıllı mü”min kışın zorluğunu, soğuk ve meşakkatini bahara çevirebilmeyi bilmelidir.
Kış mevsiminin zorluğunu ve meşakkatini mümin hem maddi hem de manevi olarak bahara dönüştürebilir. Nasıl mı? Kış gecelerinin uzun olması hasebiyle; gece kalkar teheccüd namazı kılar, tefekkür eder, Kur’an tilavet eder, kitap okur, yazı kaleme alır, geçmişin muhasebesini yapar ve geleceğe yönelik hayaller kurar. Gündüzlerin kısa olmasından ötürü de oruç tutarak nefsini tezkiye eder. Kış mevsiminde yolda kalmışlara, barınma ihtiyacı olanlara, hatta gıdasız kalan hayvanlara/kuşlara yiyecek bırakmak suretiyle kış mevsiminin zorluklarını bahara dönüştürebilir .
Hasılı, zamanın yetersiz olduğunu düşünenler için, kış mevsimi ekstra bir zaman sunar insanlara. Akıllı ve uyanık Müslüman, bu zamanı hem maddi hem de manevi olarak; ailesiyle, yakınlarıyla, cemiyetiyle birlikte okuyarak, araştırarak, zikirle, fikirle, sohbetlerle, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını gidermekle, ‘yarası olanlara bir merhem olmakla’ değerlendirerek kazançlı çıkmaya çalışmalıdır.
Şair, zaman gerçeğini ne de güzel dile getirmiştir: “Vakitlerle yakutlar satın alınır, fakat yakutlarla vakitler satın alınamaz.” Zamanın kıymeti bilinmeli, israf edilmemeli ve Allah’ın rızası istikametinde kullanılmalı ve tüketilmelidir.
Yüce Allah, zamanını/kış mevsimini rızasına muvafık bir şekilde değerlendirebilmeyi cümlemize kolay kılsın.
ABDULGAFUR LEVENT 
MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 
Kaynakça
1. Buhârî, Rikak, 1, VII, 170.
2. Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/75.
3. İnşirah, 94/5.
ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar
  1. Halil Kendir dedi ki:

    Elinize sağlık Hocam. Çok doğru, mü’min, her anını Allah’ın rızasına uygun olarak geçirmeye gayret ederse, kışlar bahar, geçeler aydınlık olur…

    1. Abdulgafur u dedi ki:

      Eyvallah kıymetli Müdürüm, mucibince amel ihsân eylesin Yüce Rabbim, Hüda-i Bakiye emanet olunuz ehlinizle birlikte…