islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3921
EURO
34,7978
ALTIN
2.432,62
BIST
10.062,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

“KIZIL GONCALAR” DİZİSİNE CEZA VERİLDİ

“KIZIL GONCALAR” DİZİSİNE CEZA VERİLDİ
6 Ocak 2024 12:25
A+
A-

RTÜK, Kızıl Goncalar dizisinin yayınlandığı FOX TV’ye çeşitli ihlaller gerekçesiyle cezalar verdi. Üst Kurul, 31 bin şikayet üzerine hazırlanan raporda, dizinin İslam’a ve Müslümanlara yakışmayacak diyalogları içerdiğini belirleyerek, yayıncılık ilkesi ihlali tespit etti. Bu ihlalin 6112 sayılı Yasa’ya göre “toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılık” teşkil ettiği düşünüldü. FOX TV’ye, üst sınırdan idari para cezası ve iki kez program durdurma cezası uygulandı.

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, cezaların ardından sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaparak RTÜK’ün tarikat ve cemaatlere boyun eğdiğini iddia etti. Taşçı, Kızıl Goncalar dizisinin “toplumun milli ve manevi değerlerine” aykırılık nedeniyle cezalandırıldığını belirtti.

Kızıl Goncalar dizisi, GOLD Film tarafından yapımcılığı üstlenilen ve Özgü Namal ile Özcan Deniz’in başrollerini paylaştığı bir yapım. Dizi, seküler bir hekim olan Levent ile bir tarikat içinde yaşayan Meryem’in hayatlarının kesişmesini konu alıyor. Meryem’in kızı Zeynep’in tarikat şeyhinin oğluyla evlendirilmek istenmesi üzerine yaşanan mücadele dizinin ana temasını oluşturuyor. Ancak, dizi sadece iki bölüm yayınlanabildi ve sosyal medyada büyük bir tartışma yarattı.

Dizideki çocuk evlilikleri, kız çocuklarının eğitimine engel olunması ve Kuran Kursu’ndaki şiddet gibi konular, toplumda geniş bir tepki uyandırdı. Bazı medya organları, diziyi hedef gösterdi ve Mil Diyanet Sen tarafından yasaklanması talep edildi. Bu gelişmelerin ardından RTÜK’ün aldığı cezalar, dizinin toplumda nasıl bir etki yarattığına dair daha geniş bir tartışmanın başlamasına neden oldu.

HABER YORUM

Televizyon dizileri, hayatımızın bir parçası oldu maalesef…

Maalesef diyorum çünkü diziler, İslam’a ve Müslümanlara saldırmanın diğer adresleri haline geldiler. Dizi içinde bilinç altına atılan subliminal mesajları da işin içine katarsak, diziler ateş koru halinde toplumun kucağına atılmış bombadan farksız hale geliveriyor.

Din kutsal bir alandır ve bu alan mahremiyet sınırları içinde değerlendirilmelidir. Herkes kabul eder ki, bir dinin mensuplarının yaptığı hatalar, o dini ve mensuplarının tamamını karalamak ve kötülemek için kullanılamaz. Eğer kullanılıyorsa burada art niyet vardır.

Reyting alıyor anlayışıyla hareket edilerek, toplumun ahlaki değerleri yapım şirketlerinin kazanacağı paralara kurban edilemez, edilmemelidir.

Son yıllarda, “Gerçek hayat hikayesinden uyarlanmıştır” ibaresini de koyarak yayınlanan diziler, toplumun ruh sağlığını da tehdit eder hale gelmiştir. Gerçeği yansıtmayan ve kurgular ile yapılan bu dizilerin, gençlerimiz üzerinde ki olumsuz etkileri de hepimizin malumudur.

Diğer taraftan, bu dizilere konulan isimler de dikkat çeken diğer unsurlardandır. “Kızılcık şerbeti, Kızıl goncalar” gibi isimler tesadüfen koyulmuş isimler değil, halkımızın bilinçaltına olumsuz etkiler yapacak isimlerdir.

Kesinlikle yasaklardan yana değiliz. Ancak konu din ve buna bağlı olarak aile yapımızın dezenformasyona uğratılması olursa, bunu da kabul etmemiz mümkün değildir.

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.