islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4948
EURO
34,9777
ALTIN
2.439,12
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Külliye’de Özel Toplantı: Çözüm İçin Üç Teklif

Külliye’de Özel Toplantı: Çözüm İçin Üç Teklif
15 Ocak 2022 09:52
A+
A-

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet, İçişleri Bakanları ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve bazı AK Parti kurmayları kendi çözüm tavsiyelerini sundu.

3 ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Bu tavsiyelerin arasından üç başlık öne çıktı; hakimlerin, nafaka talebini değerlendirirken daha fazla takdir yetkisi kullanması, boşanma sürecinin çekişmeli geçmesinin engellenmesi, kadının boşandıktan sonra yoksulluktan kurtarılması için bazı mekanizmaların devreye alınması gerektiği belirtildi.

TOPLU TAZMİNAT TAVSİYESİ

AK Partili kaynaklar, mevcut yasada bir sıkıntı olmadığını vurgulayarak, “Kanun, ‘nafaka süreli talep edilir’ diyor. Ancak hâkimlerin iş yükü çok fazla olduğu için uygulama noktasında bir sıkıntı var. Bazı hakimler ise takdir yetkisini kullanıp tarafları anlaştırıyor, boşanırken toplu tazminat ödenmesine hükmediyor. Yani makul bir süre veya toplu tazminat ile bu iş halledilebilir” dedi.

Belli süreli nafaka konusunda ortak bir görüşe varıldığını belirten kaynaklar, “Boşandıktan sonra kadının yoksulluktan kurtulması gerekiyor. Yeni bir hayat kurarken devlet desteği olmalı. Bu dönemde kadına iş bulunmalı” değerlendirmesinde bulundu.

NAFAKALARIN YÜZDE 66’SI ÖDENMİYOR

Bunların yanı sıra boşanma davalarının çekişmeli geçmesinin engellenmesi için arabuluculuk önerisi gündeme geldi. Tarafların nafaka, velayet ve mal paylaşımı konusunda anlaşmasını sağlayacak bir arabuluculuk mekanizmasının olması gerektiği aktarıldı. Bu sayede, boşanma davalarının daha kısa bir süre içerisinde çözülebileceği belirtildi.

Öte yandan, toplantıda, boşanma davaları ve nafaka ödemeleriyle ilgili istatistikler de paylaşıldı. Buna göre Türkiye’deki nafakaların yüzde 66’sı maalesef ödenmiyor. Boşanma davalarının yüzde 49’u anlaşmalı şekilde sonuçlanırken, yüzde 48,5’i çekişmeli geçiyor. Evlilik sürelerine bakıldığında boşanma oranları, ilk bir yılda yüzde 2,6, 1 ila 5 yıl yüzde 33,4, 6 ila 10 yıl yüzde 20,6, 11-15 yıl arasında ise yüzde 15,8.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.