islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5103
EURO
34,8802
ALTIN
2.431,29
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

KUR’ÂN VE AKILLA ÇELİŞKİLİ RİVAYETLERİ DOĞRU KABUL İLE YÜKÜMLÜ MÜYÜZ?

KUR’ÂN VE AKILLA ÇELİŞKİLİ RİVAYETLERİ DOĞRU KABUL İLE YÜKÜMLÜ MÜYÜZ?
4 Mart 2024 11:00
A+
A-

Önce 01 Mart 2024 tarihli haberi okuyalım:

{Dini magazine çevirdiler… HZ. Musa Azrail’e bir tokat çaktı

Tarikatların sohbet toplantılarına dair videolar Sosyal medyada paylaşılmaya devam ediyor. Son olarak İLK TV’de yayınlanan bir video gündem oldu.

Videoda konuşan Ali Ulvi Uzunlar isimli kişi, konuşmasında Hz. Musa’nın Azrail’i dövdüğünü iddia etti. Uzunlar, bunun Hadis’i Şerif olduğunu ve Buhari’de yer aldığını dile getirdi.}

ODATV VE BENZERLERİ

Su-i zannın haram olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle ifade edelim: SOL-KEMALİST-LAİK örneğin  yukarıdaki haberi yayımlayan ODATV gibi haber siteleri,  İslam’ı “iman ve yaşam ölçülerini Allah’ın  koyduğu ve insan hayatını bütünüyle kuşatan bir hayat düzeni” olarak kabul etmezler. Onu gerçek özellikleri ve güzellikleri içinde sunmazlar. Aksine Cübbeli gibi muhteris hurafecilerin aklı iğrendiren hurafeleri eşliğinde Onun ihtişamını gölgelemeye çalışırlar.

Dini magazine çevirdiler” yorumuyla haberleştirdikleri İslam’ı savunur görünümlü konuşma da aslında bu türden.

ALİ ULVİ UZUNLAR HATA ETMİŞTİR

Ali Ulvi Uzunlar’ı tanımıyoruz . Ne var ki onun Buhari’de yer aldığı gerekçesiyle Hz, Musa’nın Azrail’i dövdüğüne ilişkin olayı nakletmesi azim bir hata olmuştur. Çünkü bu olayı aslında anlatıldığı şekliyle hiçbir İslam alimi kabul etmemiştir. Konuyu açalım:

Balıkesir Üniversitesi ilahiyat Fakültesinden Doç. Dr. Yunus Emre Gördük konu ilgili makalesinde bu olayı incelemiştir. Biz de ondan yararlanarak özetleyelim ve sonra da yorumlayalım:

OLAYIN BUHARİDEKİ ANLATIMLARINDAN BİRİ

[“Ölüm meleği (ruhunu kabzetmek için) geldiği zaman Hz. Mûsa (as) ona vurdu. Rabbine geri dönen melek, ‘Beni, ölümü istemeyen bir kula gönderdin.’ dedi. Allah ona, (Hz. Mûsa’nın vurması sonucu zarar görmüş olan) gözünü iâde ederek, ‘Git ve ona, elini bir öküzün sırtına koymasını söyle. Elinin kapladığı yerin altında kalan her kıl için ona bir yıl ömür daha verilecektir.’

Hz. Mûsa bu vaadden haberdar edilince, ‘Ya Rabbi sonra (bu süre de bitince) ne olacak?’ diye sordu ve ‘Sonra ölüm gelecek’ cevabını aldı. Bunun üzerine ‘(Madem sonunda yine ölüm var) o zaman şimdi olsun!’ dedi ve Allah’tan kendisini, Arz-ı Mukaddes’e bir taş atımı kadar yakın bir yere ulaştırmasını diledi.”

Resûlullah (sas), “Şayet orada olsaydım, bir yolun kenarında, kırmızı bir kum tepesi civarında olan kabrini size gösterirdim.”  buyurmuştur. (Buhari Cenaiz 67, Hn.1339) ]

RİVAYET KUR’ÂN VE ORTAK AKILLA ÇELİŞKİLİ

Pek çok İslam aliminin güvenilir kaynak olarak kabul ettiği Buhari’de yer alan bu olayı, Kuran ve ortak akılla çelişkili olduğu gerekçesiyle bir çok alim reddedip kabul etmemiştir.

Buhari’de yer alan ve Hadis Usulu kriterlerince  sahih kabul edilen bu olayı red etmeyen, ama olduğu gibi değil de  tevil ederek kabul eden ve çoğunluğu oluşturan pek çok alim olmuştur.

RİVAYET YORUMLAYARAK

İslam dünyasında Hadis alimleri olarak şöhret  bulan  İbn Kuteybe, İbn Battal İbnü’l-Cevzi, İbn Haceri Askalani ve   bilgin Bedizzaman Said Nursi, rivayeti doğru  kabul edenler arasındadır.

Rivayet edilen bu olayı kabul edenler, etmeyenleri bidat ehli olarak niteleseler de aslında kendileri de aynı konumdadır.  Çünkü kendileri de olayı Kur’ân, Sünnet ve ortak akıl ile çelişkili görmekte oldukları için kendilerince yorumlama gereğini duymakta ve bir çok teviller yapmaktadırlar.

BİZ DE SORUYUZ

Sonuç olarak deriz ki ancak hadis alimlerinin yorumlarıyla kabul edilir konuma getirilebilecek bu gibi olayları günümüzde  yorumsuz olarak anlatmak, insanları Hz. Peygamberin risaletinden/peygamberliğinden  şüpheye düşürmek olur.

Bu vesile biz de sormak istiyoruz. Ancak hadis alimlerinin yorumları ile kabul edilebilecek rivayetleri Buhari’de mezkur diye kabul etmeye dinen mecbur muyuz? Kabul etmeyenleri İslam adına yerme hakkımız var mıdır?

Not; İslam bilginlerinin yorumlarıyla ilgili olarak yukarıda adı geçen kardeşimizin makalesine bakılabilir.:

Yunus Emre Gördük “Hz. Musa Ve Ölüm Meleği” İle İlgili Rivayet Çerçevesinde İslam Alimlerinin Sahih Hadislere Yaklaşım Tarzına Dair Bir İnceleme

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.