islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5865
EURO
34,8497
ALTIN
2.499,00
BIST
9.699,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Libya’nın Hafterci hükümeti 35 milletvekilini görevden aldı

Libya’nın Hafterci hükümeti 35 milletvekilini görevden aldı
25 Aralık 2020 14:47
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Darbeci General Halife Hafter tarafından yönlendirilen Libya’nın doğu merkezli Temsilciler Meclisi 35 milletvekilinin üyeliğini iptal etti ve onları başsavcıya havale etti. Görevden alınan 35 milletvekili, “ülkeyi bölmek ve kaos yaymakla” suçlanıyor. Trablus merkezli siyasiler Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in aldığı bu kararı, ülkeyi birleştirme girişimlerinin yeni Meclis Başkanının seçilmesiyle sonuçlanabileceği korkusuna bağlıyor. Son zamanlarda, Salih’in yeni başkanlık konseyinin başına atanacağına dair garantiler aldığı için barışa gitmeye yönlendiği yönünde haberler var. Ancak Libyalı yetkililer, parlamento birleştikten sonra yeni bir başkan seçmek için çalışacağını açıkladı.

siyasi libya mirat haber

Libya medyasına göre, Trablus merkezli Temsilciler Meclisi’nin resmi sözcüsü Esed el-Şarta, 35 milletvekilinin görevden alınması, onu desteklemek için hiçbir yasal dayanağı olmayan siyasi bir manevradan başka bir şey olmadığını vurguladı. Görevden alınan üyeler uzlaşma görüşmelerine katılıyorlar. Darbeci general Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LNA), 13 ay süren başkent kuşatmasının ardından Trablus kapılarında yenilgiye uğradı. Türkiye ve yerel milislerden oluşan bir koalisyon tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri, Libya’nın ortasında Sirte-Cufra hattına ilerleyerek LNA’yı savunma pozisyonlarına zorladı. Siyasi bir ilerleme olmadan bu durumu sürdürmek zordur. Bunu akılda tutarak, çatışmanın her iki tarafından 75 kişilik Libya Siyasi Diyalog Forumu (LPDF) grubu Ekim ayından bu yana Tunus’ta toplanıyor. Önümüzdeki Aralık ayında BM kisvesi altında önerilen seçimlerden önce siyasi bir geçici çözüm için bir yol haritası hazırlamakla görevlendirildiler, ancak müzakereler Aralık ayından bu yana durdu. LPDF yol haritasını başarıyla oluşturdu, ancak yol haritasının nasıl uygulanacağı konusunda anlaşamadı. En büyük engel, başbakan, kabine üyeleri ve yürütmenin harcamalarını denetleyen ulusal denetim bürosu gibi üst düzey kurumlarda aday gösterme süreci oldu. 8 Aralık’ta Libya’nın güneyindeki Gadames kasabasında yaptıkları son toplantıdan bu yana, başka toplantı planlanmadı.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.