islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4470
EURO
34,7327
ALTIN
2.436,33
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Mali DAEŞ/Fransız Komedisinden Bıktı: Hükümet İstifa

Mali DAEŞ/Fransız Komedisinden Bıktı: Hükümet İstifa

Mirat Haber Ajansı

Batı Afrika ülkesi Mali’de büyük kalabalık bir kez daha Mali’nin başkenti Bamako’nun sokaklarına döküldü ve “5 Haziran Hareketine” devam ederek Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Keita’nın istifası için taleplerini yenilediler. Geçen hafta sonunda yeniden toplananlar, ülkenin yeniden dirilen muhalefetinin çağrısına kulak verdiler ve tanınmış bir dini lider olan Mahmud Dicko tarafından desteklendi. Dicko’nun siyasi etkisi, ülkenin kuzey ve orta bölgelerindeki güvenlik durumuyla ilgili huzursuzluklara rağmen artmakta. Binlerce asker ve sivil hayatını kaybetti ve yüz binlerce kişi silahlı milislerin saldırıları nedeniyle evlerinden kaçtı. Saldırıların yoğunluğu ve sayısı 2016’dan bu yana beş kat arttı ve komşu Burkina Faso ve Nijer’e bile yayıldı.

Mali’deki saldırılar, el-Kaide ve DAEŞ’e bağlı gruplar, etnik milisler, devlet, bölgesel ve uluslararası ölçekte güçleri içeriyor. Kuzeydeki Tuareg ayrılıkçılarının 2012 yılında güney merkezli hükümetten kısaca ayrılmasından bu yana güvenlik durumu daha da kötüye gidiyor. Keita ertesi yıl seçildi ve 2018’de ikinci beş yıllık bir dönem kazandı. Ancak protestocuların şikayetleri çatışmanın ötesine geçiyor. Keita karşıtı duyguları, yanan bir ekonomi ve hükümetin yolsuzluğu tarafından körükleniyor.

Keita, montaj eleştirilerine yanıt olarak son günlerde birkaç taviz vermeye zorlandı. Değişiklikler, uzun süren ücret anlaşmazlığı sonrasında devlet öğretmenlerinin maaşlarının artırılmasını içeriyordu. Bakan ayrıca, muhalefet figürlerini de içeren yeni bir birlik hükümeti kurmak da dahil olmak üzere birçok reform yapma sözü vermişti. Ancak rakiplerini yatıştırmaya yönelik çabaları başarısız görünüyor. Protestocular Keita’nın istifasına geldiklerini ve onsuz ayrılmayacaklarını söylediler.

Mali’deki kriz, ülkenin komşularını endişelendiriyor. Daha fazla istikrarsızlığın, Burkina Faso ve Nijer’i krize sokan ve güneydeki ülkelere daha fazla ulaşma tehdidinde bulunan zaten değişken olan durumu daha da alevlendireceğinden korkuyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.