islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4088
EURO
34,8498
ALTIN
2.448,61
BIST
9.880,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Merkelsiz Avrupa Bir Hiçtir

Merkelsiz Avrupa Bir Hiçtir

Alman gazetesi Die Welt, Alman eski Başbakanı Angela Merkel’in yokluğu Avrupa dış politikasının içinden çıkılmaz hale geldiğini belirtti.

Siyasetbilimci Harald Nikutta’nın belirttiğine göre Angela Merkel’in hükûmeti sırasında Avrupa içi anlaşmazlıklarda etkin bir şekilde arabuluculuk yapma yeteneğiyle dikkat çekildiğini belirtiyor. Ona göre, Merkel’in ayrılması, özellikle pandemi, siber suçlar, doğal afetler ve jeopolitik sorunlar gibi önemli sayıda zorluk zemininde Avrupa’nın hayatını zorlaştırabilir.

Die Welt, 2022’nin AB için Angela Merkel liderliğindeki ilk yıl olacağını belirterek şunları yazdı:

“Danışmanlık ajansı Control Risks’in bir çalışanı olan Harald Nikutta’ya göre, Merkel pan-Avrupa sorunlarının çözümüne büyük katkı sağladı ve birçok tartışmalı durumda aracılık yaptı ve şimdi AB üye devletlerinin fikir birliğine varması daha zor olacak.

Nikutta’ya göre, şu anda Avrupa’da Merkel rolünü üstlenecek bir politikacı yok. Emmanuel Macron ve Mario Draghi’nin kendi ülkelerinde sorunları var. Üye ülkeler arasında uzlaşma bulmak ve küresel değişikliklere hızla yanıt vermek zor olacak.

Nikutta, bunun sonucunda AB’nin jeopolitik amaç ve hedeflerinin darbe alacağını söylüyor.

Aynı zamanda, Avrupa artık bir takım risklere maruz kalıyor, diye uyarıyor Nikutta: Bunlardan en önemlisi, sosyal istikrarsızlığı, toplumda kutuplaşmayı, radikalleşmeyi ve siyasi şiddeti kışkırtan koronavirüs pandemisi oldu. Bir diğer tehlikeli zorluk, hem finansal hem de politik güdüleri olan siber suçlardır. Die Welt, ek bir sorunun iklim olabileceğini söylüyor. BM’ye göre, küresel iklim değişikliği, son 50 yılda doğal afetlerin sayısının beş kat artmasına neden oldu.

Die Welt’in belirttiğine göre küresel jeopolitik ortam da riskler taşıyor: Nikutta’ya göre, ABD birliklerinin Afganistan’dan kaotik bir şekilde çekilmesi, dünyanın sonu tahmin edilemez yeni bir jeopolitik düzene doğru ilerlediğinin bir işaretiydi. Aynı zamanda, kimin liderlik iddia edebileceği, belirli oyuncuların ne kadar ileri gidebileceği veya kurallara dayalı dünya düzenine ne olacağı belirsizliğini koruyor. Nikutta, şimdi iddialı güçlerin ” sınırları araştırmak ” için artan bir teşvik olduğuna ve bunun da bölgesel çatışmalara yol açabileceğine inanıyor.

 

ETİKETLER: Angela Merkel
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.