islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3984
EURO
35,0370
ALTIN
2.322,52
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Çok Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Çok Bulutlu
20°C

MODERN YAŞAMDA NAMAZLA KORUNAMAYAN TESETTÜR AÇILIMA GÖTÜRÜR

MODERN YAŞAMDA NAMAZLA KORUNAMAYAN TESETTÜR AÇILIMA GÖTÜRÜR
13 Ağustos 2021 09:33
A+
A-

Bir önceki yazımızda bazı tesettürlü bayanların ve kızlarımızın açılmalarının ana sebebinin tesettürü gelenek sanmaları yani kendileri yaratan ve yaşatan Allah’ın emri olarak algılayamayışları olduğuna değinmiştik.

Tesettürlü bazı kızlarımızın açılmaları dikkatimiz çekerken tesettürsüzlüğe yol açan çok çok önemli bir durum dikkatimizden kaçmaktadır. O da tesettürlü orta yaşlı bayanların ve kızlarımızın bir bölümünün namaz kılmamalarıdır. Oysaki İslam ile çelişen yaşam içinde Tesettür gibi bir emri sürekli uygulayabilmek sağlam bir imanı ve imanı beleyecek namaz gibi bir güç kaynağına ihtiyaç vardır.

Kur’ân’ın 23 Yıllık İndiriliş Sürecinin Neresindeyiz?

Hayatımıza yön veren Kur’ânî ilkeler birden indirilmedi. Allah’a ve âhiret hayatına iman, namaz ve zekât 23 yıllık sürecin ilk yıllarında emredilirken örneğin içki ile faiz yasağı, savaş ve tesettür emri Medine döneminde peygamberliğin 16. ve sonraki yıllarında indirildi.

Mekke döneminde namaz görevi vardır. Ama tesettür emri yoktur. Rabbimizin tesettür/örtünme emri Medine döneminin beşinci yıllarındadır. Bu bilgiyi, namazın daha önce ve öncelikli olduğunu açıklamak için sunuyorum. Bu sebeple birinci derecede namaza çağrı yapılmalıdır. Çünkü namaz kulluk bilinci ile kılınırsa tesettüre götürebilir. Ama geleneksel bir etki ile veya baba-koca baskısıyla gerçekleştirilen tesettür namaza götür(e)mez.

Namaz emri gibi tesettür emri de Rabbimizindir. Eğer bir bayan Rabbinin buyruğu olduğu için tesettürlü ise Rabbinin diğer ve de öncelikli bir emri olan namazı niçin kılmaz? Namaz kılıyorsa niçin örtünmez?

Bir Müslüman kadın için namaz öncelikli ise de her iki görev de olmazsa olmazdır. Ne var ki Allah kullarını daha iyi bildiği için önce namazı sonra da tesettürü emir buyurmuştur. Kur’ân-ı Kerîm’de tesettür emri müminlerin kadınlarına ve de mümin kadınlara verilmiştir. (Ahzab 59; Nûr 31) Bu da tesettür uygulaması için imanın kökleşmesi gereğine işaret etmektedir. Kaldı ki ileri derecede yaşlılık tesettür emrini düşürebilirse de (Nûr 24/60) namaz görevi ölüm gelinceye kadardır. Bunun için de namaza muhtacız.

Demek ki kulluk bilgi ve bilicinden yoksun tesettür gibi ameller, imanı pekiştirmiyor. Pekiştirmediği için de namaz kılınamıyor ve örneklerini görmeye başladığımız cinsellik türü internet yazışmaları, flört çılgınlığı  ve de açılmalar saçılmalar  yaşanıyor.

Hepimiz kusurluyuz ama dindar olarak algılanan insanların yolsuzluklara bulaşması gibi tesettürlü insanlarımızın namaz kılmaması ve de cinsel nitelikli haramlara düşmesi yıkıcı örnekler oluşturuyor.

Örtülü kızlarımız-kadınlarımızın -çoğunluğumuzca mesele edilen- açıktan sigara içmesi, cinsel içerikli internet yazışmaları namaz kılmamaları  yanında devede kulak bile değildir.

Ana Balara Büyük İş Düşüyor

Anne babalara büyük işler düşüyor. Ama önce onların kendileri namazlı-tesettürlü olmalıdırlar.

Namaza çağrının yapılmadığı ülkemizde çocuklar ana-babalarında görerek alamadıkları namaz terbiyesini başka nerede alabilirler?

Unutmayalım namaz ve tesettür Rabbimizin emridir.

Namaz Kelime-i Şehadet getirilerek Allah ile yapılan sözleşmenin yenilenmesidir. Ana ibadetimizdir. Rabbimizin huzurunda sorgulanacağımız ilk görevimizdir.  Allah’ımızın rızasına erdirecek en faziletli ameldir. Çünkü namaz Allah’ın egemenliği fiilen tanımadır. Onun hükümranlığına boyun eğiştir.

Tesettür de imandır, ibadettir, ahlâktır, estetiktir ve sağlıktır. O da Rabbimizin ruhumuz yanı sıra bedenimiz üzerindeki egemenliğini kabuldür.

Bunun için de namaz ve tesettür Cennete götürücü temel ibadetlerimizdendir. Bu ibadetleri yapmamak imanı zaafa uğratarak Cehennem azaba sürükleyebilir.

Burada çok çok önemli bir iki noktaya daha işaret etmek istiyorum. Amelde kusurlarımız olabilir ama sakın ha namaz veya tesettürü basite alır laflar etmeyelim. Zira bu tür yaklaşımlar inanç bozukluğudur. İnsanı imandan edebilir Bir de namaz kılınamıyorsa tesettüre, tesettür yoksa namaza gerek yoktur gibi batıl görüşlere kapılmayalım. Namaz ve tesettür biribirlerini gerektiren ama ayrı  ayrı olan farz görevlerdir.

Ali Rıza Demircan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.