islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Nasıl Bir Siyasi Geleceği Beklemeliyiz

Nasıl Bir Siyasi Geleceği Beklemeliyiz

Siyaset, yıllardır; bir çatışma ve söz düellosu ile sürüp gidiyor. Toplum, her defasında bir ümit ile yeni bir iktidarın kendi problemlerini gidererek, güzel ve iyi bir gelecek hazırlamasını bekliyor. Ama, her seferinde yeni problemler çıkıyor. Bazı konularda iyi işler yapılırken, diğer konularda hatalar, eksiklikler ve yanlışlıklar yapılmaya devam ediyor.

Bütün bunlar sonunda, halkın umutları ve beklentileri karşılık bulmadığı gibi, yeni sıkıntı ve çözülmesi zor problemlerle karşılaşılıyor. Bu problemlerin bazıları sosyal, bazıları kültürel, bir kısmı ise iktisadi nitelikte. Aslında, toplumların ayakta durabilmesi, sosyal, ahlaki ve kültürel problemlerin giderilmesine bağlı. Fakat, günümüzde öyle bir noktaya gelindi ki, halkın temel problemi; yiyecek, ulaşım, giyecek, eğitim, kira gibi  hayati ihtiyaçlar seviyesine indi. Dolayısıyla, hayati ihtiyaçların karşılanmadığı bir ülkede, neyin karşılandığı sorusu sorulmak durumundadır.

Şimdi, toplumdaki bazı kesimlerin; yöneldiği anlayış ve davranışlar çerçevesinde doğru ve yanlış tutumlar arasında bir mukayese yaparak; siyasi geleceğimize hangi siyasi anlayışların çözüm getirmesi gerektiği ile ilgili tespitlerimi dile getireceğim:

Neleri  beklemeliyiz?

Yerli  bilgi, sanat ve kültürümüz, şimdiye kadar; batılı ülkelerin kültür, sanat ve müziği kadar bile gençlerimize öğretilmedi.  Bundan sonra,  bu konunun sadece lafını değil de, eğitim ve  sosyal hayatımızda yaygınlaşmasını  nasıl sağlamayı düşünüyor sunuz?

Eğitim sistemimizde yer verilmeyen İslam dininin, temel  bilgi kaynakları, bin yıla yakın bir zamandır dünyanın birçok ülkesinde tercüme edilip, yayınlanıp, okunurken; Türk genci ve insanı, bu kaynaklardan habersiz bir haldedir. İslamın dünyaya mal olmuş ilmi kaynaklarını ne zaman eğitim sistemine koymayı düşünüyorsunuz?

Kapitalist sistem, Türkiye’de zengini daha zengin; fakiri daha fakir bir hale getirdi. Bugün, en iyi ücreti alan insanlar bile, ev veya araba sahibi olabilecek imkana sahip değil artık. Türkiye, hiçbir dönemde böyle bir pahalılık ile yüz yüze gelmedi.  Böyle, acımasız ve pragmatist bir iktisadi sistemi değiştirmek konusunda herhangi bir planınız var mıdır?

Toplumda kültür ve ahlaki seviye, çeşitli medya ve batı kaynaklı TV ve yayın organları tarafından ciddi şekilde düşürüldü. İnsanımız, çok önemli değerlerini, yabancı ve değerlerimize ters  film ve magazin bombardımanı ile kaybetti. Toplumda, samimiyet, güven ve dayanışma azaldı. Bu toplumu, nasıl yeniden güçlü, dürüst ve ahlaklı bir seviyeye taşıyacaksınız?

Gençlerimizin ülkesinin geleceğine güvenmeyerek, yurt dışına gitmeye çalıştığını biliyoruz. Böyle bir anlayış ve duygunun gelişmesi, onların fikir ve bilgi konusunda kendi tarih ve medeniyetlerinin özelliğini bilmemesinden kaynaklanıyor. Bu bilgisizliği nasıl giderilecek ve gençlerin kendi devletine güvenlerini nasıl sağlayacaksınız?

Üç sene önce 4-5 TL civarında olan Amerikan doları, bugün neden beş kat arttı. Sürekli Merkez bankasının yüksek para birikiminden bahsediliyor. Peki, üç sene içerisinde neler oldu da, paramızda  böyle bir değer kaybı yaşandı. Ticari ve sanayi hayatımızı zor duruma sokan, döviz yükselişini nasıl çözeceksiniz?

Seçim sathına girdiğimiz bu günlerde, kendileri ile sadece  oy zamanları karşı karşıya kaldığımız siyasetçilerin; toplumu anlayıp, onun temel dertlerine yönelik hangi çalışmaları yapmayı ihmal edip, diğer partilere üstün olduklarını söyleyip, halkın bir temel beklentilerine artık “kesin cevaplar” vermeleri  gerekiyor.

Bundan dolayı, onlardan “söz alıp” bu sözlerine yerine getirmeyip, diğer partiler ile söz düellosuna devam etmeyeceklerinin vaadini almak durumundayız. Her şeyden önce, parti ve liderlerinin değil; halkın temel isteklerini,  kültür ve ahlak değerlerinin istikametinde gerçekleştirmek zorunda olduklarını kendilerine hatırlatmalıyız.

Prof. Dr. Sami Şener

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.