islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Öz-Bakım

Öz-Bakım
28 Ağustos 2023 10:02
A+
A-

Kendimize hem ruhen hem de bedenen bakarak ruhumuzun ve bedenimizin iyi oluşunu sağlamalıyız. Bu iyi oluş içinde ihtiyaçlarımızı bilmeli, önemsemeli ve gidermeliyiz. Çocukken ihmal edilmiş yetişkinler genellikle kendi ihtiyaçlarının neler olduğunu bilmezler. İstekleri, ihtiyaçları ve duyguları görünmezdir. Çocukken bize nasıl davranıldıysa yetişkinliğimizde de kendimize öyle davranırız. İhtiyaçlarımızı görmezden geliriz çünkü hiç görülmemiştir. Sağlıklı bir gelişim için ise bu duygudan kurtulmamız gerekir. Bundan kurtulmak ancak öz-bakım ile mümkündür.

  1. Kendinizi Beslemeyi Öğrenin

Adım A: İlk Önceliğe Kendinizi Koymak: Sağlıklı ve güçlü olduğunuz zaman, diğerlerine daha zengin, daha derin, daha sağlıklı ve daha güçlü şekilde bir şeyler verebilmek için özgürleşirsiniz.

-Hayır demeyi öğrenin

-Yardım İstemekten Korkmayın

-Sevdiğiniz ve Sevmediğiniz Şeyleri Keşfedin

-Mutluluğunuza Öncelik Verin

Adım B: Yemek Yemek: Duygusal olarak kötü olduğunda çok fazla yemek yiyor ya da yemiyor olabilirsin. Aileler, duygusal olarak iyi hissetmesi için çocuklarına yiyecekler verebilir. Buda bazı duygularla baş etmek için yemek yemeyi yada yememeyi tercih etmenize neden olabilir. Yeme alanlarındaki problemlerin duygusal ihmallerine nasıl yerleştiğini fark etmek, kendini suçlamama konusunda sana yardımcı olacaktır.

Adım C: Egzersiz Yapmak: Bedenen iyi oluşu sağlamak adına egzersiz yapmak önemlidir. Bunun yanında öz-disiplini sağlamak için düzenli egzersiz yapmak hem bedenen hem ruhen iyi olmanı sağlar.

Adım D: Dinlenmek ve Rahatlamak: Hayatta yorulmak kadar dinlemenin de önemi vardır. Dinlenmeyi kıymetli yapan da yorulmaktır. Ancak burada önemli olan kişinin dinlenmeyi de yapabilmeyi de öğrenmesidir. Çünkü hayatın içinde istese de istemese de bazı şeyleri yapması gerekmektedir. Burada ise dürtülerle değil öz-disiplin ile hareket ederek bu dengeyi kurmalıdır.

  1. Öz-Disiplin Geliştirmek: İnsanlar kendilerini kontrol ve disipline etme yeteneğini doğuştan getirmezler. Bunlar, şanslı insanların çocuklukta öğrendiği becerilerdir. Ebeveynler, çocuklara sorumluluk verirlerse öz-disiplin gelişir. Yetişkin olarak bu yönü geliştirmek adına her gün yapmak istemediğiniz üç şeyi yapabilir ya da yapmamanız gereken ama yapmak istediğiniz üç şeyden vazgeçebilirsiniz.
  1. Kendinizi Yatıştırın: Kendini yatıştırma becerisi, sorunlarla başa çıkabilmek için başvurduğu kaynakları doğru şekilde seçip kullanabilme becerisidir. Duyguları kabul edilen, hoş görülen ve uygun bir şekilde yatıştırılan çocuklar, ebeveynlerinin bu yeteneklerini içselleştirir. Herkesin yatıştırılma şekli ise farklı olabilir, bunun neler olduğunu keşfedin.
  2. Kendine Şefkat Duymak: Kişinin kendine şefkat duyabilmesi için kendini belli ölçüde sevmesi gerekir. Kimseye davranmayacağımız şekilde kendimize acımasız olabiliyor, kendimizi şefkat duygusundan mahrum bırakabiliyoruz.

Tersine Altın Kural (Başkasına yapmayı istemeyeceğin şeyi kendine yapma)

Kendinize Yönelik Öfkenin Zararının Farkında Olun

Kendi Erdemlerinizden ve Şefkatinizden Faydalanın

Sevgi Dolu Ama Sert Bir İçses Geliştirin

İnsan Olduğunuzu Kabul Edin

Çok değerlisin, sevgiyle kal.

Anahtar Kelimeler

Öz Bakım, Öz Disiplin, Şefkat, Kendini Yatıştırma

Yararlanılan Kaynak

Jonice Webb, Çocuklukta İhmalin İzi: Boşluk Hissi, 2019.

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.