islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Özel Hayatın Gizliliklerini Araştırmak Haramdır/Zulümdür I

Özel Hayatın Gizliliklerini Araştırmak Haramdır/Zulümdür I

İki günlük yazı diziyle ‘ Özel Hayatımızı Koruyup İslâmileştirmek’ konusunu incelemiştik. Şimdi de üç gün sürecek bu yazı dizisiyle ‘İnsanların Özel Hayatının Gizliliklerini Araştırmanın  Zulüm Nitelikli Haram Olduğunu’  açıklamaya çalışacağız. Bu yazı dizisi de  Vakfımız Ardev’de Bilmemiz Gerekenler başlığı altında yaptığımız konuşmanın tarafımızdan yazıya dökülerek düzenlenmiş şeklidir. Ali Rıza DEMİRCAN

Bismillahirrahmanirrahim

Biz insanların hamdine muhtaç olmayan Rabbimize, hamde layık bir Rab olduğu için hamd ederim. Rabbimize hamdin en güzel örneklerini bizlere öğreten Aziz Peygamberimiz biricik mi biricik hayat önderimiz Hz. Muhammed’e, kalbi övgülerimi arz eder, bağlılarını arttırmasını Yüce Mevla’mızdan niyaz ederim.

Bu sohbetimizde “Başkalarının Özel Hayatının Gizliliklerini Araştırmak Haramdır/Zulümdür“ konusunu işlemeye çalışacağız.

İnsan yaratılışı itibariyle muhteşem bir varlıktır. İnsanın canı ve malı gibi ırzı da dokunulmazdır. Veda haclarında Aziz Peygamberimiz Efendimiz şöyle buyurdular:

“Canlarınız, mallarınız ve ırzlarınız birbirilerinize haramdır. Bu haramı ihlal cehennemi bir zulümdür. Mümin kardeşinin ırzının çiğnemesi, kişiye şer olarak yeter.“

Kişinin ırzı, şahsiyetini oluşturan değerlerdir. Doğruluk, adalet, cömertlik, cesaret, namusluluk ve benzeri hasletler kişinin ırzını oluşturur. Özel hayatın gizliliklerini araştırmak ve yaymak insanın ırzına dokunmaktır. Bu sebeple yüce dinimizde özel hayatın gizliliklerini araştırmak büyük haramlar arasında yer almaktadır.

Özel hayat, kişinin başkaları tarafından öğrenilmesini istemediği sözleri, davranışları, işleri, ilişkileri, parasal bağlantıları, haberleşmeleri ve cinsel hayatıdır. Özel hayat dokunulmazdır. Yaratanla kişi arasındadır.

Tarifimizde yer alan ‘ Kişinin başkaları tarafından öğrenilmesi istemediği” ifadesi, kişinin anasını, babasını, eşini, çocuklarını, amcasını, halasını, dayısını ve benzeri akraba fertlerini de içine alır. Yasaklandıysa, tarafınızdan öğrenilmesi istenmiyorsa, ana baba olarak yetişkin çocuğumuzun gizliliklerini araştırmak hakkına sahip değiliz. Çünkü İslâm’da evlat bağımsız yükümlü bir varlıktır. Ana baba da öyledir. Ne ana baba çocuğu için, ne çocuk ana babası için sorgulanacak ve yargılanacak değildir. Yaratan katında ve hukuk nazarında bağımsız birer şahsiyetiz. Lokman sûresinde şöyle buyrulur:

Ey insanlar Rabbinizin  yasalarına aykırılıktan korunun. Ana babanın çocuğundan, çocuğun da ana babasından sorgulanıp cezalanmayacağı, o büyük hesap gününden de korkun. Allah’ın bu sorgulayıp cezalandırma yasası haktır. Bu dünya hayatı sakın ha sizi aldatmasın. Aldatıcılar da sizi Allah ile kandırmasın. (Lukman 33)

Değinildiği gibi, yüce dinimizin yüklediği ana görevlerden biri de başkalarının özel hayatına saygı duymak, başkalarının özel hayatının gizliliklerini araştırmamak ve yaymamaktır. Bunun için yüce dinimiz bize haram nitelikli bazı yasaklar koymuştur. Bunları üç ana maddede özetlememiz mümkündür.

Dinimiz bize tecessüsetmeyi; zarar verme amacıyla gizlilikleri araştırmayı haram kılmıştır.

Dinimiz bizlere izinsiz olarak konutlara ve iş yerlerine girmeyi yasaklamıştır.

Dinimiz bizlere emanet olarak bırakılan sırları ifşa etmekten de men etmiştir.

Bu üç ana harama riayet edildiği zaman kişi, başkalarının özel hayatını araştırma günahını ve suçunu işlemekten korunmuş olur.

Devam edecek

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.