islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5897
EURO
34,8153
ALTIN
2.422,67
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C

PİYANGOZEDELER

PİYANGOZEDELER
31 Aralık 2018 08:50
A+
A-

Her yeni yıla girdiğimizde malum loto bayilerinin önünde uzun kuyruklar oluşur. Herkes değişik hayallerini gerçekleştirmek üzere kolay yoldan milyoner olmanın peşinde. Piyango bileti alanların hepsi talih kuşunun kendilerine konmasını diliyor. Ancak bu talih kuşu huzur mu yoksa felaket mi getirecek bunu bilmiyorlar. Oysaki her yıl çekilişi yapılan milli piyangonun geçmişine baktığımızda bu talih kuşunun nasıl felaketler getirdiğini görürüz. Kısaca birkaç piyangozedenin hikayesine yazımda yer vermek istiyorum:

Huzurevine sığındı

Afyon Karahisar’ın Dazkırı ilçesi Akyarma köyünde doğan 82 yaşındaki Ahmet Sarı’nın, aldığı çeyrek bilete 1964 yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye vurdu. Kazandığı parayla lüks bir yaşam süren Ahmet Sarı’nın önce 6 çocuğunu evlendirdi kalan parayla da koyun ticaretine girdi. Milli piyango ikramiyesi ona da hayır getirmedi. Parası suyunu çekti, koyun ticareti battı. Eşinden boşanmak zorunda kalan Ahmet Sarı huzurevine sığındı.

Kızı evi terk etti

1984 yılında aldığı bilete 7 milyon lira isabet eden Orhan Ulusoy’un huzur içindeki hayatı 3 sene içinde kabusa döndü. İşleri ters gitmeye başlayınca kızı evden kaçtı. Oto yedek parça dükkânı bulunan ve minibüsçülükle uğraşan parayı soğan ve fasulye işine harcayan Ulusoy, 3 yıl içinde iflas etti. 4’ü erkek 8 çocuğu olan Ulusoy, Hiç rahat bir yaşantım olmadı; bir arkadaşım ‘bu para sana felaket getirir’ demişti, dediği çıktı. Bir kızım evi terk etmişti. Psikolojim alt üst olmuştu.” diyor.

İflas etti

Evli ve 3 çocuk babası olan Nusrettin Çınar da piyangozedelerden. Kendisine 90’lı yılların başında Milli Piyango’dan o zamanın parasıyla 6 milyar lira çıktı. Önce yurt dışına giden Çınar, kendisine bir şehirlerarası otobüs şirketi kurdu. İşleri iyi gitmeyen Çınar, 1995 yılında iflas etti. Çınar yaşadığı olayları kendi ağzıyla şöyle özetledi: “Sefa kısa sürdü. 70 milyon kişinin verdiği biletlerden bir iki kişi yararlanırsa böyle olur. Hepsinin ahı var üstünde, hayrı olmaz. Sonradan araştırdım, kimseye hayır getirmemiş.”

Mezarında bile rahat vermediler 

Salih Gümüşçay milli piyangodan 1989’da 5 milyar lira kazandı. Parayı kazandıktan sonra yüzlerce akrabası çıkan Salih Gümüşçay, 1 yıl sonra hayatını kaybetti. Ölüm döşeğinde tek başına olan Salih Gümüşçay’ı sonradan çıkma akrabaları mezarında bile rahat bırakmadı. Gümüşçay mezarı milli piyango parasını almak isteyen akrabalar tarafından DNA testi için açtırıldı.

İbretli Olaylar Bizi Düşündürmelidir

Gördüğünüz gibi bırakın dünyada, insanları mezarlarında dahi rahat bırakmayan bu melun paranın peşinde olmak gerçekten akıl işi değil. Şans oyunları bizim dinimizde zaten bunun için haramdır. Haram para asla mutluluk, saadet, huzur getirmez. Binlerce kişinin gözünün olduğu parayı kazanmaya çalışmak, birilerinin kaybettiği para ile bir hayat inşa etmeye çalışmak asla doğru değildir. Parayla saadet olur mu olmaz mı tartışmaları yapılırken biz de bir not düşelim; parayla saadet olur mu bilemeyiz ama şu kesindir ki haram parayla dünyada da ahirette de saadet olmaz.

Bu hususta özellikle para/rızık kazanmak ile ilgili Peygamberimizin (sav) öğütlerine bakmak gerekirse; peygamberimizin özellikle helal sektörlerde çalışmayı önerdiğini görürüz. Çalışma hayatında da bize örnek olmuş olan Peygamberimizin (sav) hadis-i şerifleri bizlere yol gösterici niteliktedir:

“Helalinden kazanan kimse Allah’ın sevgili kuludur.”

“Helal kazanç temin etmek için çalışmak cihattır.”

“Kazancın en temizi ve güzeli kişinin kendi eliyle elde ettiği kazanç iş ve hileden, hainlikten uzak meşru alış-veriştir.”

Bizleri bu dünyada maddeten ve manen rahatlatacak olan helal kazancımız, ahiretimizin de huzur içinde geçeceğinin sağlam bir teminatıdır.

Helal kazançlarla dolu hayırlı bir ömür duasıyla…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.