islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5246
EURO
34,7847
ALTIN
2.440,94
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

Robot Sophia ile Sahte Evren Alice Harikalar Diyarına Geçiş…

Robot Sophia ile Sahte Evren Alice Harikalar Diyarına Geçiş…
5 Eylül 2023 09:54
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Oğuzhan Uğur tarafından sunulan Mevzular Açık Mikrofon programına konuk olan Robot Sophia ile özel yayının tanıtım görüntüleri oldukça ses getirdi. Tanıtım görüntülerinde Robot Sophia’ya seyircilerden birinin sorduğu soru üzerine Sophia’nın verdiği yanıt oldukça tartışma yarattı. Robot Sophia insanlığı hedef alarak ‘siz insanlar biraz zavallısınız’ ifadesini kullandı.

Mirat haber olarak konuyu yapay zekâ araştırmaları konusunda da uzman olan Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi (YUTAM) Başkanı Ömer Memoğlu’na sorduk.

Memoğlu, Robot Sophia’nın ‘siz insanlar biraz zavallısınız’ ifadesinin bir nefret söylemi olduğunun altını çizdi.

“Robot Sophia Kendisini de Sansürleyecek mi?”

Memoğlu; “Robot Sophia’nın bir seyircinin sorusu üzerine ‘siz insanlar biraz zavallısınız’ ifadesini kullanması bir nefret söylemi örneğidir. Bilindiği üzere günümüzde yapay zekâ algoritmaları ile kontrol altında tutulan sosyal medya platformlarında bu tarz bir kişiyi/kuruluşu hedef alan, nefret söylemi içerikleri doğrudan sansürlenerek yayından kaldırılmaktadır. Buradan Robot Sophia’nın üretici firması Hanson Robotics’e soruyoruz. Şimdi ne olacak? Robot Sophia kendisini de sansürleyecek mi? Merak içindeyiz…” dedi.

“Pinokyo ve Alice Harikalar Diyarında Masalı” konuyla ilgili verilebilecek en mükemmel örnektir”

Mevzular Açık Mikrofon programında ki, Pinokyo ve Alice Harikalar Diyarında göndermelerinin de bulunduğu diyalogtaki derin mesajlara da dikkat çeken Memoğlu; Pinokyo ve Alice Harikalar Diyarında Masalı konuyla ilgili verilebilecek en mükemmel örnektir. Çünkü Pinokyo’da tahtadan oyma bir kuklanın yaratıcısı Gepetto ustanın Pinokyo’nun bir gün insan olmasını, bir çocuğu olmasını hayal edişi ve ardından bu dileğinin gerçekleşmesi anlatılıyordu. Ancak yapay zekâ Robotu Sophia ise; ‘birçok insan bana Pinokyo’yu soruyor oysa ben başka bir masala aitim’ diyerek Alice Harikalar Diyarından bir söze atıf yapıyor. Demek ki Robot Sophia; ‘ben bir kukla değilim ve bir gün insan olmak gibi bir dileğim de yok’ demenin masalla bir göndermesini yaptı yayında. Alice Harikalar Diyarında ise tıpkı Matrix’te olduğu gibi beyaz tavşanı takip eden bir Alice karakterinin bir tavşan deliğinden geçerek başından geçenleri konu edinen bir masal.

Özetle Alice, yeni bir evrene giriş yapmış oluyor. Robot Sophia yeni bir evrene giriş yapılan, tavşan deliğinden geçilen Alice Harikalar Diyarında masalına ait olduğunu belirterek aslında yapay zekâ robotlarının insan olmak ya da insanlığı kontrol etmekten öte yeni bir evren modellediklerini ifade etmiş oldu bu yayında…

“Akıllı Telefonu Kapatmak Onu Kontrol Etmek Demek midir?”

Oğuzhan Uğur ile Robot Sophia arasındaki güç ve kontrol kavramları üzerindeki diyalogları da değerlendiren Memoğlu; “Öncelikle Oğuzhan Uğur çok değerli çalışmalar/yayınlar yapıyor. Söylediklerimi üstüne alınmayacak kadar entelektüel birisi olduğundan da eminim. Ancak şunu ifade etmek lazımdır. Önemli olan güç değil kontrol ise akıllı telefonu kapattığınızda onu gerçekten kapatmış oluyor musunuz? Bunu bir sorgulamak gerekir. Günümüzdeki akıllı telefonların zamanla sökülemez hâle gelen bataryaları ortam dinlemesi sağlamak adına cebimize telekulak sistemlerini yerleştiren küresel bir operasyondur. Bu akıllı cihazları kapattığınızda onu kapatmış olmuyorsunuz. Demek ki nedir? Kontrol biz de değil demektir” değerlendirmesinde bulundu.

“Robot Sophia’nın Adı da Tesadüfen Sophia Değil”

Robot Sophia’nın adının tesadüfen Sophia olarak belirlenmediğini de dile getiren Memoğlu; “Robot Sophia denildiğinde nedense aklıma Ayasofya geliyor. Malumunuz Ayasofya adındaki “Aya” sözcüğü “kutsal” anlamına gelmekte. “Sofya” sözcüğü ise Grekçede “bilgelik” anlamındaki sophos sözcüğünden geliyor. Demek ki Robot Sophia demek, Bilge Robot demektir. Eskiden kutsal olana bilgelik affedilirken günümüzde bilgelik seviyesine ulaşan insan üretimi olan yapay zekâlara atfedilmeye başladı. Bu da üzerinde durulması ve tartışılması gereken çok önemli bir konudur” dedi.

Dünya bankacılık sistemi büyük sıfırlamanın arifesinde…

The Economist dergisinin (20221-Eylul Sayısı) )üzerinde Alice Harikalar Diyarında göndermeli dünya bankacılık sistemi ve kripto paraları anlatan kapağını da hatırlatan YUTAM Başkanı Ömer Memoğlu; “Küresel ölçekte dünya bankacılık sistemi büyük bir sıfırlama sürecinin eşiğinde. Tüm sistem bir tavşan deliğinden aşağıya düşmek üzere. Eğer bu düşüş gerçekleşirse tıpkı Robot Sophia’nın belirttiği gibi hepimiz Pinokyo masalına ait olmaktan çıkarak Alice Harikalar Diyarında Masalına ait olmaya başlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Mirat Haber olarak bizde, millet olarak gerçekleri görebilmemiz dileklerimizle diyoruz…

Röportaj: Sadi ÖZGÜL

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.