islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5961
EURO
34,7231
ALTIN
2.497,98
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Rohingya mültecileri Bangladeş adasındaki yaşam koşullarını protesto ediyor

Polis, binlerce Rohingya mültecinin, anakaradaki geniş kamplardan nakledildikleri Bangladeş açıklarındaki kasırgaların vurduğu bir adada yaşam koşullarına karşı protesto gösterileri düzenlediğini söyledi.

Rohingya mültecileri Bangladeş adasındaki yaşam koşullarını protesto ediyor
Mirat Haber Ajansı

Polis, binlerce Rohingya mültecinin, anakaradaki geniş kamplardan nakledildikleri Bangladeş açıklarındaki kasırgaların vurduğu bir adada yaşam koşullarına karşı protesto gösterileri düzenlediğini söyledi. Aralık ayından bu yana Bangladeş, planlanan 100.000 mülteciden 18.000’ini, yaklaşık 850.000 kişinin sefil ve sıkışık koşullarda yaşadığı Cox’s Bazar bölgesinden daha da kötü koşullardaki Bhashan Char adasına kaydırdı. Çoğu, 2017 yılında komşu Budist çoğunluklu Myanmar’dan, Birleşmiş Milletler araştırmacılarının soykırım niyetiyle infaz edildiği sonucuna vardığı acımasız bir askeri saldırıdan kaçmıştı. Polis, Pazartesi günkü protestoya 4 bin kişinin katıldığını ve BM mülteci teşkilatından (UNHCR) yetkililerin teftiş ziyaretiyle aynı zamana denk geldiğini söyledi. Yerel polis şefi Alemgir Hüseyin, taleplerinin burada yaşamak istememeleri olduğunu söyledi.

Bir Rohingyalı adam, tuğlaların atıldığını ve polisin, BMMYK yetkililerinin bulunduğu bir binaya girmelerini engellediğini doğruladı. Uluslararası bir insan hakları savunucusu, polisin protestocuları dağıtmak için cop kullandığını söyledi. Rohingya kaynaklarından alıntı yaparak, çok sayıda protestocunun yaralandığını söyledi. Ancak polis bu iddiayı reddetti. Bir polis sözcüsü, Rohingya protestocularının polis memurlarına saldırdığını ve birkaçını yaraladığını söyledi. Adadaki araçlara da zarar verdiklerini iddia etti. BM mülteci ajansı yaptığı açıklamada, adadaki olaylar sırasında yaralanan mültecilerin raporlarını öğrenmekten derin endişe duyduğunu söyledi. Raporda, etkilenenlerin arasında çocukların ve kadınların da bulunduğuna üzüldüklerini bildirdiler.

Açıklamada, UNHCR heyetinin büyük bir mülteci grubuyla görüşebildiği ve gündeme getirdikleri çeşitli sorunları dinleyebildiği ve heyetin Bangladeş makamlarıyla daha fazla tartışacağı belirtildi. Heyet, üst düzey hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Dakka’ya dönmeden önce Salı günü Cox’s Bazar’daki Rohingya mülteci kamplarını ziyaret edecekti.

4 Aralık’ta Bengal Körfezi’ndeki adaya yapılan ilk transferden sonra, Rohingya mültecileri dövüldüklerini ve yer değiştirmeyi kabul etmeleri için korkutulduklarını söyledi. İddiaları insan hakları grupları tarafından tekrarlandı. Bangladeş hükümeti, yer değiştirmenin gönüllü olduğu, adanın güvenli olduğu ve tesislerinin kamplardakinden çok daha iyi olduğu konusunda ısrar ediyor. Polis, son haftalarda adadan kaçıp Cox’s Bazar’a dönmeye çalıştıktan sonra aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 49 Rohingya’nın tutuklandığını söyledi. Ancak Rohingya liderleri, topluluklarından yüzlerce olmasa da çok sayıda insanın kaçtığını söylüyor.

Bazıları adaya taşınmayı kabul etmeden önce, sadece gidip bakmalarının rica edildiği, beğenmezlerse Cox’s Bazar’daki ailelerinin yanına dönebileceklerine dair güvence verildiğini, ama gidince geri dönemediklerini söylüyor. Ayrıca adada çalışabilecekleri, çiftçilik yapabilecekleri ve balık tutabilecekleri sözü verilmişken bunlar yerine getirilmedi. Müslüman Rohingya mültecilerine kendileriyle akraba olan Müslüman Bangladeş devleti tarafından sadece hayatta kalacak kadar az yiyecek veriliyor ve kafeslerde hapis olarak tutuluyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.