islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4454
EURO
34,7775
ALTIN
2.442,56
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

Rusya- Ukrayna Krizi Avrupa’daki Enerji Endişesini Körüklüyor!

Rusya- Ukrayna Krizi Avrupa’daki Enerji Endişesini Körüklüyor!

Ukrayna krizinin savaşa dönüşmesi durumunda enerji darboğazına girecek Avrupa gaz satın alabileceği ülke arıyor. AB’nin %40 bağımlı olduğu Rus gazına alternatif görülen ABD, Norveç, Mısır, Cezayir, Azerbaycan ve Katar ile temaslar var. Fakat yaşanabilecek kesintinin yerini tutacak seçenek henüz bulunmuş değil. Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri faaliyetlerini artırması ve Batı’nın Ukrayna’ya silah sevkiyatına hız vermesiyle bölgede tansiyon giderek yükseliyor. Batı, küresel çapta yaşanan enerji krizini derinden hissederken, Rus gazına yüzde 40 oranında bağımlı Avrupa’da endişe giderek arıyor.

Ukrayna’nın işgal edilmesi halinde Avrupa’nın Moskova’ya yaptırımlar uygulayacak olması ve Rusya’nın da gaz akışında yapacağı kesintilerle yaptırımlara cevap vermesi, Avrupalı devletleri alternatif yollar aramaya itiyor. Krizin eşiğindeki Avrupa, en kötü senaryoya karşılık gözünü ABD, Norveç, Mısır, Cezayir, Azerbaycan ve Katar kaynaklarına çevirdi.

GAZIN YÜZDE 40’I RUSYA’DAN TEDARİK EDİLİYOR 
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu yetkilileri üye ülkelerin söz konusu dönemde gaz ithalatının yüzde 40’ına tekabül eden 175 milyar metreküpünü Rusya’nın, yüzde 38-39’unu Norveç’in karşıladığını belirtiyor.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel verilere göre, AB’nin 2021 yılında gaz ihtiyacının yüzde 38,2’si Rusya’dan, yüzde 21,9’u Norveç’ten, yüzde 18,4’ü sıvılaştırılmış doğal gazdan (LNG), yüzde 9,4’ü Cezayir’den sağlandı. LNG’nin AB için önemine vurgu yapan yetkililer, 2021’de toplam 80 milyar metreküplük LNG tedarikinde ABD’nin yüzde 20, Katar’ın yüzde 20, Rusya’nın yüzde 18, Nijerya’nın yüzde 17, Cezayir’in yüzde 14, Norveç’in yüzde 2 pay aldığını ifade ediyor.

MASADA BİRKAÇ SEÇENEK VAR 
Veriler, AB’nin ana doğal gaz tedarikçisinin Rusya olduğunu ortaya koyuyor. Ukrayna’yı işgal etme tehdidi artan Rusya’nın gaz arzını daha da azaltması veya durdurmasına karşılık oluşabilecek krizler için alternatif arz güzergahları belirleyen AB, gözünü ABD, Norveç, Mısır, Cezayir, Azerbaycan ve Katar ile olası swap anlaşmaları için Asya ülkelerine çevirdi. Fakat yaşanabilecek kesintinin yerini tutacak bir seçenek bulunabilmiş değil.

MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR 
AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın gaz dağıtımını durdurması durumunda Brüksel’in ABD, Katar ve Azerbaycan ile olası gaz arzını müzakere ettiğini belirtti. Kendi bloğundan kaleme aldığı yazıda krize hazırlıklı olmaları gerektiğini vurgulayan Yüksek Temsilci, “ABD, Katar ve Azerbaycan gibi ortaklarla gaz arzı konusunda çalışmak da dahil olmak üzere tüm seçenekleri ve senaryoları değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.