islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5585
EURO
34,9459
ALTIN
2.442,21
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Rusya-Ukrayna Savaşına Kısa Bir Bakış: Savaşta 145. Gün

Rusya-Ukrayna Savaşına Kısa Bir Bakış: Savaşta 145. Gün
18 Temmuz 2022 11:07
A+
A-

Zelenskiy, Ukrayna başsavcısı ve güvenlik servisi başkanını görevden aldı; askeri yetkililer, Rusya’nın taarruzun bir sonraki aşamasına hazırlandığı konusunda uyarılarda bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 60’tan fazla çalışanının Rus işgali altındaki bölgede Ukrayna’ya karşı “çalıştığını” iddia ederek ülkenin güvenlik servisi başkanı ve başsavcıyı görevden aldı. Savcılıklar, yargılama öncesi soruşturma organları ve diğer kolluk kuvvetleri çalışanları tarafından vatana ihanet ve işbirliğine ilişkin 651 ceza davasının kaydedildiğini de sözlerine ekledi.

Ukraynalı askeri yetkililere göre, Moskova kuvvetlerinin “tüm operasyonel alanlarda” askeri operasyonları hızlandıracağını söyledikten sonra Rusya, Ukrayna’daki taarruzunun bir sonraki aşamasına hazırlanıyor. Ukrayna ordusu, Rusya’nın doğudaki Donetsk bölgesinde Ukrayna tarafından tutulan sembolik olarak önemli bir şehir olan Sloviansk’a yönelik bir saldırı için birimleri yeniden gruplandırıyor gibi göründüğünü söyledi. İngiliz savunma bakanlığı, Rusya’nın güney Ukrayna’daki işgal altındaki bölgelerdeki savunma pozisyonlarını da güçlendirdiğini ekledi.

Bölge polis şefine göre, Rus güçlerinin geri çekilmesinin ardından Kiev bölgesinde 1.346 sivil ölü bulundu. Andriy Nebytov, yaklaşık 300 kişinin hala kayıp olduğunu ve öldürülenlerin 700’ünün tabanca gibi hafif silahlarla vurulduğunu söyledi.

İngiltere savunma kurmay başkanı Amiral Sir Tony Radakin BBC’ye verdiği demeçte, Rusya’nın kara muharebe etkinliğinin %30’dan fazlasını kaybettiğini ve 50.000 askerinin çatışmada öldüğünü ya da yaralandığını söyledi. Ordu şefi, Rusya’nın İngiltere için “en büyük tehdit” oluşturduğunu ve bu zorluğun onlarca yıl süreceğini de sözlerine ekledi.

Ukrayna’nın orta kesimlerindeki Vinnytsia kentinde geçen hafta Rus füze saldırısında ölen dört yaşındaki bir kız çocuğu toprağa verildi. Down sendromlu Liza Dmitrieva’nın kalabalık bir meydanda bebek arabasındayken öldürülmesi, Rusya’nın işgalinin ağır sivil maliyetinin dokunaklı bir sembolü haline geldi.

Rus füzeleri, güney Ukrayna’da Karadeniz yakınlarındaki bir gemi inşa merkezi ve şehri olan Mykolaiv’deki bir sanayi ve altyapı tesisini vurdu. Kentin belediye başkanı Oleksandr Senkevych, kayıplar hakkında bir bilgi olmadığını söyledi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk kenti Bakhmut’taki Rus saldırısında üçü çocuk olmak üzere altı kişi yaralandı. Donetsk savcılığı, yaralanan üç çocuğun şarapnelden dolayı yaralandığını söyledi.

Bir videoda görünüşe göre Ukrayna’da Rus güçleri tarafından esir tutulan bir İngiliz adam, ölüm cezasına çarptırılabileceğini söyleyerek Boris Johnson’dan yardım istedi. 50’li yaşlarında ve aslen Sunderland’li olan John Harding, bir Rus gazeteci ile röportaj yaparken, “Boris Johnson’a sesleniyorum, eğer yardım edebilirsen, Başkan Zelenskiy’i etkileyebilirsen… veya Başkan Putin’i etkileyebilirsen, lütfen yap. İnsanların hayatı buna bağlı. Bu yüzden eğer yapabilirsen, lütfen yardım et.”

Avukatı, Rus polisinin Mart ayında Ukrayna’daki askeri harekatı kınamak için canlı bir TV yayınını kesen gazeteci Marina Ovsyannikova’yı tutukladığını söyledi. Agence France-Presse’ye göre, resmi bir açıklama yapılmadı, ancak maiyeti Pazar günü gazetecinin Telegram hesabına bir mesaj gönderdi. “Marina gözaltına alındı” yazıyordu. “Nerede olduğuna dair bir bilgi yok.”

Pazar günü, Malezya Havayolları’nın MH17 sefer sayılı uçuşunun 2014 yılında Donetsk üzerinde düşürülmesi ve 298 kişinin hayatını kaybetmesinin sekizinci yıldönümüydü. Rusya, ticari uçuşu düşürmeden saatler önce Rusya’dan gizlice Ukrayna’ya geçen bir uçaksavar füze fırlatıcısını gören tanıkları bulan uluslararası bir soruşturmanın bulgularına rağmen, uçağın düşürülmesiyle ilgisi olduğunu reddetti. Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, Rusya’ya karşı uluslararası eylem çağrısında bulundu.

Sırbistan’dan Bangladeş’e mühimmat taşıyan bir Ukrayna kargo uçağı, Yunanistan’ın kuzeyinde düştü ve patladı ve gemideki sekiz mürettebatın tümü öldü. Sırbistan Savunma Bakanı Nebojša Stefanović, uçağın aydınlatıcı havan mermileri ve eğitim mermileri de dahil olmak üzere 11,5 ton askeri ürün taşıdığını ve alıcının Bangladeş savunma bakanlığı olduğunu söyledi. Ukrayna dışişleri bakanlığı sözcüsü, gemideki sekiz mürettebatın hepsinin Ukrayna vatandaşı olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen’in, AB’nin Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmaya çalışmak ve Azerbaycan’dan daha fazla doğal gaz temin etmek için Pazartesi günü Bakü’ye gideceği duyuruldu.

Avrupa Birliği, Moskova’nın ele geçirilen Zaporizhzhia nükleer santralini silah depolamak ve güney Ukrayna’nın çevresindeki bölgelere füze fırlatmak için kullanmakla suçlanması nedeniyle Pazartesi günü Rusya’ya karşı yaptırımların sıkılaştırılmasını görüşecek.

ÇEVİREN: ABDULKADİR BEKDEMİR

KAYNAKÇA: https://www.theguardian.com/world/2022/jul/18/russia-ukraine-war-at-a-glance-what-we-know-on-day-145-of-the-invasion

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.