islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3849
EURO
34,7725
ALTIN
2.435,86
BIST
10.006,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

SALYONGOZ HARAM MIDIR?

SALYONGOZ HARAM MIDIR?
4 Ağustos 2023 16:25
A+
A-

Hangi siyasî görüşte olursa olsun, İslam’ı bir hayat düzeni olarak göremeyen Müslümanların duyarsızlıkta birbirine ve diğer insanlara benzedikleri bir gerçektir.  Ama genel olarak CHP yöneticileri, bağlıları ve belediyelerinde İslamî bir hassasiyet olmadığı gibi karşıtlık da vardır.

Kuşadası’nın CHP’li belediyesinin halka salyangoz haşlayarak ikram etmesi, salyangozun haram olup olmadığını gündeme getirdi.

SALYONGOZ HELÂL MİDİR?

Maide sûresinin 96. ayeti deniz avını ve deniz ürünlerinin yenmesini helal kılmaktadır:

“ Hem sizin gibi yerleşik hayat sürenlerin, hem de göçebe hayatı yaşayan gezginlerin ve yolcuların faydalanması için, denizde ve dere, ırmak, göl gibi temiz sularda avlanmak ve dalgaların kıyıya sürükledikleri dâhil olmak üzere her çeşit deniz ürününü yemek, size —hac sırasında ihramlıyken bile— helâl kılınmıştır. Ancak Umre veya Hac için ihramda olduğunuz sürece, kara avı yapmanız size yasaklanmış/haram kılınmıştır. O hâlde, hepinizin eninde sonunda huzurunda toplanacağı Allah’tan gelen prensiplere sımsıkı sarılarak kötülüğün her çeşidinden titizlikle sakının!” (Maide 5/96)

Genel hüküm budur.

Yalnızca  Hanefi mezhebi bilginleri Midye, Yengeç, İstakoz, Kurbağa  ve Salyangoz gibi  deniz ürünlerini balık cinsinden görmedikleri ve Habâis/ iğrenç hayvanlar türünden gördükleri için  yenilmelerini kaçınılması gereken Tahrîmen Mekuh/harama yakın yasak/günah sayarlar.

Ali Rıza Demircan olarak Ben, değinilen yaratıklar ve benzerlerini haram görmemekle beraber zaruret olmadıkça yenilmemeleri kanaatindeyim. Bunlar Kur’an’ın yasakladığı ( Araf 157) Hebâis yani pis varlıklar cinsinden olabilirler. Kaldı ki bunlar canlı iken haşlanarak öldürülmezlerse gıda zehirlenmesine sebep olabilmektedirler.

CANLI OLARAK  HAŞLANMASI SEBEBİYLE SALYANGOZUN YENİLMESİ CAİZ GÖRÜLEMEZ.

Uzmanları, canlı salyangozların orta kısımları delinip kaynar suya atılarak haşlanmasını/pişirilmesini öneriyorlar. Genelde uygulama da böyle.

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, sümüklüböcek, salyangoz ve diğer böceklerinin de acıyı hissedebildiğini ortaya çıkarmıştır.

-İnsan, hayvan ve böcek- canlıların işkence edilerek öldürülmesi Peygamberimiz Hz. Muhammed tarafından yasaklanmıştır. Özellikle yakarak öldürme daha bir yasaklanmıştır. Allah şanını artırsın O bir hadislerinde şöyle buyurur:

– “Ben daha önce size falan ve falanı ele geçirdiğinizde ateşte yakmanızı emretmiştim. Halbuki ateşle ancak Allah azâb eder. Bu sebeple siz o iki kişiyi ele geçirdiğinizde (yakmayın) öldürün!” (Buhârî, Cihâd 107, 149. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Cihâd 112; Tirmizî, Siyer 20)

Yakıldığını anladığı bir karınca yuvası sebebiyle de şöyle buyurmuştur:

– “Gerçek şu ki, ateşle azâb etmek, ateşin yaratıcısından başka hiç kimse için uygun ve meşrû değildir” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Cihâd 112, Âdâb 164)

BU SEBEPLE SALYANGOZLARIN YENİLMESİ HARAM DENİLEMEZ  AMA CANLI CANLI HAŞLANARAK ÖLDÜRÜLMELERİ SEBEBİYLE YENİLMELERİ DE CAİZ GÖRÜLEMEZ .

Ali Rıza Demircan

Deniz ürünleri     Salyangoz    Haram   Caiz görülemez   CHP

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.