islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Sri Lanka’da Müslüman korona kurbanlarının yakılmasına toplumsal infial

Sri Lanka’da Müslüman korona kurbanlarının yakılmasına toplumsal infial
Mirat Haber Ajansı

Sri Lankalı Müslümanlar birkaç günde bir yaptıkları protestolarının, hükümetin kurallarını değiştirmeye yardımcı olacağını ve koronavirüs ölülerini gömmelerine izin vereceği umuduyla sokaklara dökülüyor. Koronavirüs salgınından önce, Müslümanların cenaze törenleri sorun değildi. Geçen yıl Mart ayında salgın yaklaştığında bile, Sağlık Bakanlığı enfekte olanların Müslümanların gömülmesine izin veren bir bildirim yayınladı.

Buna rağmen, Negombo şehrinden ilk enfekte olan Müslüman Muhammed Cemal hastalanınca her şey değişti. 30 Mart’ta hastane çalışanları, karısının ve çocuklarının rızası olmadan Muhammed Cemal’i yaktı. 11 Nisan’da hükümet yönergeleri güncellendi ve inançlarına bakılmaksızın ölen tüm koronavirüslerin tıpkı Budist ve Hindular gibi zorunlu yakılması kararı getirildi.

Tepkiler artıyor

Pazar günü, kuzeyde Tamil nüfusun çoğunlukta olduğu bir kasaba olan Killionochi’de zorunlu ölü yakmaya karşı bir gösteri düzenlendi. Aynı zamanda, Colombo’daki ana krematoryum yakınında başka bir protesto düzenlendi. Yurtdışındaki Sri Lankalılar da durumu protesto ediyorlar, en son Cumartesi günü Washington’da ABD’deki bir diaspora grubu olan Sri Lankans United (SLU) tarafından miting düzenlendi.

Sri Lanka, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen kurallara meydan okuyarak tüm COVID-19 kurbanlarının yakılmasını zorunlu hale getirdi. Diğer bilim uzmanları da kategorik olarak kurbanların dini inançlarına göre gömülmelerinde kesinlikle sağlık tehlikesi olmadığını söylediler ama etkilemedi. İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği, Uluslararası Af Örgütü ve Birleşmiş Milletler hak kuruluşları da dahil olmak üzere uluslararası gruplar da Colombo’ya ölü yakma politikasını yeniden gözden geçirmesi için tekrarlanan talepler gönderdiler.

Eski sosyal güvenlik bakanı Seyed Ali Zahir Mowlana’ya göre artan baskı, hükümeti koronavirüs ölü yakma kurallarını gözden geçirmek için bir komite atamaya yönlendirdi.

Budist kurulu düzen yakmakta ısrarlı

Ancak ülkenin Yüksek Mahkemesi, yakma kuralına karşı Müslümanların sunduğu 11 dilekçeyi reddetti.  Sri Lanka Toplum Hekimleri Koleji (CCPSL) ve Sri Lanka Tıp Derneği (SLMA), mevcut bilimsel bilgilere dayanarak, gömülmeye katı kurallara uyulması halinde izin verilebileceğini söyledi. Yine de bakanlık uzmanlarının çoğu, virüsün yayılmasını önlemek için ölü yakmanın güvenli seçenek olduğunu savunuyor. Hak aktivisti Muhid Ciran, diğer tüm ülkelerin koronavirüs bulaşmış ölümlerin gömülmesi için bir seçenek sunduğunu söyledi. Sri Lanka’daki Müslüman topluluğa karşı açıkça bir baskı söz konusu.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Diğer Sağlık haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/saglik/

ETİKETLER: Sri Lanka
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.