islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4684
EURO
34,6699
ALTIN
2.395,19
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

SUÇLUYU BULDUK DA BİZ MASUM MUYUZ?

SUÇLUYU BULDUK DA BİZ MASUM MUYUZ?

Birkaç gün önce izlediğim bir habere çok üzüldüm. Hatta sadece üzülmek de demeyeyim endişe duydum. 4 yaşındaki bir kız çocuğu, onunla oynamadığı için 12 yaşındaki ablasını iki yerinden bıçaklayarak yaralamış. Sonra çok üzülmüş, ağlamış.

Ne işin vardı senin bıçakla yavrum, çocuklar oyun oynar oysaki dedim içimden. Aslında bu çocukta oynuyordu, çevresinde ya da TV de, bilgisayarda gördüklerini taklit ediyordu her çocuk gibi.

Çocuğun aile çevresini, ortamını bilemem ama televizyonda, bilgisayar oyunlarında neler olduğunu çok iyi biliyorum. Zaten artık bilmeyen de yok. Birçok uzman şiddet içerikli bu oyunların tehlike saçtığını, çocukların gözünde şiddeti normalleştirdiğini anlatıyor. Görüştüğüm her ebeveyn de durumun farkında. “Tabletler, tiktoklar ne hale getiriyor çocuklarımızı”  veryansınındalar. Yani suçluyu bulduk.

Çocuklarımız tehlike saçan bu teknolojiden uzaklaşıp odalarında kitap okusalar keşke, babalarda telefonlarıyla oynamak yerine gazetelerini. Öyle ya okumak çok faydalıdır. O zaman çok mu güzel olurdu her şey?

Okumanın Zararları

Yaklaşık 2 sene önce D&N de ödüllü çocuk kitaplarının olduğu bölümü inceledim. Bir kitabın kapağı dikkatimi çekti. Kapakta turuncu elbisesiyle dans eden bir erkek çocuğu vardı. Kitabın özetindeyse arkadaşlarından farklı hisseden erkek çocuğu Morris’in cesaretinin ve yaratıcılığının anlatıldığı yazıyordu. Şimdi bizler çocuklarımızın ellerine bu ve benzeri kitapları versek okumaları çok mu faydalı olur? Dijital dünyaya zararlı içerik üreten zihniyet kitap yazmıyor mudur?

Ya da telefonuyla çokça vakit geçirmesinden rahatsız olunan babalar, kahvaltı sofralarında gazetelerin spor sayfasını okusalar daha mı güzel olur?

Pe ki odasına kapanıp yüksek lisans, doktora yapan, bu uğurda çocuğuyla sohbet etmeyi, ilgilenmeyi öteleyen bir ebeveyn bilinçli mi olmuş olur?

Masum muyuz?

Devir kötüye gidiyor, yeni nesil saygısız diyoruz da biz masum muyuz? Ne izlediklerini, ne okuduklarını kimlerle vakit geçirdiklerini kontrol etmediğimiz, onlarla kaliteli vakit geçirmediğimiz sürece en büyük suçlu bizleriz.

Şeyma DEMİRCAN NAMAZCI

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.