islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Suudi hükümeti cami hoparlörlerinde ses sınırını savunuyor

Suudi Arabistan’ın İslami işler bakanı, cami hoparlörlerinin sesini kısıtlayan tartışmalı bir emri savunuyor ve bunun İslam karşıtlığından değil, aşırı gürültü şikayetlerinden kaynaklandığını bildiriyor.

Suudi hükümeti cami hoparlörlerinde ses sınırını savunuyor
Mirat Haber Ajansı

Suudi Arabistan’ın İslami işler bakanı, cami hoparlörlerinin sesini kısıtlayan tartışmalı bir emri savunuyor ve bunun İslam karşıtlığından değil, aşırı gürültü şikayetlerinden kaynaklandığını bildiriyor. İslami işler bakanlığı, geçen hafta en kutsal Müslüman bölgelerine ev sahipliği yapan bir ülkedeki önemli bir politika değişikliği olarak, ezanların konuşma seslinin üçte birinden fazla olmaması gerektiğini iddia etti. Vaazların tamamını yayınlamak yerine ağırlıklı olarak ezan okumak için hoparlör kullanımını da sınırlayan hükümet kararnamesi, sosyal medyada tepkiye yol açtı.

İslami İşler Bakanı Abdüllatif el-Şeyh hafta başında yaptığı açıklamada, kararın vatandaşların yüksek sesin yaşlıları olduğu kadar çocukları da rahatsız ettiği yönündeki şikayetleri üzerine geldiğini söyledi. Devlet televizyonu tarafından yayınlanan bir videoda el-Şeyh, “namaz kılacakların ezanı beklemesine gerek yok, önceden camide olsunlar” dedi. Şeyh, hoparlörlerin zaten sınırlı bir amaca hizmet ettiğini iddia etti.

On binlerce camiye ev sahipliği yapan bir ülkede, ezan sesinin kısıtlanması şaşkınlıkla karşıladı. Karar, restoran ve kafelerde yüksek sesli müziğin yasaklanmasını isteyen bir hashtag ile sosyal medyada kızgınlık oluşturdu. Şeyh, politikaya yönelik eleştirilerin “kamuoyunu karıştırmak isteyen” “krallığın düşmanları” tarafından yayıldığını söyledi. Politika, fiili hükümdar Veliaht Prens MBS’nin dinde reform çağı başlatan ve böylece ülkede din vurgusunu ortadan kaldıran kapsamlı liberalleşme hamlesini takip ediyor.

Ancak, onun yönetimi sırasında, düzinelerce kadın aktivist, din adamı, gazeteci ve kraliyet ailesi üyesi de tutukladı. ABD istihbarat raporu, MBS’nin Washington Post köşe yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini onayladığı ve emrettiği sonucuna vardı. Kaşıkçı ABD’de ikamet ediyordu ve sık sık veliaht prensi ve politikalarını eleştiren yazılar yazıyordu. Ekim 2018’de krallığın İstanbul’daki konsolosluğunda Suudi ajanlardan oluşan bir ekip tarafından öldürülüp, parçalanmış cesedi bir daha bulunamayacak şekilde yok edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.