islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2582
EURO
34,7665
ALTIN
2.394,28
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Teoman Duralı’nın Vefatı ve Ardında Bıraktıkları

Teoman Duralı’nın Vefatı ve Ardında Bıraktıkları

Türk felsefe profesörü, biyolog, akademisyen ve düşünür Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı 74 yaşında vefat etti. Eserleriyle felsefe ve bilim dünyasına büyük bir katkı sağlayan Duralı, son olarak TRT 2’de yaptığı ‘Felsefe Söyleşileri’ programıyla ekranlara geliyordu.
Kasım ayında kanser tedavisi sebebiyle 2 defa ameliyat geçiren Duralı, İstanbul’daki evinde vefat etti.
Duralı’nın naaşı, bugün Fatih Camisi’nde ikindi vaktinde kılınacak olan cenaze namazı sonrası Aşiyan Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek.

TEOMAN DURALI KİMDİR?

Felsefeci, akademisyen ve profesör olan Teoman Duralı 7 Şubat 1947 tarihinde Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde dünyaya geldi. Tam adı Teoman Şaban Duralı, Zonguldak’ta başladığı ilköğrenimini Ankara’da tamamladı ve ortaöğrenimini Ankara TED Kolejinde yaptı. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden (1973) mezun oldu. 1975 senesinde aynı üniversitenin Felsefe Bölümünde asistanlık yapmaya başladı. “Biyoloji Felsefesine Dair” tezi ile felsefede doktorasını (1977) tamamladı. 1978 senesinde NATO bursuyla Paris’te biyo-teknoloji seminerlerine katıldı. 1982 senesinde yardımcı doçent, aynı sene biyoloji felsefesi üstüne yaptığı tezle doçent, 1988 senesinde de profesör oldu. 1992-93 yıllarında Kuala Lumpur/Malezya’da, 1994 ve 2003 yıllarında Viyana Üniversitesi Bilim Felsefesi Bölümünde, 1995-97 ve 1999 yıllarında ISTAT (Kuala Lumpur)’da misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Yurtdışında çeşitli zamanlarda inceleme ve araştırma gezileri yaptı. Yurtiçinde ise, asıl görev yeri olan İstanbul Üniversitesinden dışında çok sayıda üniversitede çeşitli konularda dersler ve konferanslar verdi. 1999 senesinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Türkçe, İngilizce ve çeviri makalelerini Felsefe Arkivi, Yazı, Bilim Dergisi, Türk Kültürü, Forum, 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, İlim ve Sanat, Felsefe Konuşmaları, Milli Kültür, Bilim-Felsefe-Tarih, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Yıllığı, Yeni Toplum, Turkish Daily News, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Bülteni, Dergâh, Diplomatik, Yeni Şafak, Zaman, İlâhiyat Fakültesi Dergisi, NQP Türkiye, Gerçek Hayat, İstanbul’daki Anadolu, Eğitimbilim, Altınoluk, Umran, Kutadgubilig gibi dergi, gazete ve yıllıklarında yayımladı. 2000 senesinde Çağdaş Küresel Medeniyet isimli çalışması ile Türkiye Yazarlar Birliği İnceleme Ödülünü aldı.

TEOMAN DURALI’NIN ESERLERİ NELERDİR?

Düşünce hayatına pek çok eser kazandırmış Teoman Duralının eserleri şunlardır: Canlılar Sorununa Giriş / Biyoloji Felsefesiyle İlgili Çalışmalar (1982), Biyoloji Felsefesi / Canlı ve Kültür Sorunlarını Araştırma Alanı (1992), Aristoteles’te Bilim ve Canlılar Sorunu (1995), Yeniçağ Avrupa Medeniyetinden Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyetine (1996), A New System of Philosophy-Science frol the Biological Standpoint (1996), Felsefe-Bilime Giriş (1998), Çağdaş Küresel Medeniyet / Anlamı-Gelişimi-Konumu (2000), Çağdaş Küresel Medeniyet (2006), Aristoteles’te Bilim ve Canlılar Sorunu (2007), A New System of Philosophy-Science from the Biological Standpoint, Sorun Nedir, Sorun Çağının Anatomisi – Çağımızın Felsefece Teşrihi (Derleyen ve Yayına Hazırlayan: Mehmet Sabri Genç, 2009), Omurgasızlaştırılmış Türklük (2013).

TEOMAN DURALI HAKKINDA KİM NE DEDİ?

Teoman Duralı’nın vefatından sonra peş peşe birçok taziye mesajı yayınlandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Duralı’nın vefatının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, “Muhterem hocam Teoman Duralı bey ebediyete yürüdü. Aklıyla, kalbiyle, duygusu ve duruşuyla nasıl da güzel bir insandı. Üniversite yıllarımın en güzel derslerini onunla yaptık. İlminden, irfanından her zaman feyiz aldım. Allah gani rahmet eylesin. Mekanı cennet, makamı âli olsun” sözlerini kullandı.
“Türkiye’nin Yetiştirdiği Müstesna Şahsiyetlerden”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 74 yaşında vefat eden Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Prof. Dr. Teoman Duralı için taziye mesajı yayımladı.
Oktay, sosyal medya hesabından mesaj yayımlayarak, “Türkiye’nin yetiştirdiği müstesna şahsiyetlerinden, tefekkür dünyamızın önemli ismi Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı Hakk’a yürüdü. Ülkemize yaptığı hizmetler ve çalışmalarıyla geride büyük bir miras bıraktı. Mekanı cennet, makamı ali olsun.” dedi.
“Fikir Dünyamızın Özgün ve Zirve İsmi”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, vefat eden, bilim dünyasının önde gelenlerinden Prof. Dr. Teoman Duralı için taziye mesajı yayımladı.
Şentop, sosyal medya hesabında paylaştığı mesajda, “Fikir dünyamızın özgün ve zirve ismi, akademimizin müstesna hocası Prof. Dr. Teoman Duralı’nın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Milletimize, talebelerine ve ailesine başsağlığı diliyorum. Cenab-ı Allah makamını ali, mekanını cennet eylesin.” ifadeleriyle taziyelerini iletti.
“Gerçek Bir Mütefekkir”
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Eserleri ve hayatı ile ortaya koyduğu, köklerimiz üzerinden fikren yeniden dirilişimiz mücadelesinde cesaretli duruşuyla gerçek bir mütefekkir, büyük bir felsefeci ve yol göstericiydi. Prof. Dr. Teoman Duralı hocamıza Allah’tan rahmet ve mağfiret diliyorum. Başımız sağ olsun.” sözlerini kullandı.

“BÜYÜK BİR HAYAT SON BULDU”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, “Büyük bir hayat son buldu. Biyoloji Felsefesi konulu teziyle felsefe doktoru olan, eserleri ve yetiştiği yeni felsefecilerle öncü akademisyenler arasında yer alan Prof. Dr. Teoman Duralı artık aramızda değil. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.a
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise mesajında “Ülkemizin değerli bilim ve fikir insanlarından Prof. Dr. Teoman Duralı Hocamızın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Değerli hocamıza Allah’tan rahmet, ailesi, yakınları ve sevenlerine sabır ve başsağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun.” ifadelerini kullandı.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Ülkemizin önemli fikir insanlarından Prof. Dr. Teoman Duralı’yı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. İlmi ve fikirleriyle vatana sonsuz hizmetler veren, nice genç nesillere irfan aşılayan Duralı hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum.” mesajını paylaştı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise “Ömrünü ilme ve talebelerine adayan gerçek bir entelektüel Prof. Dr. Teoman Duralı’nın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Mekanı cennet, makamı âli olsun” mesajını paylaştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.