islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,0395
EURO
37,6192
ALTIN
2.736,31
BIST
9.765,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C

Türkiye Avrupa’da Yatırım Yapılan 10. Ülke

Türkiye Avrupa’da Yatırım Yapılan 10. Ülke
31 Aralık 2021 16:26
A+
A-

Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, “2021 yılı verilerine göre Türkiye Avrupa’da en çok yatırım yapılan ülkeler arasında 10’uncu sıraya yükselirken, İstanbul en çok yatırım yapılan 7’nci şehir olmayı başardı.” ifade etti.

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, “2021 yılı verilerine göre Türkiye Avrupa’da en çok yatırım yapılan ülkeler arasında 10’uncu sıraya yükselirken, İstanbul en çok yatırım yapılan 7’nci şehir olmayı başardı.” dedi.

Tanrıkulu,  son dönemde gelişen Türk teknoloji ekosistemi ile ilgili bilgi verdi.

Türkiye’de teknoloji geliştirme bölgeleri oluşturma çabalarının 1980’li yıllara dayandığını belirten Tanrıkulu, “Kurumsal olarak teknoparkların yasal çerçevesinin belirlenmesi 2001 yılına dayanıyor. Teknoloji ekosisteminin gelişmesi için, ticarileşmeyi teşvik amacıyla önemli ölçüde teknoloji geliştirme bölgeleri olan teknoparklar açıldı ve kamu kurumları ve odalar tarafından desteklendi. 2001’den günümüze kadar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kasım 2021 verilerine göre, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye genelinde 89 Teknoloji geliştirme bölgesinde 73’ü aktif şirket faaliyet yürütürken, 16’sının ise altyapı çalışmaları hali hazırda devam ediyor. Bu bölgelerde 7226 firma bulunurken, toplam 135,6 milyar TL satış hacmine sahip.” değerlendirmesinde bulundu.

Teknoloji şirketlerinin yıldızı parlıyor.

“Öyle ki, 8 milyon kişi yüksek öğrenime devam ediyor ve yaş ortalaması 32,7. Türkiye Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında genç ve dinamik nüfus yapısına sahip. Türkiye bu genç nüfusuyla e-ticaret, oyun ve yazılım alanında kurulan yeni nesil teknoloji şirketleri sayesinde geleneksel ekonomi işletmelerin rolünü değiştiriyor. Getir, hepsiburada, Peakgames ve Trendyol gibi yeni nesil şirketler hem yurtdışından yatırımlar hem de satın almalar yapılarak Türkiye’nin en değerli şirketleri olmaya başardı. Trendyol ise 10 milyar dolar üzerinde yatırım alarak Türkiye’nin ilk decacorn’u oldu. Benzer şekilde birçok ülkede şube açmayı başaran Getir ise yaklaşık 7,5 milyar dolar üzerinde yatırım alarak Türkiye’nin ikinci decacornu. Getir’in başarısı, Türkiye’nin teknoloji endüstrisindeki büyük bir değişimin parçası.” dedi.

Oyun şirketlerine yabancıların ilgisi artıyor

E-ticaret platformlarının yanı sıra, Türk oyun geliştiricilerin eğlence sektöründe yatırımcıların dikkatini çektiğini vurgulayan Tanrıkulu, birçok uluslararası şirketin Türkiye’deki oyun sektörüne milyar dolarlık yatırımlar yapmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Tanrıkulu satın almalar hakkında sözlerini şöyle sürdürdü:

“2018 yılında ABD’li şirket Zynga 1,8 milyar dolar ödeyerek Peak Games şirketini satın aldı. Aynı şirket 168 milyon dolara Rollic games şirketinde satın alma gerçekleştirdi. Çinli teknoloji şirketi Tencent ise Masomo şirketini 100 milyon dolara aldı. Dream Games aldığı 155 milyon yatırım ile bir milyar dolar değerlemeye ulaşırken, ülkenin yeni unicorn’u olmayı başardı. Şirket, ilk oyunu Royal Match ile ABD ve Almanya’da sadece üç ayda en fazla hasılat yapan 20 oyundan biri olmuştu. Bunun gibi birçok oyun geliştirici şirketler bu alanda yeni alanlar ve teknolojiler geliştiriyor.

Zira Türk oyunları dünya genelinde indirilme ve oynanma oranları birçok ülkeye göre yüksek olduğu görülüyor. Özellikle Peak games’in ABD’li şirket tarafından satın alınması Türkiye’deki startup girişimciler için de önemli motivasyon kaynağı oldu. Türkiye teknoloji şirketleri 4 yıl öncesine göre önemli yol kat etti. Aynı şekilde dünyanın önde gelen bölgesel dağıtım platform şirketi olan Delivery Hero’nun Berlin ve Singapor’dan sonra İstanbul’a yatırım yapması buna verilebilecek somut örneklerden.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.