islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5619
EURO
34,8545
ALTIN
2.434,35
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Türkiye İle Irak Arasında SİHA Satışı Görüşmesi

Türkiye İle Irak Arasında SİHA Satışı Görüşmesi
3 Aralık 2021 11:29
A+
A-

Bağdat yönetimi, hava gücünü iyileştirmek amacıyla Bayraktar TB2’leri almaya karar verdi. Iraklı yetkililerin, konuyu Ankara’da Türk yetkililerle ele alacağı kaydedildi.

Dağlık Karabağ, Libya ve Suriye’deki operasyonlarda etkinliğini gösteren ve dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi sürdüren Bayraktar TB2 SİHA’ları satın almak için ülkeler sıraya girdi.

Polonya, Ukrayna, Katar, Libya, Türkmenistan, Kırgızistan, Fas ve Azerbaycan’a satılan SİHA’ların son alıcısının Irak olması bekleniyor.

Irak ile Anlaşma

Merkezi Londra’da bulunan medya kuruluşu Al-Araby Al-Jadeed, yüksek düzeyli Iraklı kaynaklardan elde ettiği bilgilerle yaptığı haberde, Türkiye ile Irak arasında insansız araçlara yönelik 100 milyon dolarlık anlaşmanın yapıldığını açıkladı.

“Askeri Alanda Türünün İlk Örneği”

Irak Bakanlar Kurulu’nun, söz konusu Türk insansız hava aracını satın alma planına onay verdiği ifade edildi ve “Anlaşmanın tamamlanması halinde, Irak ile Türkiye arasında askeri alanda türünün ilk örneği olacak.” denildi.

Haberde ayrıca Irak askeri cephaneliğinin bu alanda Rus, Amerikan ve Doğu Avrupa silahlarından ibaret olduğu vurgulandı.

Amaç Çöl Ve Dağlık Bölgelerin Güvenliği Sağlamak

Irak Bakanlar Kurulu’nun yaklaşık iki hafta önce, Türk insansız hava araçları satın alma planını kabul etmesini de kapsayan, hava kuvvetleriyle ilgili silahlanma planlarında bir dizi değişikliğe onay verdiği bilgisi alındı.

Kararın, başta Irak-Suriye sınırı olacak şekilde çöl ve dağlık bölgelerin güvenliğini sağlamayı amaçlayan çabaların bir parçası olduğu ifade edildi.

Iraklı Yetkililerin Ankara’ya Gelmesi Bekleniyor

Bayraktar TB2 satışıyla ilgili görüşmelerde bulunmak amacıyla Irak askeri heyetinin, önümüzdeki günlerde Türk yetkililerle Ankara’da bir araya gelebileceği kaydedildi.

Haberde, “Türkiye ile SİHA alımı için anlaşma başarılı olursa, Irak askeri kadrolarına bu uçaklarda eğitim ve hazırlık kursları verilmesi gerekiyor ve birkaç ay sürebilir.” denildi.

İki Ülkenin Savunma Bakanları Görüşmüşlerdi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak Savunma Bakanı Cuma İnad Sadun ile 19 Ağustos’ta bir görüşme yapmış ve orada ikili ve bölgesel savunma, güvenlik ve savunma sanayisinde iş birliği konuları masaya yatırılmıştı.

“Türkiye’den Siha Almak İstiyoruz”

Iraklı Bakan Sadun, ülke basınına “Türkiye’den Bayraktar TB2, 12 adet T129 ATAK helikopter ve 6 adet de insansız hava aracına karşı savunma sistemleri satın almak için teklif ve sözleşme istedik. Bayraktar SİHA alımı konusunda uzlaşmaya vardık.” açıklamasında bulundu.

“Irak Bu Teknolojiden Yoksun”

Bayraktar TB2’lerin oldukça gelişmiş olduğunu ve büyük başarılar elde ettiğini ifade eden Sadun, “Bunlar, geceleri bile hizmet verme kapasitesine sahip olduğu için DEAŞ terörüyle mücadelemizde işimize yarar. Irak ordusu bu teknolojiden yoksun.” diyerek sözlerini sürdürmüştü.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.