islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,0957
ALTIN
2.298,67
BIST
9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Uyku Sorununu Kökten Çözüyor!

Uyku Sorununu Kökten Çözüyor!
2 Kasım 2022 09:30
A+
A-

Uyku sorunları tüm dünyada birçok insanın karşılaştığı, hayat kalitesini düşüren problemlerden biri olarak öne çıkıyor. Yaşam stili, beslenme tarzı, hareketsizlik gibi birçok faktörden etkilenen uyku kalitesini düzeltmek ise sanılandan daha kolay olabilir. Eğer altında yatan kronik bir rahatsızlık yoksa bazı besinler uyku kalitenizi büyük oranda yükseltebilir.

Uyku sorunları tüm dünyada birçok insanın karşılaştığı, hayat kalitesini düşüren problemlerden biri olarak öne çıkıyor. Yaşam stili, beslenme tarzı, hareketsizlik gibi birçok faktörden etkilenen uyku kalitesini düzeltmek ise sanılandan daha kolay olabilir. Eğer altında yatan kronik bir rahatsızlık yoksa bazı besinler uyku kalitenizi büyük oranda yükseltebilir.

BADEM
Bu kuruyemiş, melatonin hormonu ve uykuya dalmayı kolaylaştıran magnezyum yönünden oldukça zengindir. Melatonin sirkadiyen ritim adı verilen “iç saati” düzenler ve vücudun rahatlamasına yardımcı olur. Yatmadan önce birkaç tane badem yemeyi deneyebilirsiniz.

HİNDİ
Sıklıkla tüketilmese de hindi eti, uyku hormonu olarak da bilinen melatonin üretimini artıran triptofan adlı bir amino asidin en iyi kaynaklarından biridir.

ÇİKOLATA
Hem lezzetli hem sağlıklı! Çikolata, uykuya dalmanızı kolaylaştıran rahatlamayı endorfin hormonu aracılığıyla sağlar. Üstelik kakao ayrıca uykuya yardımcı olan triptofan yönünden de oldukça zengindir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ
Araştırmaların ortaya koyduğu veriler; kabak çekirdeğinin magnezyum ve çinko yönünden oldukça zengin olduğunu gösteriyor. Üstelik yüksek protein içeriği sayesinde kabak çekirdeği, gece boyunca kesintili uyuma riskini azaltarak sık uyanma sorununu ortadan kaldırabilir.

YULAF
Genellikle sabah kahvaltısı olarak düşünülse de uyku öncesi akşam atıştırmalığı olarak da oldukça etkili bir seçeneklerden biridir. Daha uzun süre tok kalmanızı sağlamasının yanı sıra sindirim sistemini de düzenleyerek rahat bir uyku çekmenizi kolaylaştırır.

PAPATYA ÇAYI
Kolaylıkla uyumanızı sağlayan papatya çayı, beyninizdeki uyku reseptörlerine bağlanan apigenin adlı madde yönünden oldukça zengindir. 28 gün boyunca günde iki kez 270 mg papatya özü kullanan bir araştırma, uykuya dalma süresini uykuya dalma süresini kısalttığını ortaya koydu.

KİVİ
Stres ve kortizol düzeylerini düşürmeye yardımcı olan serotonin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin olan kivi, uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yapılan bir araştırma; yatmadan bir saat önce iki kivi yiyen kişilerin %42 daha hızlı uykuya daldıklarını keşfetti.

VİŞNE SUYU
Vişne suyu, triptofan adlı amino asidin emilimini artırarak vücudun melatonin üretimine yardımcı olur. İki hafta boyunca günde iki kez 240 ml vişne suyu içen kişilerin, içmeyenlere göre 84 dakika daha uzun uyuduğu tespit edildi.

MARUL
Sıklıkla tüketilirken faydalarından o kadar da haberdar olmadığımız marul, aslında uykusuzluk için en iyi çarelerden biri olabilir. Yapılan bir araştırma, sebzenin farelerde uyku süresini artırdığını ve uyku yoksunluğuna neden olan iltihaplanma sorununa karşı hücreleri koruduğu ortaya çıktı.

YOĞURT
Uzun zamandır bilinen ve faydaları yönünden oldukça zengin olan yoğurt, en iyi yoğurt seçeneklerinden biridir. Yatmadan önce bir kase yoğurt yemek, daha uykulu hissetmenize yardımcı olabilir. İçeriğindeki probiyotikler, sindirim sisteminizi sağlıklı tutmasının yanı sıra uykunuzu düzenleyen iyi bakterilerin artışı için bağırsaklarınızdaki florayı zenginleştirir.

BAL
Sadece bir kaşık bal, uykunuzu düzenlemenize yardımcı olabilecek bir mucize haline gelebilir. Bu besindeki glikoz, beyinde sizi uyanık tutan bir nörotransmitter olan orexin seviyelerini düşürür. Doğal tatlandırıcı uykusuzluğu ortadan kaldırabilir. ( Yeni Şafak)

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.