islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Vermek malı çoğaltmaktır II

Vermek malı çoğaltmaktır II
19 Haziran 2017 07:49
A+
A-

Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamberimizin Kur’ân’ı açıklayıcı sözlerinde doğrudan veya dolaylı olarak vermeyle alakalı pek çok emir vardır. Verme, ama mal ve para gibi maddî, ama bilgi, tebessüm ve bir çift mutlu edici söz olarak manevî. Verme ile alakalı Peygamberimiz tarafından örneklendirilen âyet-i kerîmelerin çokluğu sebebiyle İslâm’ın sadece bu mevzuu içerdiğini zannediyorsunuz.

Maddî veya Manevî Olarak Verme

Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamberimizin Kur’ân’ı açıklayıcı sözlerinde doğrudan veya dolaylı olarak vermeyle alakalı pek çok emir vardır. Verme, ama mal ve para gibi maddî, ama bilgi, tebessüm ve bir çift mutlu edici söz olarak manevî. Verme ile alakalı Peygamberimiz tarafından örneklendirilen âyet-i kerîmelerin çokluğu sebebiyle İslâm’ın sadece bu mevzuu içerdiğini zannediyorsunuz.

Vermek, Allah’ın rızasını amaçlayarak vermek, O’nun rızasına götürür. Rabbimizin öfkesini giderir, hataları-günahları bağışlatır.

Vermek, ömrü bereketlendirir, belaları giderir, kötülüklere mani olur.

Vermek, kibirden arındırır, günahlar üzerinde ölmekten korur, hastalıkları tedavi eder. Evet hastalıkları da tedavi eder.

Aziz kardeşlerim; işaret etmeden geçemeyeceğim. Bu konunu hazırlığını yaparken hadis dikkatimi çekti. Peygamberimiz, “Sadaka ile hastalıklarınızı tedavi ediniz.” buyuruyor. Sadaka kişinin imanını doğrulayan maddî veya manevî hayırlar/güzelliklerdir.

Verme ile Koruma ve Tedavi

Modern tıp veya alternatif tıp diyoruz, ama Rabbim kalbime düşürdüğü için. ben de “İslami Yaşamak Tıbbı “ diye koruyucu ve tedavi edici yeni bir tıp dalı önermek istiyorum.

Sadaka güleç yüzden bilgi sunumuna, etkileyici bir çift sözden fakirlere- yetimlere- işsizlere ve hastalara yapılacak maddî yardımlara kadar verilebilir olanların bütününü içine aldığına göre sadaka; hastalıklarımıza karşı koruyucu ve tedavi edici yöntemlerinden biri olarak görülmelidir.

İnsan, manevî yönü ağır basan bir varlıktır. Onun inançları, helâl ve haram ölçülerine bağlı sağlıklı yaşamı, ahlâkî değerleri, sevmesi ve çevresi tarafından sevilebilir olması, hiç şüphe yok, koruyucu ve tedavi edicidir. Bilmiyoruz; birçok hastalığın gerçek nedenini bilmediğimiz gibi şifa vericilerini de bilmiyoruz.

Rabbinden aldığı vahyî ve hikmet içeren bilgilerle doğruları konuşan Peygamberimiz “Sadaka ile hastalıklarınızı tedavi ediniz.” buyuruyorsa, dinleriz ve itaat ederiz. (el-Câmiü’s-Sağîr, Hassınû…)Böylece vermeyi koruyucu ve tedavi edici usul/yöntem olarak kullanırız. Hele bir uygulayalım ve sonuçlara bakalım. Sevdiren, ekonomiyi canlandıran ve Cennet’e götüren verme kim bilir daha ne büyük hayırlara gebedir.

Vermek Cennet’e Götürür

“Vermek Cennet’e götürür” demişken konuyu biraz açalım. Kur’ân-ı Kerîm ‘de Cennet’e götürücü amellere ilişkin pek çok beyan vardır. Bu açıklamalarda bazen îman ve salih ameller öne çıkarılır. Bazen de salih ameller örneklendirilerek îman, namaz, infak-zekât üçlüsü öne çıkarılmaktadır. Hakikaten dinimiz mucizevi bir yapıdır. Vermenin mecburi şekli olan zekâtın, anlamı nedir biliyor musunuz kardeşlerim? Zekâtın anlamı, arındırmak, temizlemek ve artmak/artırmaktır. Artırmanın ekonomik olarak da izahı yapılabilir, değinmeye çalışalım.

Nedense aziz kardeşlerim; İslami literatürde vermenin karşılığı anlatılırken hep sevap olarak dile getirilir. Sevap önemlidir ama ayrı bir fasıldır. Yaradan çoğu defa sevap demiyor. Ama biz ya ekonomiyi iyi bilmediğimiz, ya da verme ilkesinin önemini gereğince kavrayamadığımız için vermeleri ekonomik açıdan, değil de hep ahiret sevabı ile irtibatlandırdık. Oysaki bazı âyetler ve hadisler, vermeyi ahiret hayatı ile irtibatlandırırken bazı âyetler ve hadisler de ahiretle irtibatlandırmaksızın dünya hayatı ile alakalandırıyor.

Genelde içine düştüğümüz bu yanılgımıza işaret etmek için size bir örnek vermek istiyorum kardeşlerim. Peygamberimiz biz hadislerinde şöyle buyuruyor:

Sizin verdiğiniz bir hurmayı (veya hurma benzeri meyveyi ya da bir lokma yiyeceği) Allah büyütür, sizin beslediğiniz bir hayvan yavrusunu besleyip büyüttüğünüz gibi büyütür. Büyütür de verilen hurma … dağ gibi olur. “ (Buhârî, Zekât 8 )

Peygamberimiz ahiretten söz etmiyor. Verilen mesaj dünya hayatı ile alakalı. Şu son dönemlerde kardeşlerim; bir kamu spotuna tanık olduk. Örnek olsun diye arz ediyorum. Şöyle deniyor: “Bir simit olsun al. Zira ondan çiftçi kazanır, değirmenci kazanır, fırıncı kazanır ve esnaf kazanır.”

Doğrudur. Siz basit de olsa bir değeri toplum ekonomisine aktarın. Yaradan, kişinin hayatında ve toplum ekonomisinde onu dağ gibi büyütebilir. Malumunuz verilen Dağ örneği çokluktan kinayedir.

Güzel kardeşlerim, vermenin, artırmanın ana yollarından biri olduğuna değindik Artırma örneklerini âyet ve hadislerle sunmadan önce bir hususu hatırlatalım. Elbette kazanmanın ve artırmanın başlıca yolu çalışmaktır. Ama unutmayınız ki çalışmak mukadder olana ulaştırır. Aynı şartlar içerisinde, aynı yeteneklere sahip olup aynı imkânları kullanan, aynı zaman süreci içerisinde faaliyet gösteren insanlar, eşit derecede kazanabiliyorlar mı?

Sözü uzattık, vermenin artıracağına ilişkin örneklerini vermeye başlayalım.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.