islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

YAPAY ZEKAYA NE KADAR GÜVENİLEBİLİR?

YAPAY ZEKAYA NE KADAR GÜVENİLEBİLİR?
15 Mart 2024 15:33
A+
A-

Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, yapay zeka ile haber hazırlama konusunda özellikle bir uyarı yaptı. Bununla beraber insanların ve toplumların kaderini etkileyecek olumsuz sonuçlara dikkat çekti.

Adıgüzel, yapay zeka kullanarak haber hazırlamanın potansiyel tehlikelerine işaret etti. Ardından şunları söyledi:

Gazetecilik, her çağda farklı boyutlarda ilerler. Günümüzde dijitalleşme ile önceki çağlara kıyasla çok daha hızlı bir şekilde şekil değiştirdi. Haber verme işlemi, gazetecilik mesleğinin temelidir. Gazetecilerin haber toplamak ve bu haberi doğru bir şekilde izleyicilerine ulaştırmak gibi bir görevi bulunmaktadır. Daha önce basılı gazeteler aracılığıyla gerçekleştirilen bu işlem, 21’inci yüzyılın sonları itibarıyla değişti. Dijitalleşmenin hızlanmasıyla artık basılı kağıtlar yerine ekranlar, cep telefonları, tabletler ve yapay zeka geldi.

Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adıgüzel, teknolojinin ve yapay zekanın gazetecilikte kullanımı üzerine değerlendirme yaptı. Araçların dikkatli kullanılmaması durumunda olumsuz sonuçlar doğabileceğini belirtti. Yanlış bilgi içeren veri setlerinin, yapay zekanın dezenformasyon üretmesine yol açabileceğine dikkat çekti. Adıgüzel, “Eğer dijital ortamdaki yanlış bir veriyse, yapay zeka da o yanlış veriyi çekerek sizin haber kurgunuzu yapabilmekte.” diye yanıtladı.

Gazze ile ilgili bir haberi yapay zekada hazırlatıp Türkiye’de servis edebilir miyiz ?

Prof. Dr. Adıgüzel, yapay zeka araçlarının hem Türkiye’de hem de uluslararası düzeyde sıkça kullanıldığına dikkat çekti. Ancak, veri kaynaklarının doğru şekilde kontrol edilmeden haberlerin yayımlanmasının ciddi riskler taşıyabileceğini söyledi.

Adıgüzel şunları belirtti:

“Devam etmekte olan Hamas’la İsrail arasındaki bu çatışmayı yapay zekaya sorun. Veya İsrail’in Hamas’a ve Filistin’e uyguladığı, soykırıma varan savaşla ilgili bir şey sorun. Sizce bu soruların karşılığında nasıl bir cevap yazacak? Peki verdiği cevabı siz Türkiye’de haber olarak servis edebilir misiniz?”

Gazze ve benzeri haberlerin, uluslararası haber ajanslarından çekilerek hazırlandığını söyleyen Adıgüzel şöyle devam etti:

O haber ajanslarının özellikle taraf tutarak dezenformasyona açık kapı bırakan veriler paylaştığının farkındayız ve bilincindeyiz.

Dolayısıyla yapay zekaya bir haber yazdırırken, yaptığınız haberin hangi tarafa hizmet ettiğine dikkat edin. Yazdırdığınız bir haber, bir insanın, bir ulusun, bir devletin, bir toplumun neredeyse kaderini etkileyecek kadar kötü sonuçlar doğurabilir. Yapay zekaya haber yazdırırken bunun farkında olmanız gerekiyor.”

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

ETİKETLER: Manşet, Yapay zeka