islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5196
EURO
34,8916
ALTIN
2.431,57
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

YER VE GÖK AĞLAR DA SEVER DE 

YER VE GÖK AĞLAR DA SEVER DE 

Kur’ân mesajlarına kulaklarına açanlar zerreciklerden galaksilere Allah’ın bütün varlıkların yaratıcısı olduğu bilirler.

BÜTÜN VARLIKLAR ONU YÜCELTİR

Bütün varlıklar, Allah’ın varlıklarına kodladığı bilgiler çizgisinde görevlerini yaparak Allah’a hamd eder ve  O’nu yüceltirler:

Yedi gök ve yer ve onlarda yaşayan her bilinçli varlık O’nun sonsuz yüceliğini dillendirirler; daha da öte, (lisan-ı hal ile) onun ululuğunu övgüyle dile getirmeyen bir tek nesne dahi bulunmamaktadır; ve fakat siz onların ululayan dilini anlamamakta (ısrarcısınız); buna rağmen O sizi cezalandırmada hiç acele etmeyendir, eşsiz bir bağışlayıcıdır.” (İsra 44)

Allah’ı eksiklerden beri kılıp yüceltenler arasında yer ve gök de vardır. Yerde başta insanlar, hayvanlar ve dağlar, gökte ise güneş-ay, kuşlar ve melekler ve daha bilemediğimiz varlıklar vardır. ( Hacc 18; Nebe’ 10;   Nûr 41)

Allah’ı tanıyan yer-gök ve içindekiler örneğin dağlar ve kuşlar O’nu zikrederler de  kendilerinin duygu dünyası olmaz mı?

Biz insanlar  bu  duygu dünyasını sezebilirdik ama Rabbimiz bildirmeseydi ilmi bir hakikat olarak bilemezdik.

GÖK VE YER YANIZCA AZGIN KÂFİRLERÊ AĞLAMAZ

Rabbimiz, Kur’ân’da azgınlıkları sebebiyle cezalandırılarak denizde boğulan Fravun ve bağlıları hakkında bize şöyle buyuruyor:

Gök ve yer onlara ağlamadı. Onlara aman verilip cezaları da erteletilmedi.” (Duhan 29)

GÖKLER VE YER AĞLAR MI?

Hüzünlenerek, sevinerek ya da öfkelenerek ağlamanın yalnızca insana özgü olduğunu kim söyleyebilir? Onların ağlaması elbette kendilerine özgüdür.

Bu gibi konularda pek çok âyet lafzın  hakikat manasına işaret ederken bunun mecazi bir anlatım olduğunu söylemek aşırı bir cüretkârlık değil midir?

GÖK VE YER ATEİSTLERE VE DEİSTLERE NİÇİN AĞLASIN?

Gök ve yer Firavun ve bağlıları gibi kâfir olan ateistlere ve deistlere niçin ağlasın? Yaratan’ın insanlığa nihai mesajlarını içeren Kur’ân’ı tanımayanlar için neden göz yaşı döksün?

Onlar göğün ve yerin Halık’ını tanımıyorlar. Yaratan’ın buyrukları ile denemeye uğratıldıklarına inanmıyorlar. Gök – yer ve  içindeki sayı sınırlarını aşan varlıklar Yaratan’ın varlığına delil iken onlar inkârlarıyla bu varlıkların adedince isyan etmiş oluyorlar.

Doğrudur, onların inkârı ve başkaldırıları sebebiyle gök ve yer onlara ağlamıyor.

GÖK VE YER MÜMİNLERİN FİRAKIYLA AĞLAR

Gök ve yerin ağlaması ile ilgili  mucizevî beyanın, Kur’ân’ın da bir çok ayetiyle onayladığı  karşıt anlamından hareketle göğün ve yerin müminlerin ölümüyle ağladıklarını öğreniyoruz.

Göğe imanla bakan, yeryüzüne ibretle nazar eden mümin bu varlıklar üzerinde düşünerek kulca yaşar. Göğün ve yerin Alemlerin Rabbi tarafından güzelce ve sağlam olarak yaratıldıklarını ve O’nun yüklediği görevleri saygı ve korku içinde  yaptıklarını bilir.  (Neml 88, Ahzab 72)

Bilir de  lisan-ı hal ile sahabi Abdullah b. Revaha’nın dediği gibi der.

Bu yıldız sahabi Hayber mahsullerini Yahûdiler ile Beytülmal arasında adaletle paylaşırken şöyle der:

Ben Rabbimin ve peygamberimin emirleri doğrultusunda adaletle taksimat yapmazsam hangi gök beni atında ve hangi yer beni üstünde taşır?

Gök ve yer, kendilerinin tanıdığı Allah’a kulca yaşamaya çalışan müminlerden, onların ölümü ile ayrılıklarında elbette ağlarlar.

Biz rahmet ve azap bulutlarını, rüzgarlarını, yağmurlarını, yerin istikrarı ve depremlerini biraz da değinilen bu ve benzeri vahiy temelli bilgilerle  anlasak ve açıklasak daha gerçekçi ve önlemli olmaz mıydık?

AĞLAYAN VARLIKLER GÜLER DE SEVER DE

Ağlayan varlıklar güler de, sevinir ve sever de.

Ağlatan da güldüren Allah değil mi? (Necm 43)

Allah’ın  verdiği emir doğrultusunda O’nu sabah akşam anan dağların sevebildiğini de   Peygamberimiz UHUD örneği ile bize açıklamıyor mu?:

Biz Uhud dağını severiz. Oda bizi sever. (Buhârî, “Meġāzî”, 27)

Ne mutlu biz insanlara ki evrende – yerküremizde bir kısmı bizim için yaratılmış, bir kısmı da bize hizmet için halkedilmiş dost varlıklar içinde yaşıyoruz. Onlar  Yaratıcımızı zikreder, bizim için ağlar ve bizi sever.

Ali Rıza Demircan

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.