islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4649
EURO
34,8352
ALTIN
2.421,86
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

YİNE Mİ BİSMİLLAH DİYECEĞİZ?

YİNE Mİ BİSMİLLAH DİYECEĞİZ?

Öğretmen ya da ebeveyn olmanın en güzel yönlerinden biri insanın bilgilerini sürekli tazelemesinin ve arttırmasının gerekliliğidir bence.  Çünkü çocuklara öğretmek istediklerinizi anlatırken bazen kendinizin bile düşünmediği ya da bilmediği sorularla karşılaşıyor bazen de ben şimdi bu bildiğimi çocuklara nasıl aktarayım diye düşünürken buluyorsunuz kendinizi. Ben de bu yazımda hepimizin bildiği bu aralar benim de üzerine oğlumla çokça sohbet ettiğim “besmele” den bahsetmek istiyorum.

Besmele Kuran’ı Kerimin anahtarıdır. Hz Adem’e (a.s) indirilen ilk sözdür. Biz Müslümanlar her işimize Allah’ın adıyla başlamak işimizi bereketlendirmek için besmeleyle başlarız. Bu güzel alışkanlığı oğluma da kazandırmak için ona besmele çekmeyi öğretiyorum.  Öğretirken “ hadi besmele çek bakalım” demek yerine kendim örnek olabilmek için yüksek sesle besmele çekmeyi tercih diyorum. Geçen sabah arabaya bindiğimizde yine yüksek sesle besmele çektim. Oğlum “anne yemek yemiyoruz ki yine mi bismillah diyeceğiz” dedi.  “Evet oğlum, yaptığımız her işe başlarken bismillah demeliyiz. Böylelikle yaptığımız iş daha güzel olur. Mesela yemek yerken bismillah diyoruz böylece yediğimiz yemekler bizler için daha da vitaminli oluyor. Çünkü Allah bu yiyecekleri bizlere faydalı olsun diye yarattı.  Yola çıkarken de bismillah dersek yolumuz güzelleşir” dedim. Arkamdan “Yaşasın” diye bir sevinç çığlığı geldi. “Bismillah diyim de bu gün daha da çok eğleneyim”  dedi oğlum.

Gerçekten de “yaşasın” ki besmele gibi bir hazinemiz var. Hem de çocukluğumuzdan beri öğrendiğimiz, kullandığımız bir hazine. Ama bazen üzerine düşünmeyi ihmal ediyor, ezbere yapıyoruz bazı şeyleri.

Son zamanlarda birçok nöroloji ve psikiyatri uzmanının beynin olumsuz düşüncelerinin korku ve travmalarının tüm hastalıkların nedeni olduğunu anlattığı makaleleriyle karşılaşıyorum.  Bu uzmanlar insanları olumlu düşünmeye, şükretmeye ve tevekküle yönlendiriyorlar. Bir sebzeyi yerken vücudunuza olan faydasına inanarak yerseniz o sebzeden gerçekten daha çok vitamin alacaksınız diyorlar. Pozitif kelimeler kullanın çünkü cümleler duygu ve düşüncelerin sesle ifade biçimidir diyorlar. Olumsuz düşüncelerin ve cümlelerin insanı olumsuzluklarla karşılaştırdığı gibi olumlu düşünmenin olumlu konuşmanın da insanı olumlu durumlarla karşılaştırdığını hastalıkların iyileştiğini anlatıyorlar. Bunu hayatın tüm alanlarında da örnekliyorlar.

Tıpkı besmele çekmek gibi. Besmeleyi anlamına odaklanıp şuuruyla çekebilirsek her işimize Allah’ın adıyla, rızasıyla bize bereket getireceğini umarak şükrederek başlamış oluruz. Besmele çekip de başladığımız iş tıkanırsa,  iyi olmazsa var bunda da bir hayır deriz tevekkül ederiz. Besmele dünyamızı da güzelleştirir ahretimizi de.

Bu yüzden çocuklarımıza besmelenin anlamını, faydasını öğreterek her seferinde açıklayarak  bilinçli bir alışkanlık haline getirilmesini sağlayalım.  Buna niyet edip BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM diyelim.

Şeyma DEMİRCAN NAMAZCI

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.