islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

YUSUF SÛRESİNİ GÖNÜL OKUMALARIM-I

YUSUF SÛRESİNİ GÖNÜL OKUMALARIM-I
7 Ağustos 2022 10:00
A+
A-

Merhameti yüksek bağışlaması bol Allah’ın adıyla.

Kur’an-ı Kerim kitabımızla ilgili olarak  gönül okumalarımıza Yusuf Suresi ile devam ediyoruz. Yusuf Suresi gönül okumalarımızın başında ifade etmek isterim ki; bu sureyi aşk hikayesine indirgemek ve kurgulamak sûrenin mana ve önemine gölge düşürmek demektir.

Sohbeti Kur’an olanın yolu aydınlık olur.

1/

Kur’an ayetleri insanoğlunun anlaması için elif, lâm, ra gibi bilinen harflerden müteşekkil kelime ve cümlelerden ibarettir.

Kur’an ayetleri İnsanoğlunun bildiği alfabe harflerinden ibaret olduğu, anlaması kolay veya anlayan bir aklın mutlaka ortaya çıkacağı için gizemli, sırlı ve gaiplik içeren bir takım manalar yüklemek doğru değildir.

2/

Müslüman Kur’an’ı anlayarak okuması için Arapça lisânını öğrenmeye gayret göstermelidir.

Kur’an anlaşılabilir bir şekilde  insan aklına hitap etmek üzere Yaratıcısı tarafından gönderilmiştir.

Aklın sıkıntıya düştüğü her konuda insanoğlu Kur’an ı anlayarak okuması halinde  çözüm bulacaktır.

Kur’an samimi bir kalple kendisini okuyan insanlarla kişiye özel duygusal bir bağ kurmaktadır.

Kur’an kendisini üzerinde düşünerek okuyanları mana zenginliğine sevk edecektir.

Kur’an’dan haberdar olmak onu ismen bilmek demek değildir. Haberdar olmak için  üzerinde düşünerek okuyanlardan istifade etmek suretiyle bizzat kendisinin de üzerinde düşünerek okumasıdır.

3/

Aklı kullanmanın en güzel yolu Kur’an okumaktır.

İnsan, aklına takılan hususlarda mantıklı cevap bulmasını istiyorsa Kur’an’a müracaat etmelidir.

Kur’an, insanın yaşamında  izleyeceği en güzel hidayet yolunun izlerinin bulunduğu işaret levhalarıyla dolu ilahi bir kitaptır.

4/

İnsanın gördüğü bazı rüyaların gerçek hayatta yaşayacağı olaylarla bağlantılı olduğu yönünde yaşanmış örneklerle karşılaşılmaktadır.

Yusuf peygamberin rüyasında gördüğü güneş ay ve yıldızların “secde etme” hallerinden kastedilenin rüyasında kendi emriyle hareket ettikleri şekilde anlaşılmalıdır.

Başı yere koyarak yapılan secdenin sadece Allah’a itaat ve teslimiyet duygusuyla yapılacağı; Aynı duygu ve şekilde  başka hiçbir varlık veya nesneye yapılmamalıdır.

İnsanların rüyalarında gördükleri yıldız, güneş ve ayın yakın çevresiyle birtakım olaylar yaşayacağına yorumlayıp gerçek hayatta varsa şayet böyle bir durum, tedbir amaçlı vaziyet almalıdır.

5/

Şeytanlaşmış insan, insanlığın düşmanıdır.

İnsana karşı yapılan planlı kötülükler çevresinde bulunan en yakınları veya işbirlik içerisinde olduğu kişiler tarafından yapılmaktadır.

Allah bazı İnsanları içerisinde yaşamakta olduğu olayların gelişinden sonuçlarının nereye evrileceğini, takınacağı tavra göre nihayetleneceğini bilecek kabiliyette yaratmıştır.

Subhanallah…Estağfirullah… Elhamdüllah…

Kuran Okuyunuz. O’nu okudukça kişiye özel zihinsel yansımalarını keşfedeceksiniz.

Yusuf Suresi düşünsel okumalarımdan zihnime yansıdı.

Doğrusunu Allah (cc) bilir.

(Devam Edecek)

Not: Söz konusu bu ve benzeri çalışmalarım kesinlikle meal veya tefsir çalışması olmayıp, İlgili Kur’an Suresi okumalarım esnasında zihinsel olarak fehmettiğim tespitlerdir. Kişisel olarak ibadet ve zikir amaçlı yaptığımız derslerin paylaşımından kastımızın ümmeti Kur’an okumaya yönlendirmede faydası olacağı düşüncesiyle, ayetlerin ruhuna ve surenin bütünlüğüne uygun akıl ve gönül okumaları yapmak olup Kur’an’ın ibadet muamelat ve fıkhına aykırı tespitlerin varlığı halinde ehlince uyarılmaya her zaman açık ve tashihimin beyanı olduğunu belirtmek isterim.

Fehmi YAĞLI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.